2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Domeniul proprietății intelectuale, în atenția jurnaliștilor

13.06.2016

Jurnaliști de la instituții media de prestigiu din Republica Moldova au participat la seminarul de instruire în domeniul proprietății intelectuale organizat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) în perioada 10-11 iunie.

Scopul desfășurării unui asemenea eveniment a fost informarea jurnaliștilor cu privire la ultimele realizări din domeniul protecției și respectării drepturilor de proprietate intelectuală, la consolidarea competențelor acestora în vederea reflectării anumitor subiecte din domeniul dat și promovarea importanței rolului obiectelor de proprietate intelectuală în dezvoltarea economico-socială a Republicii Moldova. Formularele de feed-back completate de participanți la final ne-au confirmat atingerea scopului și, mai important, ne-au dat noi idei.

Evenimentul a fost deschis în seara zilei de vineri de către Directorul general AGEPI, Octavian Apostol, cu o prezentare generală a instituției. Jurnaliștii au primit informații despre funcțiile de bază, domeniile prioritare de activitate, politicile, realizările dar și obiectivele de viitor ale Agenției. 

A urmat intervenția jurnalistului Vlad Vasilcov. El le-a vorbit colegilor despre cum a descoperit acest domeniu și i-a asigurat, cu exemple concrete, că și o știre despre proprietatea intelectuală, poate aduce trafic și cititori fideli.

Apoi, au fost prezentate câteva invenții ale unor tineri talentați din Republica Moldova. Dan Butmalai, un elev pasionat de inginerie, a prezentat detectorul de mine care poate fi controlat de la distanță prin intermediul unui telefon mobil. Unicitatea dispozitivului este dată de costul scăzut de fabricație și de creșterea gradului de siguranță al operatorului.

Au urmat Adrian și Constantin Vlas, doi tineri care au vorbit despre proiectul ‪AVAI – o mașină destinată persoanelor cu dizabilități. Adrian a venit și cu  o altă invenție, realizată pe când avea numai 17 ani - moto-tricicleta. O combinație între motocicletă și automobile, sau, altfel spus, o motocicletă dotată cu cutie de viteză în trepte.

Cea de-a doua zi a seminarului a fost moderată de către Directorul general adjunct, Andrei Popa. Lectorii seminarului au fost specialiștii AGEPI: Andrei Moisei, Mogol Natalia, Simion Levițchi, Directorul general adjunct, Svetlana Munteanu, Lilia Vermeiuc, Victoria Pleșca, Svetlana Sahan și Tudor Jovmir. Ei au prezentat, în module distincte, aspecte teoretice şi practice privind protecția obiectelor de proprietate intelectuală: mărci; desene şi modele industriale; indicaţii geografice, denumiri de origine şi specialităţi tradiţionale garantate; invenţii, precum și protecţia dreptului de autor şi a drepturilor conexe. 

De asemenea, participanții au degustat un produs cu indicație geografică și anume dulceața din petale de trandafir de Călărași. 

O altă surpriză pregătită pentru participanți a fost prezența jurnalistei Vera Nastasiu care a prezentat o lecție de dicție și discurs public.

În final, jurnaliștii au primit diplome de participare, iar seara s-a încheiat cu o cină festivă.

Directorul general AGEPI, Octavian Apostol, a dat asigurări jurnaliștilor că au toată susținerea specialiștilor Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală în procesul de informare cu privire la domeniul proprietății intelectuale.

Participanții la seminar s-au arătat mulțumiți de informațiile prezentate de specialiști și s-au arătat dispuși să se întâlnească mai des în cadrul unor astfel de evenimente.

Ne-au onorat cu prezența jurnaliști de la Pro Tv, Europa Liberă, Unimedia, Radio Moldova, Diez, Expresul de Ungheni, Observatorul de Nord, Curentul, Tribuna, Ziarul Național, Jurnal FM, Infotag, Deschide.md și Vocea Basarabiei TV. În egală măsură, mulțumirile noastre se îndreaptă către conducerea instituțiilor media participante, dovadă a înțelegerii rolului proprietății intelectuale în dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova.