2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

In vederea cooperarii cu reprezentantii in proprietate industriala

26.09.2006

Recent AGEPI a organizat adunarea trimestriala a reprezentantilor in proprietate industriala. Intrunirea a fost deschisa de Stefan Novac, Directorul General al AGEPI. In ordinea de zi au fost incluse urmatoarele chestiuni: prezentarea proiectului Legii privind soiurile de plante; proiecte noi in Tehnologiile Informationale si schimbari in sistemul informational AGEPI; metodele de asigurare a proprietatii intelectuale; prezentarea cartilor noi in biblioteca AGEPI.

Dupa cum a estimat Ala Gusan, sefa sectiei Necesitati Curente ale Vietii, Chimie (AGEPI), elaborarea proiectului Legii privind protectia soiurilor de plante in contextul realizarii masurilor de implementare a planului de actiuni Republica Moldova – Uniunea Europeana, in scopul armonizarii cadrului legislativ al Republicii Moldova cu legislatia in domeniu din Comunitatea Europeana, este in proces de desfasurare. Pentru a asigura transparenta si a antrena persoanele interesate in procesul de elaborare a proiectului, acesta a fost vizualizat pe site-ul AGEPI. Spre deosebire de precedenta varianta a legii, care proteja doar 24 soiuri, in varianta noua a fost extinsa lista, acordandu-se posibilitati de protectie tuturor soiurilor de plante. Eventualele obiectii, comentarii si propuneri la anteproiect pot fi prezentate la AGEPI, in Departamentul Inventii, Soiuri de Plante si Modele de Utilitate pana la 01.11.2006.

Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala regulat ia masuri, scopul carora este perfectionarea activitatii proprii si sporirea eficientei cooperarii dintre institutie si beneficiari. In acest context, diseminarea informatiei utile cetatenilor devine unul din obiectivele de baza ale AGEPI, facand parte dintr-un spectru mai larg al principiilor de activitate, intemeiate pe colaborare multiaspectuala. Conform raportorului Iurie Mandrescu, directorul adjunct al Departamentului Informatica si Regie, in scopul facilitarii accesului beneficiarilor la informatia electronica acumulata si sistematizata, au fost facute un sir de modificari in sistemul informational al institutiei. Printre acestea sunt:

• Modernizarea Bazei de Date a AGEPI;
• Instalarea Calculatorului de taxe;
• Elaborarea variantei electronice publice a Registrului National al marcilor;
• Abonarea prin e-mail la noutatile AGEPI.

Modificarile facute au inclus in sine modernizarea designului, perfectionarea sistemelor de cautare, extinderea informatiei bibliografice s.a. Iar pentru viitorul apropiat este preconizata elaborarea paginii schop.agepi.md.

In cadrul sedintei, reprezentantilor in proprietate industriala le-a fost propus un produs absolut nou pe piata nationala – asigurarea obiectelor de proprietate intelectuala. Necesitatea si oportunitatea serviciului propus sunt demonstrate de frecventele cazuri de incalcare a dreptului de autor sau utilizare ilegala a obiectelor de proprietate intelectuala. Potrivit dlui Vitalie Onica, reprezentantul companiei “Sigurasig”, sistemul de asigurare a obiectelor de proprietate intelectuala deja functioneaza in tarile vecine – Rusia si Ucraina si are sanse de a fi implementat cu succes si pe teritoriul tarii noastre.

In final bibliograful Larisa Novicov a prezentat noile carti din domeniul PI si editiile recente ale revistelor de specialitate, care pot fi solicitate la biblioteca AGEPI. Lista acestor achizitii poate fi vizualizata pe site-ul institutiei.