2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Relațiile de colaborare dintre AGEPI și Centrul de Proprietate Intelectuală din Belarus, discutate în cadrul unei întâlniri bilaterale

15.09.2021

Directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Eugeniu Rusu a avut astăzi o întrevedere bilaterală cu Directorul general al Centrului Național de Proprietate Intelectuală al Republicii Belarus, Vladimir Reabovolov. Întâlnirea a avut loc la Chișinău în contextul participării delegației din Belarus la Consiliul Interstatal pentru problemele protecției juridice și apărării proprietății intelectuale, sesiunea a XI-a.

Astfel, în cadrul întrevederii a fost abordat stadiul actual de colaborare dintre cele două instituții. Părțile au realizat un schimb de informații și opinii referitor la ultimele evoluții legislative și instituționale în domeniul proprietății intelectuale (PI), dar și privind proiectele aflate în derulare.

Directorul general al AGEPI a informat partea belorusă despre prioritățile ce țin de integrarea europeană a sistemului de PI, care marchează activitatea instituției. “AGEPI are drept obiectiv prioritar integrarea sistemului național de proprietate intelectuală în cel internațional și european. Totodată, suntem deschiși spre colaborare reciproc avantajoasă cu toate oficiile de proprietate intelectuală.”, a menționat Eugeniu Rusu.

La rândul său, Directorul general al Centrului Național de Proprietate Intelectuală al Republicii Belarus a subliniat că într-o lume a globalizării colaborarea bilaterală și multilaterală este nu doar benefică, dar chiar o necesitate.

În finalul întrevederii, ambele părți au apreciat schimbul de experiență de care au avut parte.

Colaborarea în domeniul PI dintre Republica Moldova şi Republica Belarus se desfăşoară în baza Acordului încheiat între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Belarus privind colaborarea în domeniul protecţiei proprietăţii industriale, semnat la 6 aprilie 2004. În acelaşi context, pe plan internaţional, cooperarea între cele două state se desfăşoară în baza convenţiilor, tratatelor şi acordurilor internaţionale şi regionale în domeniul proprietăţii intelectuale, la care sunt parte, inclusiv în cadrul Organizaţiei Mondiale a Proprietății Intelectuale și Consiliului Interstatal pentru problemele protecţiei juridice și apărării proprietăţii intelectuale.

Colaborarea bilaterală în domeniul PI privind schimbul de informaţii şi documente de brevet este realizată în baza Acordului încheiat la 24 mai 2006 de către AGEPI şi Centrul Naţional de Proprietate Intelectuală al Republicii Belarus.