Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) și Direcția Generală Vecinătate și Negocieri privind Extinderea (DG NEAR) a Comisiei Europene și-au unit forțele pentru a susține domeniul proprietății intelectuale în Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Colaborarea a fost formalizată prin semnarea unui acord pe 12 decembrie 2023 de către João Negrão, Director Executiv al EUIPO, și Gert Jan Koopman, Director General al DG NEAR. Documentul are ca scop crearea unui mediu mai favorabil inovației, creativității și dezvoltării economice în aceste țări.
Acordul pune accentul pe protecția drepturilor de proprietate intelectuală prin consolidarea legislației în acest domeniu, conștientizarea beneficiilor acestora și sprijinirea țărilor partenere cu ambiții de aderare la UE.
Au fost identificate patru domenii principale de cooperare: îmbunătățirea cadrului legal, susținerea instituțiilor, rețelelor și instrumentelor de proprietate intelectuală, cooperarea în mecanismele de asigurare a respectării drepturilor de proprietate și accentul pe sectorul privat, întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) și promovarea conștientizării în domeniul proprietății intelectuale.
Această inițiativă se aliniază Planului Economic și de Investiții (EIP) pentru Parteneriatul Estic, care își propune să susțină recuperarea și reziliența pe termen lung în țările Parteneriatului Estic. Prin stabilirea unui cadru legal solid pentru drepturile de proprietate intelectuală, proiectul aspiră să stimuleze inovația, să atragă investiții și să stimuleze concurența sănătoasă. Colaborarea reflectă un angajament comun între Comisia Europeană, EUIPO și țările partenere de a construi economii reziliente și competitive.
Proiectul joacă un rol important în susținerea Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei în îndeplinirea angajamentelor acestora în cadrul Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) semnat cu UE. Mai mult, se aliniază cu ambițiile acestor trei țări de a se alătura UE, prin susținerea alinierii legislative și reglementărilor cu acquis-ul european.
João Negrão, Director Executiv al EUIPO, a subliniat importanța acordului, declarând: „În timpul vizitei mele din octombrie la Kiev, am reiterat angajamentul EUIPO față de partenerii noștri vecini, Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Acordul de astăzi va contribui la consolidarea înregistrării, protecției și asigurării respectării drepturilor de proprietate intelectuală în conformitate cu angajamentele respective ale Acordurilor de Asociere și în sprijinul procesului de aderare. Va stimula schimbul comercial între UE și vecinii noștri, în beneficiul întreprinderilor, cetățenilor și economiilor noastre. Va susține, de asemenea, eforturile Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei de a se integra în sistemul de proprietate intelectuală al UE și familia Rețelei de proprietate intelectuală a Uniunii Europene, unde toate birourile europene de proprietate intelectuală lucrează împreună.”
Gert Jan Koopman, Director General al DG NEAR, a declarat: „Proiectul pe care îl semnăm astăzi cu EUIPO va fi o contribuție importantă la eforturile Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei pe calea aderării la UE. Mai important, prin susținerea stabilirii unor drepturi de proprietate intelectuală solide, acest proiect va contribui la îmbunătățirea mediului de afaceri și la stimularea creșterii economice. Experiența EUIPO va fi esențială în asistarea țărilor partenere în gestionarea implicărilor practice ale aspirațiilor lor de a se alătura UE în acest domeniu important.”
Consolidarea cadrului de proprietate intelectuală în Republica Moldova, Ucraina și Georgia
Sprijinind Republica Moldova, Ucraina și Georgia într-o scrisoare de intenție semnată în iulie 2022 între DG NEAR și EUIPO, cele două părți au exprimat un angajament comun de a adânci cooperarea în beneficiul țărilor partenere ale UE. Acordul stabilește un program pe o perioadă de patru ani în Ucraina, Republica Moldova și Georgia, cu o cofinanțare totală de 4 milioane de euro din partea Comisiei și EUIPO. Cele trei țări sunt țări partenere ale UE în cadrul Politicii Europene de Vecinătate (ENP) și a Inițiativei Parteneriatului Estic. ENP conturează principalele priorități politice ale UE prin consolidarea stabilizării și rezilienței țărilor vecine.
Această colaborare reflectă angajamentul Uniunii Europene de a sprijini parteneriatele cu țările vecine și de a facilita integrarea acestora în structurile europene. Proiectul oferă oportunitatea de a consolida sistemele de proprietate intelectuală în Republica Moldova, Ucraina și Georgia, promovând astfel inovația, investițiile și dezvoltarea economică.
În conformitate cu comunicarea recentă a Comisiei pentru un Plan de Creștere în Balcanii de Vest, această inițiativă se încadrează într-un efort mai amplu de a extinde beneficiile și standardele europene în regiunea extinsă a Europei de Est.
Este important de subliniat că această colaborare nu doar consolidează legislația și implementarea drepturilor de proprietate intelectuală, ci oferă și sprijin concret în promovarea acestor aspecte în rândul mediului de afaceri și al întreprinderilor mici și mijlocii. De asemenea, va contribui la conștientizarea importanței respectării drepturilor de proprietate intelectuală și va oferi instrumente practice pentru aplicarea acestora.
Această colaborare reprezintă un pas semnificativ pentru Republica Moldova în direcția consolidării sistemului său de proprietate intelectuală și a susținerii eforturilor sale de a avansa pe calea integrării europene.
Comunicatul publicat pe site-ul web al EUIPO: https://www.euipo.europa.eu/es/news/dg-near-and-euipo-collaborate-to-sup... .