2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Lansarea concursului ”Marca comercială a anului 2020”

10.02.2021

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) în comun cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova au lansat astăzi, 10 februarie 2021, concursul „Marca comercială a anului 2020”, în cadrul unei conferințe de presă. Acest concurs este organizat și în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție proiectul PNUD Moldova „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”.

La conferință au participat Viorel Iustin, director general al AGEPI și Mihai Bîlba, vicepreședinte al CCI.

Mihai Bîlba a prezentat formatul concursului ajuns la cea de-a 18-a ediție și a făcut o trecere în revistă a edițiilor anterioare.

Viorel Iustin a menționat în cadrul conferinței că marca reprezintă un instrument important de promovare, de atragere și de fidelizare a clienților.

„AGEPI investește resurse și mult efort în promovarea sistemului de proprietate intelectuală, prioritare fiind creșterea gradului de cultură, sporirea nivelului de cunoaştere și dezvoltarea abilităţilor cetăţenilor şi mediului de afaceri , în scopul  gestionării eficiente a activelor de PI, iar Concursul „Marca comercială a anului" este o veritabilă platformă de comunicare și promovare a acestor deziderate.

Este îmbucurător faptul că, din an în an, agenții economici manifestă un interes tot mai mare de a participa la concursul „Marca comercială a anului", dar și dorința de a obține recunoașterea performanțelor sale. Astfel, AGEPI în comun cu CCI invită agenții economici să participe la concursul „Marca comercială a anului 2020.”, a mai spus directorul general al AGEPI.

Ediţia curentă a concursului numără în total 15 nominalizări şi 14 categorii, printre care se enumeră și 2 nominalizări noi: „Business on-line” și ”Afaceri de familie”. La concurs pot participa întreprinderi şi organizaţii cu diverse forme de proprietate, persoane juridice înregistrate în Republica Moldova, precum şi persoane fizice care produc bunuri materiale şi/sau prestează servicii pe teritoriul țării. La concurs se admit doar mărcile comerciale (naţionale şi străine) care la momentul depunerii cererii de participare sunt înregistrate şi valabile pe teritoriul Republicii Moldova, conform legislaţiei în vigoare.

Concursul „Marca comercială a anului” este la cea de-a XVIII-a ediţie și reprezintă unul dintre cele mai eficiente instrumente de creștere a competitivității şi sporire a capacităților întreprinderilor autohtone în crearea şi promovarea mărcilor comerciale pe piața internă şi externă prin evaluarea calitativă a acestora de către un juriu profesionist, dar și pe baza opiniei consumatorilor.

În total, pe parcursul celor 17 ediții, au participat în concurs peste 1500 de mărci comerciale.

De asemenea, în cadrul conferinței de presă, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a lansat și concursul „Premiul pentru realizări în domeniul calității”, aflat la ce-a de-a 7-a ediție.  

Mihai Bîlba, vicepreședinte al CCI, a declarat că: „Acesta este primul și unicul concurs dedicat managementului calității și este considerat o etapă de pregătire a întreprinderii pentru promovarea produselor pe piața externă. Aplicarea criteriilor de excelență pentru autoevaluare permit participanților să obțină o imagine din exterior a activității sale, să evalueze în ce măsură activitatea întreprinderii satisface necesitățile consumatorilor, personalului, furnizorilor, societății și să determine obiectivele strategice de dezvoltare.”

Obiectivitatea desemnării învingătorilor ambelor concursuri este asigurată de evaluarea calitativă din partea unui juriu profesionist, dar și în urma unui sondaj efectuat în rândul consumatorilor. Decernarea premiilor învingătorilor va avea loc în cadrul ceremoniei tradiționale Gala Businessului Moldovenesc, care va avea loc în perioada mai-iunie 2021.

Companiile interesate pot expedia formularele de participare până pe 31 martie 2021, pe adresele de e-mail: diana.lungu@chamber.md, tatiana.ranga@chamber.md. Regulamentul concursurilor, formularele de participare și restul materialelor necesare le puteți găsi pe site-urile web ale CCI a RM și ale AGEPI.