2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Seminar de instruire pentru judecători, procurori și mediatori

20.03.2015

Pe data de 20 martie curent, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) în parteneriat cu Institutul Național  al Justiției (INJ) au organizat un seminar de instruire cu tema ”Aspecte practice privind aplicarea legislaţiei în domeniul Proprietăţii  Intelectuale”. Seminarul a avut drept scop familiarizarea judecătorilor, procurorilor și mediatorilor cu aspectele practice privind aplicarea legislației în domeniul proprietății intelectuale și crearea unei platforme de comunicare între instituțiile de reglementare juridică.

În deschidere, Directorul General AGEPI, Lilia Bolocan a salutat prezența menționînd importanța tematicii seminarului pentru activitatea acestora. Astfel, Dna Lilia Bolocan a făcut o scurtă prezentare a domeniului de activitate AGEPI, obiectivele de lungă durată, precum și realizările importante. De asemenea, dumneaei a menționat că în condițiile dezvoltării globale, proprietatea intelectuală capătă valoare tot mai mare, ceea ce duce la tendința de încălcare frecventă a drepturilor de PI, ulterior creșterea adresărilor în instanța de judecată.

Ca obiectiv pentru viitorul apropiat, dna Lilia Bolocan a specificat conlucrarea cu Curtea Supremă de Justiție în vederea creării Generalizărilor de practici cu scopul de preluare a experiențelor bune în domeniu juridic.

La rîndul sau, Directorul Executiv al INJ, dna Diana Scobioală a accentuat că acest seminar se înscrie în Planul Național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE și a remarcat disponibilitatea Institutului Național al Justiției în organizarea evenimentelor de acest gen. Dumneaei a recunoscut că  proprietatea intelectuală este un domeniu ”sensibil” pentru cei din sfera justiției  și că o rundă continuă de comunicare cu specialiști în domeniu PI este benefică pentru activitatea judecătorilor și procurorilor.

Ulterior, conform agendei de lucru a seminarului, Vicedirectorul AGEPI, Ion Țiganaș a făcut o prezentare generală despre proprietatea intelectuală, rolul, esența, componentele și principiile acesteia, au fost descrise și exemplificate obiectele de proprietate intelectuală, împreună cu legislația ce ține de protecția  acestora. În cadrul seminarului au fost prezentate comunicări ce țin de Reglementarea juridică a dreptului exclusiv asupra mărcilor și Reglementarea juridică a drepturilor de autor și drepturilor conexe.

Prezentările au fost urmate de 3 studii de caz cu simularea unui proces în instanță cu următoarele subiecte: ”Litigiile privind nulitatea înregistrării mărcilor”, ”Litigiile privind decăderea din drepturi asupra mărcii din motivul neutilizării efective” și ”Încălcarea dreptului de paternitate asupra operei”. În urma discuțiilor, persoanele prezente au încercat să găsească soluții și să declare o sentință în conformitate cu legislația în vigoare.

La seminar au fost prezenți în jur 60 persoane din judecătoriile mun.Chișinău și din raioanele Republicii Moldova (Râșcani, Sângerei, Orhei, Ungheni), Curtea de Apel Chișinău și Curtea de Apel Bălți,, Procuratura Generală și Procuraturile raionale (mun. Chișinău, Ocnița, Ialoveni, Briceni, Telenești, Hâncești, Fălești), precum și mediatori, specialiști ai AGEPI și INJ.

Participanții la seminar au primit Certificate de instruire în domeniul proprietății intelectuale.