2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Republica Moldova a preluat presedintia Consiliului Interstatal pentru problemele protectiei juridice si apararii proprietatii intelectuale

12.07.2013

La 9 iulie curent, in prima zi de lucru a celei de-a II-a reuniuni a Consiliului Interstatal pentru problemele protectiei juridice si apararii proprietatii intelectuale care s-a desfasurat la Chisinau in perioada 9-11 iulie 2013, Republica Moldova in calitate de tara gazda a reuniunii, a preluat presedintia Consiliului Interstatal pentru urmatorul an.

In anul 2012, presedintia Consiliului a fost detinuta de Republica Kargaza, care a gazduit prima reuniune a Consiliului Interstatal. De asemenea, in cadrul reuniunii reprezentantii plenipotentiari au ales vicepresedintii consiliului, si anume Republica Kargaza si Republica Tadjikistan.

La lucrarile celei de-a II-a reuniuni a Consiliului Interstatal pentru problemele protectiei juridice si apararii proprietatii intelectuale au participat reprezentanti ai oficiilor de PI din statele membre ale Consiliului Interstatal, inclusiv Republica Armenia, Republica Belarus, Republica Kazahstan, Republica Kargaza, Federatia Rusa, Republica Tadjikistan, Republica Uzbekistan, Ucraina, Republica Moldova si un reprezentant al Comitetului executiv al Comunitatii Statelor Independente (CSI).

La reuniune au fost prezenti in calitate de observatori reprezentanti ai Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI), Oficiul Eurasiatic de Brevete (OEAB), reprezentantii Republicii Azerbaidjan, Georgiei si Turkmenistanului.

Reuniunea a fost deschisa de catre Directorul General al Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova (AGEPI) Lilia Bolocan.

“Pentru noi este o onoare sa fim gazda Consiliului Interstatal pentru problemele protectiei juridice si apararii proprietatii intelectuale. Sper ca pe parcursul acestor trei zile, impreuna, vom obtine rezultatele dorite pentru care ne-am si convocat aici”, a afirmat Lilia Bolocan.

La deschiderea reuniunii Consiliului Interstatal a participat si viceprim-ministrul, ministrul Economiei al Republicii Moldova Valeriu Lazar, presedinte al Comisiei Nationale de Proprietate Intelectuala.

“Problematica pe care v-ati propus sa o puneti in discutie este foarte actuala si sunt sigur ca aici la Chisinau o sa aveti o oportunitate foarte mare ca sa dezbateti un sir de subiecte care ne intereseaza pe toti. Totodata, aceasta reuniune este o sansa deosebita pentru a face un schimb de experienta. Pentru Republica Moldova proprietatea intelectuala este foarte importanta si suntem obligati sa cream conditii pentru dezvoltarea inovatiilor”, a mentionat Valeriu Lazar in cuvantul sau de salut.

In conformitate cu agenda de lucru, la sedinta Consiliului Interstatal au fost abordate mai multe subiecte ce tin de domeniul protectiei si respectarii drepturilor de proprietate intelectuala.

Participantii la sedinta au luat act de informatia privind situatia din statele membre in domeniul protectiei si respectarii drepturilor de PI, precum si ce masuri au fost intreprinse in acest scop.

Urmatoarea reuniune a Consiliului Interstatal va avea loc in anul 2014 la Dusanbe, Republica Tadjikistan.

***

La 9 iulie curent, in cadrul lucrarilor Consiliului Interstatal, a avut loc si seminarul regional cu genericul “Aspecte actuale ale proprietatii intelectuale”, organizat de catre Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova (AGEPI) cu suportul Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI) si Organizatiei Eurasiatice de Brevete (OEAB). La lucrarile seminarului au participat reprezentantii oficiilor nationale de PI din statele membre ale Consiliului Interstatal si OEAB.

Cu un cuvant de salut au venit responsabilul de Program al Departamentului pentru tarile dezvoltate si in curs de tranzitie din cadrul Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI) Saule Tlevlessova si vicepresedintele Organizatiei Eurasiatice de Brevete (OEAB) Leonid Voronetchii.

Totodata, Leonid Voronetchii si Saule Tlevlessova au prezentat un raport cu privire la cele mai recente realizari in domeniul proprietatii intelectuale inregistrate la nivel regional si international.

Participantii la seminar au apreciat importanta subiectelor abordate, nivelul inalt de organizare a intrunirii, mentionand necesitatea de a amplifica eforturile in domeniul informarii societatii privind proprietatea intelectuala, necesitatea protectiei si apararii drepturilor de PI.

***

Consiliul Interstatal pentru problemele protectiei juridice si apararii proprietatii intelectuale a fost creat in baza Acordului privind colaborarea in domeniul protectiei juridice si apararii proprietatii intelectuale si crearea Consiliului Interstatal, semnat la 19 noiembrie 2010, in or. Sankt Petersburg.

Acordul are drept scop primordial coordonarea activitatii comune de perfectionare a mecanismelor de protectie si aparare a proprietatii intelectuale si de contracarare a infractiunilor in domeniul proprietatii intelectuale.