2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită în Republica Moldova

26.04.2018

Pe 26 aprilie, a fost sărbătorită Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale. Tematica acestei zile în anul 2018 a fost: Puterea schimbării: Femeile în domeniul inovării și creativității. În cadrul evenimentelor propuse la nivel mondial de către Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale s-au înscris și manifestările care au avut loc la nivel național și care au fost organizate de către AGEPI cu scopul de a pune în valoare potenţialul şi rolul proprietăţii intelectuale pentru dezvoltarea economică, culturală şi socială a ţării noastre.

Astfel, marcarea acestei sărbători mondiale în Republica Moldova a început cu organizarea unor lecții deschise la 10 licee din municipiul Chișinău. Specialiștii AGEPI au vorbit elevilor despre proprietatea intelectuală și rolul femeilor în domeniul inovării și creativității.

Tot pe 26 aprilie, AGEPI și-a deschis larg ușile pentru toți doritorii de a afla informații despre activitatea AGEPI. Pe parcursul acestei zile, vizitatorii au fost informați despre activitatea AGEPI, beneficiul protecției invențiilor, mărcilor, designului industrial, dreptului de autor etc., au primit consultații privind sursele de informare și documentare în domeniul protecției obiectelor de proprietate intelectuală și modalitatea de accesare a bazelor de date naționale și internaționale în domeniu.

De asemenea, în cadrul AGEPI a fost organizată o ședință festivă a colectivului Agenției. La ședință au participat și membrii Comisiei Naționale pentru Proprietatea Intelectuală (CNPI). Cu urări de sănătate și realizări frumoase către specialiștii în domeniul proprietății intelectuale s-a adresat, Directorul general AGEPI, Lilia Bolocan, dorindu-le multă inspirație, putere de muncă și noi succese pe tărâmul activității profesionale. Cu mesaje de felicitare pentru angajații AGEPI a venit şi Andrei Chistol, șef al cabinetului ministrului educației, culturii și cercetării, precum şi reprezentanţii proiectului UE de asistență tehnică ”Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova”.

În continuare, în cadrul ședinței festive au fost înmânate distincţiile obținute de inventatorii din Republica Moldova la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, care a avut loc în perioada 11-15 aprilie curent. Șapte dintre cele șapte invenții expuse de reprezentanții Republicii Moldova au fost premiate cu medalii. Standul Republicii Moldova a fost asigurat și organizat prin contribuția financiară a AGEPI.

Programul manifestațiilor dedicate Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale a culminat cu un Networking cu genericul “Puterea schimbării: Femeile în domeniul inovării și creativității”, organizat de AGEPI, la Muzeul Național de Artă al Moldovei, în seara zilei de 26 aprilie. Evenimentul a reunit mai multe femei de succes din Republica Moldova, reprezentanți ai autorităților publice, corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, instituțiilor de cercetare și învățământ superior, inventatori și cercetători, specialiști în domeniul proprietății intelectuale. De asemenea, networking-ul a inclus o expoziție a lucrărilor membrelor Asociației Antreprenorilor cu Dizabilități din Republica Moldova.

În deschiderea evenimentului, Directorul general AGEPI, Lilia Bolocan a menționat că anul acesta, Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale este o oportunitate de a evidenția modul în care sistemul de proprietate intelectuală poate sprijini femeile inovatoare și creative în încercarea de a-și transforma ideile într-un produs pe piață.

Cu mesaje de felicitare au venit și Valentina Buliga, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Roman Chirca, Directorul Agenției pentru Inovare și Transfer Tehnologic, Viorica Cărare, Președintele Consiliului Concurenței, Elena Belei, secretar de stat în domeniul cercetării în cadrul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării și Irina Revin, Președintele Asociației Antreprenorilor cu Dizabilități din Republica Moldova.

În cadrul evenimentului au fost anunțate totalurile Concursului de fotografie pe tema "Femei care inspiră", organizat de AGEPI cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale. În total, la concurs au participat 26 de participanți cu 66 de fotografii. Câștigătorii au primit diplome și premii bănești. Astfel, câștigător al Concursului de fotografie pe tema "Femei care inspiră" a fost desemnat Grigore Stegărescu, cu două fotografii. Vadim Șterbate a obținut locul 2, iar Valentina Panaiti s-a clasat pe locul 3. Totodată, juriul a decis acordarea premiului Simpatia publicului pentru participanții care au obținut cele mai multe aprecieri ale lucrărilor pe pagina de Facebook a AGEPI. Astfel, cele mai apreciate fotografii au fost ale Mihaelei Saharnean și Cristinei Craijdan.

De asemenea, în cadrul networking-ului au fost premiate de AGEPI top 3 cele mai active inventatoare din Republica Moldova din ultimii cinci ani: Olga Covaliova (33 cereri depuse), Natalia Mascenco (22 cereri depuse) și Olga Macagonova (21 cereri depuse).

În cadrul evenimentului au fost înmânate trei certificate de înregistrare a mărcilor și două certificate de înregistrare a desenului sau modelului industrial, titularii cărora sunt femei.

Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale se marchează încă din anul 2000, iar 26 aprilie reprezintă ziua în care a intrat în vigoare Convenţia de constituire a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (1970).