2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Noul Director general al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale și-a preluat mandatul

01.10.2020

Singaporezul Daren Tang și-a preluat oficial mandatul de șase ani în calitate de director general al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), începând din 1 octombrie 2020.

Înainte de numirea în funcția de director general al OMPI, Daren Tang a ocupat funcția de Director executiv al Oficiului pentru Proprietate Intelectuală din Singapore, oficiu clasat de publicaţia World Trademark Review drept cel mai inovativ oficiu de proprietate intelectuală (PI) al anului 2019. Între 1997 și 2012, înainte de a se alătura oficiului de PI din Singapore, Daren Tang a ocupat diferite funcții juridice în cadrul camerelor procurorului general și al Ministerului Comerțului și Industriei din Singapore. Din mai 2017 și până la preluarea conducerii Organizației, Domnul Tang a fost, de asemenea, președinte al Comitetului permanent pentru drepturi de autor și drepturi conexe al OMPI.

Adunarea generală a OMPI, cel mai înalt organ executiv al Organizației, a aprobat pe 8 mai 2020, candidatura singaporezului Daren Tang la funcția de Director general al OMPI. Procesul de alegere a Directorului general al OMPI este reglementat de Convenția de instituire a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale și de Procedura pentru desemnarea și numirea directorilor generali ai OMPI, adoptată de statele membre ale OMPI în cadrul Adunării generale din octombrie 2019. De menționat că, numirea domnului Tang în calitate de Director general ales a avut loc printr-o procedură scrisă fără precedent, agreată de statele membre ale OMPI, după ce în contextul pandemiei COVID-19, OMPI a anulat sau amânat toate întrunirile în persoană.

După numirea sa, Daren Tang și-a prezentat prioritățile și viziunea de viitor pentru dezvoltarea Organizației, menționând  că activitatea va fi focusată pe trei piloni: inclusivitate, echilibru și orientare spre viitor.

„Trebuie să acordăm prioritate lucrărilor pentru construirea unui ecosistem global de PI, care să servească intereselor tuturor țărilor și ale părților interesate ale acestora”, a spus dl Tang, subliniind în același timp că trebuie acordată o atenție specială țărilor în curs de dezvoltare și celor mai puțin dezvoltate.

„În al doilea rând, trebuie să lucrăm pentru un ecosistem global de PI echilibrat, asigurându-ne că instituțiile, companiile, factorii de decizie politică, beneficiarii și toate părțile interesate din comunitatea noastră globală de inovare pot participa și beneficia de acest ecosistem global de PI”, a menționat el.

„În al treilea rând, OMPI trebuie să lucreze în direcția unui ecosistem global de PI orientat spre viitor. Trebuie să ajute lumea să-și lărgească perspectiva asupra proprietății intelectuale dincolo de aspectele sale juridice și tehnice, până la rolul său puternic de susținător al antreprenorilor și al întreprinderilor, catalizator al investițiilor, motor al creșterii economice și promotor al dinamismului social”, a adăugat Daren Tang.

Directorul general Tang s-a angajat, de asemenea, să construiască o bază organizațională solidă pentru a se asigura că OMPI rămâne o „organizație dinamică, deschisă și transparentă, cu un personal divers, care reflectă un echilibru geografic echitabil”. „Acest lucru va fi asociat cu implementarea unor standarde înalte de guvernare și o gestionare financiară minuțioasă”, a spus Daren Tang.

Daren Tang este al cincilea director general al OMPI, după Francis Gurry din Australia (2008-2020), Kamil Idris din Sudan (1997-2008), Arpad Bogsch din SUA (1973-1997) și Georg Bodenhausen din Olanda (1970-1973).