2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Reprezentanții Comisiei Europene apreciază eforturile Republicii Moldova în domeniul proprietății intelectuale

27.03.2015

În cadrul unei vizite de lucru la Brussels, Republica Moldova a fost apreciată de către reprezentanții Comisiei Europene pentru rezultatele sale în domeniul  proprietății intelectuale. La întrunire  a participat   o echipă de experți din cadrul instituțiilor publice implicate în procesul de implementare a  prevederilor Acordului privind instituirea  zonei de liber schimb aprofundat și cuprinzător (Acordul DCFTA), precum și  un reprezentant AGEPI. 

La întrunirea axată pe drepturile de proprietate intelectuală (IPR) au participat reprezentanți ai Direcției generale pentru comerț (DG Trade) și Direcției generale Piață Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri (DG Grow).  Responsabilul de țară pe sectorul IPR din cadrul DG Trade, făcând referire la eforturile depuse de țara noastră întru creșterea nivelului de cunoaștere și respectarea a drepturilor de proprietate intelectuală, a menționat că Republica Moldova este  printre partenerii-lideri în implementarea reformelor la capitolul proprietate intelectuală cu un grad înalt de armonizare a legislației naționale cu Directivele și Regulamentele UE. Reprezentanții Comisiei Europene participanți la întâlnire au reiterat sprijinul UE pentru procesul de integrare a Republicii Moldova și au încurajat instituțiile moldovenești să-și consolideze capacitățile, inclusiv prin accesarea programelor de asistență ale UE disponibile.

Programul vizitei a cuprins întruniri de lucru cu reprezentanți ai direcțiilor sectoriale ale Comisiei Europene pe domniile prioritare pentru dialogul Moldova –UE în contextul DCFTA, inclusiv sectorul agricol și agroalimentar, unde a fost abordat și sistemul de indicații geografice în contextul Acordului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind protecția indicațiilor geografice pentru produse agricole și alimentare; reglementările tehnice și standardizarea; comerțul cu bunuri și servicii;  achizițiile publice; aspecte concurențiale,  ș.a. Vizita a fost organizată de către Ministerul Economiei în cadrul proiectului UE privind susținerea Republicii Moldova în procesul de implementare a Acordului de Asociere/DCFTA, unul din obiectivele acestuia fiind și consolidarea relațiilor dintre instituțiile publice ale Republicii Moldova implicate în  proces cu structurile vizate ale Comisiei Europene.