2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Specialistii AGEPI si reprezentantii OGC-urilor din tara au intreprins o vizita de lucru in Romania

15.07.2014

In perioada 24 - 27 iunie 2014, o delegatie din Republica Moldova a efectuat o vizita de lucru in Romania. Evenimentul a fost organizat de catre Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) in cooperare cu organismele de gestiune colectiva (OGC) din Romania: Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti (CREDIDAM), Societatea Autorilor si Editorilor Romani de Opere Ştiintifice (PERGAM), Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania – Asociatia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA) si Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR).

Delegatia Republicii Moldova a fost reprezentata de:

  •  Olga Belei, sef Sectie control si respectarea legislatiei, Departamentul drept de autor si drepturi conexe, Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI);
  •  Iurie Ciubotaru, Vicepresedinte, Asociatia Nationala pentru Protectia Creatiei Intelectuale (ANPCI);
  •  Angela Stroici, Director General, Asociatia “Drepturi de Autor si Conexe” (AsDAC);
  •  Oleg Gutium, membru al Consiliului, Asociatia Nationala “Copyright” (ANCO);
  •  Alexandru Melnicjurist, Oficiul Republican al Dreptului de Autor (ORDA);
  •  Oleg Meleca, tehnician-programator, Asociatia “Drepturi de Autor si Conexe” (AsDAC).

In cadrul vizitei de lucru, delegatia din Republica Moldova a discutat cu reprezentantii OGC-urilor din Romania subiecte ce tin de identificarea unor solutii in domeniul gestiunii colective, in special in ceea ce priveste modalitatea de negociere intre organizatii in vederea stabilirii unui colector unic.

Programul a cuprins intalniri cu reprezentantii ORDA, UPFR, Societatii Romane de Televiziune – Televiziunea Romana (TVR), UCMR-ADA, PERGAM, CREDIDAM, Fabricii de discuri optice „Optical Disc Solutions” (ODS).

Astfel, reprezentantii ORDA au prezentat unele date din monitorizarea activitatii OGC-urilor, reprezentantii UPFR au prezentat date din raportul anual „Digital Music Report” publicat de Federatia Internationala a Industriei Fonogramelor (IFPI), care furnizeaza date despre industria muzicala din mediul digital la nivel mondial. In cadrul intrevederii cu reprezentantii TVR, delegatiei din tara noastra i-au fost demonstrate, posibilitatile de identificare a operelor a caror titular de drepturi este televiziunea romana si care sunt plasate in mediul digital cu incalcarea drepturilor de autor – prin exemplul paginii www.youtube.com.

Totodata, la solicitarea delegatiei din RM, reprezentantii UCMR-ADA au explicat modul de plata a remuneratiei pentru retransmiterea prin cablu.

Aceasta vizita de lucru a constituit o oportunitate pentru reprezentantii OGC-urilor din Republica Moldova de a efectua un schimb de experienta in scopul perfectionarii sistemului de gestiune colectiva. Atat ORDA, cat si OGC-urile din Romania, si-au exprimat acordul de a oferi consultanta si asistenta intru identificarea solutiilor pentru problemele din domeniul gestiunii colective. Totodata, acestia au incurajat OGC-urile din Republica Moldova sa depuna eforturi pentru depasirea unor situatii conflictuale care creeaza impedimente in dezvoltarea acestui domeniu. In acest context, s-a venit cu urmatoarele recomandari:

  • OGC-urile trebuie sa abordeze o politica comuna in raport cu utilizatorii, deoarece in mod dispersat este foarte dificil sa realizezi atributiile de baza – de colectare a remuneratiei, fiindca utilizatorii vor incerca sa se eschiveze de la plata;
  •  OGC-urile trebuie sa se axeze pe abordarea pasnica si evitarea litigiilor cu utilizatorii, deoarece doar prin explicatii si negocieri va fi posibila stabilirea unor relatii de conlucrare;
  •  OGC-urile trebuie sa asigure transparenta in raport cu membrii sai si mai ales cu utilizatorii, pentru a evita orice fel de suspiciuni fata de colectarea si distribuirea remuneratiei.