Am primit cu adâncă îndurerare şi profund regret vestea dispariţiei dintre noi a Maestrului de balet Vladimir Curbet, Artist al Poporului din Republica Moldova, Artist al Poporului din URSS, Laureat al Premiului de Stat, Cavaler al „Ordinului Republicii”. Alături de întregul Neam, deplângem această pierdere irecuperabilă a unei stele de primă mărime a culturii naţionale.
Vladimir Curbet și-a adus o contribuție remarcabilă la dezvoltarea culturii naționale și promovarea imaginii Republicii Moldova în lume. De-a lungul îndelungatei sale cariere profesionale, s-a ocupat cu multă pasiune de cercetarea tradiției dansului popular, a descoperit particularități deosebit de valoroase pe care le-a aplicat în practică, astfel readucând în actualitate frumusețea dansului și a spiritului național.
Născut la 5 decembrie 1930, la Susleni, județul Orhei, maestrul Curbet și-a început cariera profesională în anii 1949-1953 în calitate de conducător artistic al formației de dansatori amatori de la Casa raională de cultură Susleni, iar din 1958 a fost conducător artistic şi prim-maestru de balet al Ansamblului Moldovenesc Academic de Stat de Dansuri Populare „Joc”.
Maestrul Vladimir Curbet s-a afirmat în egală măsură în calitate de folclorist şi publicist, înregistrând nenumărate melodii şi texte de cântece populare moldovenești și publicând un şir de articole și studii referitoare la specificul, originea, istoria şi maniera de interpretare a dansului moldovenesc popular, la necesitatea păstrării şi dezvoltării creatoare a tradițiilor şi obiceiurilor populare moldovenești. Este autor al cărților antologice, adevărate enciclopedii vii: „La vatra horelor”, „Promotori ai artei populare”, „Tot cu cântecul mă mângâi”, „Aşa-i jocul pe la noi” şi „La gura unei peșteri de comori”. Artistul Poporului Vladimir Curbet a colectat mii de cântece şi melodii de jocuri populare pe care le-a lăsat moștenire posterității în cele nouă cărți ale sale. Conducând timp de aproape 6 decenii ansamblul „Joc”, a prezentat cu această formație artistică circa 10 000 de spectacole în peste 70 de țări.
Talentul lui Vladimir Curbet ne-a purtat faima pe toate meridianele globului, ne-a promovat pretutindeni valorile culturale, creând o imagine favorabilă ţării noastre. Pentru merite deosebite și contribuția substanțială la dezvoltarea culturii şi artei coregrafice la nivel naţional şi internaţional, în anul 2013, Organizaţia Mondială a Proprietății Intelectuale i-a acordat maestrului Vladimir Curbet Medalia de Aur „Pentru Creativitate”.
Colaboratorii Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), care au fost şi vor rămâne mereu printre admiratorii neperisabilei creaţii a Maestrului, îşi aduc întregul omagiu celui care a fost şi va rămâne mereu în sufletul nostru ca o întruchipare a harului, frumosului, demnităţii artistice ale acestui Neam.
Colectivul AGEPI