Pe 21 ianuarie curent, la Bruxelles, Comisia Europeană a anunțat lista orașelor nominalizate pentru a deveni Capitala Europeană a Inovării 2016. Astfel, cele nouă orașe nominalizate sunt:
Amsterdam-pentru adoptarea unei abordări bazate pe dezvoltarea inteligentă, startup-uri, și inovarea socială în domeniul digital;
Berlin-pentru efectuarea unui laborator urban vital în care ar putea fi testate inovațiile IT și soluțiile tehnologice;
Eindhoven-pentru combinarea tehnologiei digitale cu creativitatea în cadrul strategiei în domeniul iluminatului inteligent;
Glasgow-pentru modelul său de inovare bazat pe parteneriate din industrie, știință și comunitate;
Milano- pentru elaborarea unor modele alternative de prestare a serviciilor publice în domeniul creării oportunităților în ceea ce privește ocuparea forței de muncă;
Oxford- pentru proiectele sale privind diseminarea cunoștințelor variate în cadrul ecosistemului mondial de inovare;
Paris - pentru strategia bazată pe inovarea multilaterală în domeniul start-up-urilor;
Torino- pentru modelele sale de inovare în susținerea start-up-urilor și crearea noilor oportunități pentru inovațiile urbane;
Viena- pentru strategiile sale de inovare în IT pe termen lung și evoluțiile bazate pe activitatea cetățenilor cu aptitudini în domeniile economie, educație, cercetare și tehnologie.
Finaliștii au fost selectați de către un juriu format din experți independenți, pe baza unor noi inițiative privind ideile de dezvoltare a capacității de inovare în viitor, lansate la 1 ianuarie 2012.
Totodată, Comisarul European pentru cercetări, știință și inovație Carlos Moedas a apreciat cererile de înscriere depuse în acest an pentru a deveni Capitala Europeană al Inovării, remarcând faptul că realizările fiecăruia dintre cele nouă orașe vor încuraja multe alte entități să investească în ecosistemele de inovare.
Menționăm că premiul pentru locul întâi este de 950 mii euro și va fi acordat orașului care va construi cel mai bun ecosistem de inovare, premianții fiind desemnați în primăvara anului 2016. La concurs au participat 36 de orașe din 12 țări.
Prima ediție a concursului a avut loc în anul 2014, iar orașul cîștigător a fost Barcelona(Spania), acordându-i-se locul întâi pentru introducerea noilor tehnologii care facilitează accesul cetățenilor la informație.
Sursa: http://ec.europa.eu/research/index.cfm?pg=newsalert&year=2016&na=na-210116