2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Vizita delegatiei Misiunii EUBAM la AGEPI

03.12.2012

La 3 decembrie curent la AGEPI are loc vizita de lucru a delegatiei Misiunii Uniunii Europene de Asistenta la Frontiera in Moldova si Ucraina (EUBAM).

Conform programului vizitei, expertii Misiunii EUBAM,dl Marchin Soberayski, expert, control vamal, dna Irinel Surugiu, expert, probleme vamale, dna Elena Paladi, consultant, Sectorul Protectia PI, Serviciul Vamal al Republicii Moldova, se vor documenta cu referire la sistemul de protectie si respectare a drepturilor de proprietate intelectuala din Republica Moldova.

La intrevedere cu delegatia Misiuni EUBAM va participa conducerea AGEPI, in frunte cu Directorul General, dna Lilia Bolocan, precum si directorii de departamente si directii care vor prezenta Strategia Nationala in domeniul Proprietatii Intelectuale pana in anul 2020, aprobata de Guvernul RM pe 21 noiembrie curent, si planul de actiuni pentru perioada anilor 2012-2014 pentru implementarea Strategiei, precum si cadrul normativ in vigoare in domeniul protectiei si respectarii drepturilor de proprietate intelectuala.

Expertii EUBAM vor fi informati, de asemenea, cu activitatile desfasurare de AGEPI pentru cresterea nivelului de constientizare a publicului in domeniul vizat, lupta cu contrafacerea si pirateria (perspective privind serviciile de parteneriat), precum si aspectele practice privind implicarea Serviciului Vamal si a Ministerului Afacerilor Interne/Politiei de frontiera in domeniul protectiei drepturilor de proprietate intelectuala.

In cadrul intrevederii, vor fi trecute in revista realizarile Republici Moldova cu referire la dezvoltarea cooperarii regionale si bilaterale in domeniul proprietatii intelectuale, inclusiv a integrarii tarii noastre in zona europeana si cea mondiala a proprietatii intelectuale.

***

SCURT ISTORIC EUBAM

Misiunea EUBAM are scopul de a contribui la dezvoltarea procedurilor de gestionare a frontierei care sa corespunda standardelor Uniunii Europene si sa serveasca necesitatilor legitime ale cetatenilor moldoveni si ucraineni, calatorilor si comertului, fapt care, la randul sau, va contribui la consolidarea securitatii regionale si sustinerea dezvoltarii economice.

Misiunea Uniunii Europene de Asistenta la Frontiera in Moldova si Ucraina (EUBAM) a fost lansata la 30 noiembrie 2005 la solicitarea comuna a Presedintilor Republicii Moldova si Ucrainei, adresata Comisiei Europene.

Misiunea EUBAM este finantata in intregime de Uniunea Europeana in contextul Instrumentului European de Vecinatate si Parteneriat, iar Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) este partenerul sau de implementare.

EUBAM reprezinta un organ consultativ, tehnic, mandatat sa consolideze capacitatile de gestionare a frontierei partenerilor sai – serviciile vamale si de graniceri, organele de ocrotire a legii si agentiile de stat din Moldova si Ucraina.

Oferind sustinere cuprinzatoare partenerilor sai in domeniul celor mai bune practici europene, prin intermediul oficiului central din Odessa si al celor sase oficii teritoriale, situate la frontiera moldo-ucraineana, Misiunea EUBAM prevede ca procedurile vamale si de frontiera aplicate in MD/UA vor reflecta standardele predominante in Uniunea Europeana.

Intr-un context mai larg, in cadrul Politicii Europene de Vecinatate, EUBAM reprezinta un instrument unic prin intermediul caruia UE tinde, pe de o parte, sa incurajeze comertul si calatoriile legitime, iar, pe de alta parte, sa garanteze securitatea cetatenilor sai prin combaterea criminalitatii.

Cele sase valori de baza ale Misiunii sunt neutralitatea, parteneriatul, increderea, rezultatele, serviciul si transparenta. Mandatul Misiunii a fost extins deja de trei ori (in 2007, 2009 si 2011), iar mandatul curent expira la 30 noiembrie 2015.

Detalii despre activitatea EUBAM gasiti pe pagina: http://www.eubam.org/md/about/overview