2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Prima specialitate tradițională garantată (STG) din Republica Moldova a fost depusă pentru înregistrare la AGEPI

02.07.2019

Este vorba despre desertul tradițional moldovenesc,”Prune umplute cu miez de nucă”, ingredientele specifice ale acestuia fiind prunele uscate la care sâmburii sunt înlocuiți cu miez de nucă. Denumirea propusă spre înregistrare ”Prune umplute cu miez de nucă”, este însoțită de mențiunea „fabricat potrivit tradiției din Republica Moldova” și poate fi precedată de mențiunea „Desert Moldova”.

Pornind de la necesitatea de a oferi acestui desert tradițional moldovenesc o protecție juridică adecvată și de a-l conserva drept un produs al patrimoniului național, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova (MADRM), a inițiat procedura de înregistrare a acestuia în calitate de specialitate tradițională garantată.

Astfel, la data de 27 decembrie 2018 MADRM a aprobat caietul de sarcini al STG „Prune umplute cu miez de nucă”, care conține descrierea produsului, inclusiv principalele caracteristici fizice, chimice și organoleptice ce demonstrează caracterul specific al acestuia; descrierea metodei de producţie care trebuie respectată de producători, inclusiv natura şi caracteristicile materiilor prime și ale ingredientelor utilizate, precum şi metoda prin care este preparat produsul şi elementele esenţiale care definesc caracterul tradiţional al acestuia. De asemenea, este indicată autoritatea competentă abilitată să verifice respectarea caietului de sarcini (Organismul de inspecţie şi Certificare din cadrul Î.S. „Centrul de Metrologie Aplicată şi Certificare", MD).

La data de 17 aprilie 2019 MADRM a depus la AGEPI cererea de înregistrare a STG „Prune umplute cu miez de nucă”. Datele privind cererea au fost publicate în Buletinul Oficial de Proprietate Intelectuală (BOPI) nr. 6/2019 , inclusiv referința cu privire la publicarea caietului de sarcini. Astfel, publicul larg poate consulta aceste informații, iar persoanele care au un interes legitim sunt în drept, în termen de 3 luni, să formuleze o opoziţie la înregistrare.

După înregistrarea prunelor umplute cu miez de nucă în calitate de STG, orice persoană care va produce/prepara acest desert în conformitate cu metoda de producere descrisă în caietul de sarcini, va putea utiliza în raport cu acest produs menţiunea „Specialitate tradiţională garantată” şi/sau simbolul naţional asociat acesteia, iar consumatorii vor avea garanția că produsul este unul autentic, preparat conform rețetelor tradiționale.