2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

La 23 aprilie se sărbătorește Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor

23.04.2015

În fiecare an, la data de 23 aprilie, la inițiativa UNESCO, este sarbătorită Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor.. Prin această zi UNESCO își propune să promoveze lectura, publicarea și protecția drepturilor asupra obiectelor de proprietate intelectuală prin intermediul drepturilor de autor. Consiliul general al UNESCO a hotărât decretarea, în 1995, a Zilei Mondiale a Cărţii şi a Dreptului de Autor, pentru a marca simbolic naşterea şi moartea unor mari scriitori şi totodată pentru a încuraja lectura, un fenomen în scădere dramatică.

Astfel, Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor comemorează moartea, în acelaşi an (1616), a trei mari scriitori ai lumii: unul britanic, William Shakespeare; unul spaniol, Miguel de Cervantes, şi Inca Garcilaso de la Vega, scriitor peruan de origine spaniolă. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naştere a mai multor oameni din domeniu, cum ar fi Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejia Vallejo.

Prima Zi Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor a fost marcată la 23 aprilie 1996.

Ideea marcării acestei zile la 23 aprilie a fost oferită de Spania, unde, în această zi are loc Festivalul Trandafirilor, o manifestare în care este sărbătorit Sfântul Gheorghe (Sfântul Jordi) şi este comemorat Miguel de Cervantes, alături de William Shakespeare. În această zi, în Spania, încă din Evul Mediu, fetele şi femeile primesc flori, fiind o sărbătoare a veseliei. După 1925 a devenit un obicei ca bărbaţilor să le fie oferită o carte în schimbul unei flori. Obiceiul se păstrează şi astăzi în Catalonia, unde aproximativ jumătate din vânzările anuale de cărţi se realizează cu acest prilej.

În acest an, orașul Incheon din  Republica Coreea a fost desemnată Capitala Mondială a Cărții  2015, în semn de recunoaștere a programului de promovare a lecturii în rîndurile persoanelor și categoriilor defavorizate ale societății.

În Republica Moldova, în aceasta zi este marcată și Ziua Bibliotecarului, instituită în semn de recunoastere a rolului pe care îl au bibliotecarii în societatea bazată pe cunoaștere. Astfel, Ministerul Culturii și Asociatia Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) au organizat la 23 aprilie curent,  în incinta Filarmonicii Naționale “Serghei Lunchevici” o sedință festivă cu participarea reprezenatnților autorităților publice din republică, IREX Moldova/Novateca. În cadrul evenimentului au fost menționati laureații concursurilor “Cel mai bun bibliotecar 2014”, precum și  “Cele mai reușite lucrări în domeniul biblioteconomiei şi științelor informării 2014”.  De asemenea, în această zi însemnată, în Chisinau a fost organizat un targ de carte dedicat  regretatului poiet Grigore Vieru, precum și diverse întâlniri, manifestări închinate cărții, scriitorilor,  bibliotecarilor, dreptului de autor.

Mai multe informații desptre eveniment găsiți aici:  http://abrm.md/files/Program_Ziua_Bibliotecarului_2015.pdf

 În scopul susținerii și stimulării bibliotecarilor care promovează sistemul naţional de protecţie a proprietăţii intelectuale în rândul populaţiei prin intermediul bibliotecilor din teritoriu, Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, în cooperare cu Asociatia Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM), au lansat ediţia a  V-a a  Concursului republican „Biblioteca publică – partener în promovarea proprietăţii intelectuale”. Concursul se va desfăşura în perioada 1 aprilie 2015 – 1 aprilie 2016.  Informația despre conditiile de participare la concurs, precum și Regulamentul concursului  sunt publicate  pe pagina web a AGEPI  (http://www.agepi.gov.md/md/news/detail.php?ELEMENT_ID=34948 )și ABRM (http://abrm.md/ )

De asemenea, subiectul protecției și  respectării dreptul de autor  a fost promovat astăzi în cadrul emisiunii  “Bună dimineața” de la postul de  național de televiziune Moldova 1, la care a participat  dl Ion  Tiganas, vicedirector general AGEPI (http://trm.md/ro/buna-diminea-a/buna-dimineata-din-23-aprilie-2015-partea-i/).