2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

La AGEPI a avut loc seminarul de instruire: „Informatia si documentatia de brevet – suport pentru dezvoltarea unor produse si servicii competitive”

19.06.2014

Astazi, 19 iunie, in sala de conferinte a Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI) a avut loc seminarul de instruire cu genericul „Informatia si documentatia de brevet – suport pentru dezvoltarea unor produse si servicii competitive”.

Scopul organizarii evenimentului a fost de a scolariza si instruiri reprezentantii incubatoarelor de afaceri, parcurilor stiintifico-tehnologice si incubatoarelor de inovare din republica in domeniul proprietatii intelectuale, precum si a le dezvolta abilitati de cercetare si documentare in sursele de informare nationale si internationale in domeniul proprietatii intelectuale, in special din domeniul informatiei de brevet.

La eveniment au participat reprezentanti ai incubatoarelor de afaceri si incubatoarelor de inovare din or. Leova, Sangerei, Dubasari, Stefan Voda, Soroca, Rezina, specialisti din cadrul AITT, ODIMM si AGEPI.

Lucrarile seminarului au fost deschise de catre, Ion TIGANAS, vicedirectorul general AGEPI, care a salutat prezenta la reuniune a reprezentantilor incubatoarelor de afaceri si de inovare si a mentionat importanta promovarii informatiei din domeniul proprietatii intelectuale in mediul de afaceri.

„In Republica Moldova, din pacate, nu avem inca conditii pentru ca oamenii de afaceri sa investeasca in cercetare. Iata de ce, momentan, este important sa informam mediul de afaceri despre posibilitatile oferite de proprietatea intelectuala. Este un domeniu putin cunoscut, dar care le poate aduce venituri. Va indemn sa interactionati si sa obtineti raspunsuri la intrebarile dumneavoastra”, a specificat vicedirectorul general AGEPI.

In conformitate cu Programul seminarului de instruire,  o informatie succinta, de introducere in domeniul protectiei si respectarii drepturilor de proprietate intelectuala a fost prezentata de Andrei MOISEI, director Departamentului Juridic. In continuare, Petru GROSU, directorul adjunct al departamentului Inventii si soiuri de plante a informat participantii la seminar despre principiile sistemului de protectie a inventiilor prin brevet, procedura de depunere si examinare a cererilor depuse de catre expertii AGEPI, accentuand asupra unor aspecte practice legate de pregatirea documentelor cererii de brevet de inventie, respectarea criteriului de noutate a inventiei, termenii care trebuie respectati etc.

Despre rolul  informatiei de brevet pentru dezvoltarea tehnologica a intreprinderilor,  particularitatile si componentele informatiei de brevet, despre documentul de brevet, structura, categoriile principale si despre  modurile de publicare, nivele de publicare ale documentului de brevet, a vorbit Tudor JOVMIR, specialist principal al Departamentului Inventii si soiuri de plante.

Totodata, Tudor JOVMIR a informat participantii la seminar despre codurile pentru informatia  bibliografica din brevet, datele nominale si temporale din documentul de brevet, clasificarea Internationala si Cooperativa de Brevet, tipurile de cercetare de brevet, bazele de date AGEPI „Inventii”, bazele de date multinationale de brevet cu acces public, analiza si utilizarile informatiei de brevet etc.

Seminarul a permis celor prezenti sa inteleaga mai bine beneficiile sistemului de protectie a obiectelor de proprietate intelectuala pentru dezvoltarea  unor produse si servicii competitive, in special  de catre intreprinderile mici si mijlocii. De asemenea, participantii au mentionat importanta organizarii seminarelor de informare in domeniul proprietatii intelectuale pentru mediul de afaceri.

AtaşamentMărime
PDF icon Program_seminar _19 iunie.pdf17.39 KB