2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Ziua Inventatorului si Rationalizatorului-2009

24.06.2009

Deja 14-lea an la rand, la sfarsitul lunii iunie se marcheaza o frumoasa si semnificativa sarbatoare profesionala – Ziua Inventatorului si Rationalizatorului, instituita prin Decretul Presedintelui Republicii Moldova nr. 193 din 19.06.1995.

In mod traditional, si in acest an sarbatoarea va fi organizata pe 26 iunie curent, orele 13.00, in sala de conferinte a Confederatiei Sindicatelor din Moldova. Organizatorii manifestarii, Uniunea Inventatorilor si Rationalizatorilor „Inovatorul” si Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala, au invitat la festivitate reprezentanti ai ASM, Consiliului National pentru Atestare si Acreditare, Consiliului Suprem pentru Stiinta si Dezvoltare Tehnologica, Camerei de Comert si Industrie, Confederatiei Nationale a Sindicatelor, cercetatori, inventatori si rationalizatori, reprezentanti ai institutiilor de invatamant superior, ai autoritatilor administratiei publice centrale, mandatari autorizati, personalitati cunoscute din domeniul cercetare-inovare si implementare-productie.

Actualmente, de rand cu institutiile academice si cele de invatamant superior, multe alte institutii si intreprinderi elaboreaza tehnologii, procedee, instalatii, materiale noi pe care le utilizeaza eficient in producere. Printre acestea nominalizam: Institutul National pentru Viticultura si Vinificatie, Institutul de Tehnica Agricola „MECAGRO”, Institutul de Tehnologii Alimentare, Intreprinderea tehnico-stiintifica „OENOLAB” SRL etc.

In cadrul Sedintei festive cei mai activi inventatori si rationalizatori ai anului vor fi mentionati cu diplome si premii acordate de UIR „Inovatorul”. Tot aici se va desfasura o expozitie cu cele mai relevante materiale informative din domeniul protectiei si promovarii PI, editate sub egida AGEPI.

De asemenea, AGEPI va desemna castigatorii Concursului "Inventia anului-2008", care se organizeaza anual in scopul popularizarii, promovarii si stimularii activitatii inovationale in Republica Moldova. La Concurs se admit inventiile dezvaluite in brevetele de inventie si certificatele de modele de utilitate, eliberate de AGEPI sau in strainatate pe parcursul ultimilor 3 ani si au un impact pozitiv asupra dezvoltarii economiei nationale. Prioritate se acorda inventiilor si modelelor de utilitate a caror valorificare in productie s-a soldat cu efecte economice concrete.

Din an in an, inventatorii din Republica Moldova confirma tot mai convingator statutul nostru de natiune inventiva, obtinand multiple distinctii internationale. In prima jumatate a anului curent, inventatorii moldoveni au participat cu succes la Salonul International de Proprietate Industriala “Arhimede” de la Moscova, la Salonul International de Inventii, Tehnologii si Produse Noi de la Geneva, cel mai important for mondial de acest gen, la Salonul International de Inventica „PRO INVENT” de la Cluj-Napoca, la Salonul International al Inventiilor, Cercetarii si Transferului Tehnologic „INVENTICA-2008” de la Iasi, Romania. Lucrarile prezentate de inventatorii moldoveni la aceste manifestari au fost apreciate cu circa 60 medalii de aur, de argint si de bronz.

Republica noastra dispune de un bogat potential uman, care contribuie efectiv la relansarea economiei, dar care trebuie sustinut si stimulat la nivel de stat, inclusiv prin facilitati acordate in procesul protectiei si implementarii inventiilor.

In scopul informarii publicului larg si sustinerii activitatii inventatorilor si rationalizatorilor, AGEPI difuzeaza cu regularitate informatii privind activitatea de brevetare, realizarile expozitionale ale inventatorilor din Republica Moldova in mass-media republicana, organizeaza activitati de promovare a proprietatii intelectuale, diverse seminare, cursuri si consultatii pentru reprezentantii sferei antreprenoriale, inclusiv din IMM-uri. Recent, AGEPI a organizat 4 seminare-traininguri pentru reprezentantii sferei cercetare/dezvoltare, responsabili de inregistrarea rezultatelor activitatii de cercetare stiintifica in cadrul programelor si proiectelor finantate din Bugetul de stat.

Activitatea AGEPI in domeniul sustinerii, promovarii si protectiei produsului intelectual, a creatiilor tehnice ale inventatorilor moldoveni pe teritoriul tarii si in strainatate inregistreaza an de an rezultate apreciabile, urmarind promovarea elaborarilor tehnice si tehnologice orientate spre imbunatatirea, perfectionarea, transformarea in bine nu numai a bunurilor materiale produse de intreprinderi, dar si a activitatii institutiilor stiintifice, de cultura, invatamant, ocrotirii sanatatii etc. Or, inventiile si propunerile de rationalizare sunt apreciate in primul rand dupa efectul lor economic, social, ecologic, informational, ce fac nivelul nostru de viata mai calitativ, iar economia tarii mai avansata.