2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI a participat la Salonul Internațional de Invenții și Inovații „TRAIAN VUIA” din Timișoara

30.05.2016

În perioada 25-27 mai 2016, la Timișoara, România, a avut loc ediția II-a a Salonului Internaţional de Invenții și Inovații ”TRAIAN VUIA”.

Sute de vizitatori curioşi au venit să admire produsele şi serviciile prezentate de inventatori din 12 țări, printre care Norvegia, Serbia, Croația, Ucraina, Turcia, Irak, China, Republica Moldova etc. În total, în cadrul salonului, au fost expuse peste 200 de invenții din domenii precum mecanică, motoare, mașini utilaje, procedee industriale, securitate, materiale și echipamente comerciale, industriale și de birou, agricultură, zootehnie etc.

Evenimentul, co-finanţat de Consiliul Judeţean Timiş, a fost organizat de Societatea Inventatorilor din Banat. 

Republica Moldova a fost reprezentată la Salonul ”TRAIAN VUIA”, de aproximativ 63 de lucrări științifice ale inventatorilor și cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Republica Moldova, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Institutul Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară, Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”, Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecția Plantelor al AȘM, Grădina Botanică a AȘM, Institutul de Microbiologie și Biotehnologie al AȘM și Institutul de cercetări științifice în agricultură din Tiraspol.

Lucrările prezentate de inventatorii și cercetătorii din Republica Moldova s-au bucurat de o înaltă apreciere a Juriului, fiind distinse cu 28 medalii de aur, 16 medalii de argint, 15 medalii de bronz, 4 premii de excelență și 2 premii speciale.

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a participat la Salon cu un stand informativ în cadrul căruia au fost oferite informații și consultații despre sistemul național de proprietate intelectuală. De asemenea, a fost promovat sistemul de validare a brevetelor europene pe teritoriul Republicii Moldova, având în vedere că la finele anului trecut, mai exact la 1 noiembrie, a intrat în vigoare Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Organizaţia Europeană de Brevete privind validarea brevetelor europene. Astfel, în conformitate cu prevederile Acordului, începînd cu 1 noiembrie 2015, inventatorii pot să-și valideze cererile de brevet european și brevetele europene pe teritoriul țării noastre, beneficiind de aceleași drepturi și protecție legală ca și brevetele naționale eliberate în Republica Moldova.

Tradițional, AGEPI a selectat și a menționat cu distincții și diplome cele mai interesante invenții prezentate în cadrul salonului.

Totodată, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a fost distinsă cu diplomă de excelență pentru susținerea inventicii românești și pentru promovarea Salonului Internaţional de Invenții și Inovații ”TRAIAN VUIA” din Timișoara.