Pe 26 noiembrie 2014, in sala de conferinte a Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI) s-a desfășurat seminarul de instruire cu tema „Aspecte teoretice și practice privind protecția juridică a soiurilor noi de plante”. Actiunea s-a incadrat in seria seminarelor de instruire in domeniul proprietatii intelectuale a managerilor si reprezentantilor instituțiilor din sfera științei și inovării, organizate de AGEPI.
Printre participanți au fost reprezentanții Comisiei de Stat a Republicii Moldova pentru Testarea Soiurilor de Plante, Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”, Institutului de Horticultura si Tehnologii Alimentare, Institutului de Genetica, Fiziologie și Protecție a Plantelor, Gradinii Botanice etc.
Seminarul a fost deschis de către Svetlana Munteanu, vicedirector general AGEPI, care a îndemnat participantii sa beneficieze de informatiile oferite de specialistii AGEPI in cadrul seminarului curent și sa utilizeze cit mai eficient toate posibilitatile oferite de sistemul national de PI.
Întrunirea a avut drept scop școlarizarea reprezentanților instituțiilor din sfera științei și inovării care activează în domeniul elaborării și ameliorării soiurilor de plante cu privire la legislația națională și internațională în domeniul protecției juridice a soiurilor noi de plante. De asemenea,
amelioratorii au fost familiarizați cu aspectele practice ce țin de asigurarea respectării drepturilor asupra soiurilor noi de plante, cât și în dezvoltarea unor abilități practice cu privire la procedura de perfectare a documentelor cererii de brevet pentru soi de plantă, documentarea în sursele naționale și internaționale de informare în domeniul dat.
În special, Ala Gușan, director Departament invenții și soiuri de plante AGEPI, și dr. Aurelia Lupan, specialist principal, Secția tehnici agroindustriale, AGEPI, au prezentat rapoartele ”Realizarea și asigurarea respectării drepturilor conferite de brevetul pentru soi de plantă” și ”Protecția prin brevet a soiurilor noi de plante”.
Menționăm că evenimentul menționat se încadrează în lista activităților desfășurate de AGEPI în vederea sporirii gradului de instruire și formare continuă a cadrelor naționale în domeniul proprietății intelectuale, în conformitate cu obiectivele strategice stabilite de Strategia naţională în domeniul proprietăţii intelectuale până în anul 2020 și Planul de acțiuni pentru anii 2012-2014 privind implementarea Strategiei naționale menționate, aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr.880 din 22.11.2012.
Ataşament | Mărime |
---|---|
Programul-seminarului_26 nov.pdf | 12.39 KB |