2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Seminar national privind proprietatea intelectuala si politica de concurenta

27.09.2012

In perioada 27-28 septembrie curent, in sala de conferinte AGEPI se desfasoara „Seminarul national privind proprietatea intelectuala si politica de concurenta” organizat de Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI) in parteneriat cu Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (OMPI).

Seminarul are drept scop informarea si instruirea specialistilor din cadrul institutiilor si autoritatilor publice abilitate cu responsabilitati in domeniul protectiei si asigurarii respectarii drepturilor de PI si al politicii concurentiale din Republica Moldova: AGEPI, Consiliul Concurentei, Procuratura Generala, Curtea Suprema de Justitie, Curtea de Apel, Ministerul Justitiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Economiei, Agentia pentru Protectia Consumatorilor, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si a Coruptiei al RM, Serviciul Vamal.
In cadrul sedintei plenare, au prezentat comunicari Lilia Bolocan, Director General AGEPI, Viorica Carare, Presedinte al Consiliului Concurentei, si Giovanni Napolitano, consultant, Directia proprietatea intelectuala si politica de concurenta, OMPI.
Expertii internationali si nationali in domeniul concurentei vor pune in discutie un sir de probleme importante din domeniul dat, si anume:

  • Corelatia intre proprietatea intelectuala si concurenta neloiala;
  • Proprietatea intelectuala, antitrustul si concurenta neloiala: problemele tarilor cu economia in tranzitie;
  • Practica judiciara in domeniul proprietatii intelectuale si al concurentei in Republica Moldova;
  • Proprietatea intelectuala, concurenta si legislatia in domeniul protectiei consumatorului: principalele probleme in domeniu;
  • Marcile si libera concurenta. Studii de caz;
  • Proprietatea intelectuala si respectarea legislatiei in domeniul concurentei: perspectiva mediului de afaceri etc.

In cea de-a doua zi a seminarului, se va desfasura Masa rotunda privind problemele curente si perspectivele privind corelatia intre proprietatea intelectuala si concurenta, moderata de Ion Tiganas, Vicedirector General AGEPI.
In conditiile economiei bazate pe principiile liberei concurente, este foarte important de a stabili norme clare si eficiente pentru combaterea concurentei neloiale. Trebuie stimulata sistematic competitivitatea, incurajand toti producatorii sa elaboreze noi tehnologii si sa ofere noi produse. La realizarea acestor scopuri, contribuie plenar obiectele de proprietate intelectuala, care permit de a face distinctie atat intre producatori, cat si intre produsele oferite de catre acestia, servind drept mijloc de protectie in sfera comertului si, in acelasi timp, drept sursa de informare a consumatorilor referitor la produse si producatori etc. De asemenea, aceste obiecte, fiind protejate, asigura drepturile exclusive ale titularului, aspect esential in dezvoltarea concurentei loiale.

(Serviciul de presa AGEPI)