Call-center:
(+373-22) 400500

Anti-corruption line:
(+373-22) 400500

Un exemplu de invenție care devine afacere profitabilă

05/28/2015

AGEPI prezintă o  istorie de success în care obiectele de proprietate intelectuală au fost protejate și ulterior acestea au ajuns la faza de implementare,  aducând  beneficii materiale titularilor.

Este vorba de tehnologia de producere a cărbunilor activi din materie primă locală (lemn, coji de nuci, sâmburi de piersici, prune, caise), care este implementată la SRL “Ecosorbent”, or. Ştefan Vodă.

La baza acestei tehnologii  este un ciclu de invenții, care se referă la procedee de obținere a cărbunilor activi ,  protejate prin brevete de invenție de către Institutul de Chimie al Academiei de Științe a Moldovei.

Noul proiect este rezultatul colaborării Institutului de Chimie al AȘM și SRL Ecosorbent.  Primul grup de cercetători și inventatori, în frunte cu membru corespondent al AȘM dl Tudor Lupașcu, Directorul Institutului de Chimie al ASM, au elaborat tehnologia de producere, cel de al doilea grup -  a asigurat baza de producție și materia primă – sâmburi de piersici, de prune, coajă de nuci și surcele de măr etc.

Fabrică va putea produce aproximativ 120 de tone de cărbune activat pe an, iar prețul pentru acest produs de producție locală va fi cu 50% mai ieftin decât cel al cărbunelui activat importat.
Menționăm că cărbunii activi pot fi folosiți pentru tratarea apelor naturale, purificarea lichidelor alimentare, în industria zahărului, iar după o tratare suplimentară cu acid clorhidric, ei pot fi utilizați și pentru detoxifierea organismului uman.

Pentru mai multe detalii http://asm.md/galerie/Tehnologia%20carbuni%20activi.pdf