2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Sedinta festiva consacrata Aniversarii de 20 ani de la fondarea AGEPI

11.09.2012

Pe 8 septembrie curent, s-au implinit 20 ani de la crearea Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova. Cu aceasta ocazie, in Sala mare a Palatului Republicii a avut loc o Sedinta festiva consacrata Aniversarii AGEPI. Sedinta a fost prezidata de catre dna Lilia Bolocan, Director general AGEPI, care a facut o trecere in revista a rezultatelor obtinute de Agentie pe parcursul celor 20 de ani de activitate, intitulata „Contributia AGEPI la dezvoltarea sistemului national de proprietate intelectuala: 20 de ani de activitate”.

La sedinta au participat reprezentanti ai Parlamentului si Guvernului Republicii Moldova, ai autoritatilor publice centrale, institutiilor din sfera stiintei, inovarii si invatamantului superior din republica, institutiilor si organizatiilor, activitatea carora are tangenta cu domeniul de PI, mandatari autorizati, reprezentanti ai uniunilor de creatie, asociatiilor de gestiune colectiva a drepturilor de autor din republica, altor institutii partenere, veteranii sistemului.

Oaspetii de peste hotare au fost reprezentati la sedinta de catre reprezentantii unor oficii nationale de proprietate intelectuala de peste hotare, si anume dl Sirim ErchinoviciBECHENOV, Directorul Institutului National de Proprietate Intelectuala din Republica Kazahstan, dl Alexandru Cristian STRENC, Directorul general adjunct al Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci din Romania, dl Keld Nymann JENSEN, Director general adjunct al Oficiului pentru Brevete si Marci din Danemarca, dna Marina Victorovna KRIUCOVA, sefa Sectiei relatii internationale a Oficiului Eurasiatic de Brevete.

Sedinta a fost onorata de prezenta ambasadorului Chinei, reprezentantilor ambasadelor Bulgariei si Cehiei, acreditati la Chisinau.

Un cuvant de felicitare pentru colectivul AGEPI a rostit dna Liliana Palihovici, Vicepresedintele Parlamentului, dl Ion Tighineanu, m.c., Vicepresedintele ASM, dl Valeriu Canter, Presedintele Consiliului National pentru Acreditare si Atestare, dl Viorel PRISACARU, Prorectorul USMF „N. Testemitanu”, dl Valeriu DOROGAN, Prorectorul UTM, dl Mihail REVENCO, Prorectorul USM.

Vorbitorii au mentionat rolul proprietatii intelectuale in dezvoltarea unei societati moderne, bazate pe cunoastere, si faptul ca Aniversarea de 20 de ani a AGEPI constituie un bun prilej de a evoca contributia Agentiei la crearea, dezvoltarea si afirmarea in Republica Moldova a unui Sistem de protectie a proprietatii intelectuale comparabil cu sistemele similare ale tarilor cu traditii considerabile in domeniu.

AGEPI a primit felicitari, de asemenea, din partea Camerei de Comert si Industrie a Republicii Moldova, Comisiei de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante, Asociatiei Nationale a Oamenilor de Cultura si Stiinta a Moldovei, Indeprin SRL, prezenti la sedinta festiva.

Scrisori de felicitare cu ocazia aniversarii au sosit in adresa AGEPI de la oficiile de specialitate din Romania, Ungaria, Republica Ceha, Turcia, Georgia, Republica Belarus si Federatia Rusa.

Dna Lilia Bolocan, Director General AGEPI, a inmanat diplome de excelenta si medalii aniversare „20 ani AGEPI” unor personalitati si institutii din republica si de peste hotare, care au contribuit la dezvoltarea si consolidarea sistemului de PI al Republicii Moldova.

Sistemul de proprietate intelectuala este foarte dinamic si se caracterizeaza printr-o capacitate remarcabila de a evolua si a se adapta in noile conditii social-economice. Performantele tehnologice curente, in special cele din domeniul tehnologiilor informationale si biotehnologiei, precum si evolutia societatii insasi, necesita o reevaluare permanenta a sistemului.

In conformitate cu misiunea sa, AGEPI va continuapromovarea politicilor in domeniul proprietatii intelectuale si eficientizarea sistemului de protectie a obiectelor de proprietate intelectuala, care sa incurajeze progresul tehnologic, sa stimuleze creativitatea si sa contribuie la dezvoltarea economica, sociala si culturala a Republicii Moldova.

In continuare va prezentam o serie de imagini foto de la sedinta festiva consacrata Aniversarii de 20 de ani ai AGEPI.

Serviciul de presa AGEPI
Tel. 400-588, 400-657