2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Inventatorii din Republica Moldova au obtinut Marele Premiu la Salonul International al Cercetarii, Inovarii si Inventicii „PRO INVENT-2014”

01.04.2014

Inventatorii de la Universitatea Tehnica a Moldovei au obtinut Marele Premiu la Salonul International al Cercetarii, Inovarii si Inventicii „PRO INVENT- 2014”. Editia a XII-a a salonului a avut loc in perioada 19-21 martie 2014, la Cluj-Napoca, Romania.

Pe data de 20 martie, expozitia a fost vizitata de catre dl Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, dna Aurelia Cristea, ministru delegat pentru Dialog Social si Relatia cu Societatea Civila si dl Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor.

In cadrul editiei curente, au fost expuse peste 400 de inventii, expozitia intrunind cercetatori stiintifici, creatori de noi tehnologii, inventatori remarcabili si asociatii de inventatori din 75 de universitati, centre si statiuni de cercetare din Romania si din strainatate.

Domeniile prezentate in cadrul Salonului „PRO INVENT- 2014”au fost foarte diverse, de la agricultura, pana la programe de calculator si roboti.

Comunitatea inventatorilor din Republica Moldova a participat foarte activ la editia curenta a Salonului. Astfel, la lucrarile Salonului „PRO INVENT – 2014” au participat inventatori si cercetatori de la Universitatea Tehnica a Moldovei, Universitatea de Medicina si Farmacie „N. Testemitanu”, Universitatea Agrara de Stat din Moldova, Centrul National de Sanatate Publica, Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”, Institutul de Genetica, Fiziologie si Protectia Plantelor al ASM etc.

Traditional, AGEPI a participat la Salon cu un stand informativ in cadrul caruia a oferit consultatii despre sistemul national de proprietate intelectuala. Totodata, specialistii AGEPI au promovat in randul inventatorilor din Romania, Polonia, Croatia etc., participanti la Salonul mentionat informatii relevante despre perioada de organizare si conditiile de participare la Expozitia Internationala Specializata „Infoinvent-2015”.

Peste 60 de realizari stiintifice si inovationale din cadrul a 11 institutii din tara noastra au fost prezentate in cadrul Salonului PROINVENT- 2014. Palmaresul premiilor inventatorilor moldoveni a cuprins 12 medalii de aur, 9 de argint, 13 de bronz si 2 premii speciale. AGEPI a fost distinsa cu medalia de aur, mentiunea speciala a Juriului pentru promovarea sistemului national de protectie a proprietatii intelectuale.

Marele Premiu al Salonului „PRO INVENT-2014” a fost decernat Universitatii Tehnice a Moldovei pentru contributia remarcabila in domeniul creativ tehnico-stiintific.

Marele premiu al juriului i-a fost acordat domnului prof. dr. ing. Dorel Cernomazu (Universitatea „Stefan cel Mare din Suceava”) si colectivului condus de dumnealui.

Profesorului Constantin Spanu, specialist in virusologie medicala, i-a fost acordat Marele Premiu al Institutului National de Inventica din Iasi.

AGEPI a acordat laureatilor salonului trei medalii, si anume: Universitatii din Pitesti, SC Hofigal SA si Institutului de Inventica din Iasi. Cupa AGEPI a fost acordata Centrului Universitar Nord din Baia Mare pentru inventiile prezentate in cadrul Salonului si pentru nivelul inalt de implementare a acestora.

Salonul International al Cercetarii, Inovarii si Inventicii „PRO INVENT”este organizat anual de catre Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca sub egida Ministerului Educatiei Nationale pentru Cercetare Stiintifica, Dezvoltare Tehnologica, Inovare avand ca parteneri: Academia de Stiinte Tehnice - Filiala Cluj, Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova, Forumul Inventatorilor Romani, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania, Centrul de Multiplicare a Materialelor Didactice.