2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Intrevederea Primului-ministru al RM cu conducatorii oficiilor de PI ai Republicii Moldova si Federatiei Ruse

24.11.2008

La 20 noiembrie 2008 a avut loc intrevederea Primului-ministru al Republicii Moldova Zinaida GRECEANII cu Dorian CHIROSCA, Directorul general al Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova (AGEPI), si Boris SIMONOV, Directorul general al Serviciului Federal pentru Proprietate Intelectuala, Brevete si Marci (ROSPATENT), presedintele Comisiei mixte de lucru a statelor membre la Acordul de colaborare pentru combaterea incalcarilor in domeniul proprietatii intelectuale in cadrul CSI.

Intrevederea a fost organizata in contextul derularii la Chisinau, in perioada 18-19 noiembrie curent, a sedintei a XVII-a a Comisiei mixte de lucru a statelor membre la Acordul de colaborare pentru combaterea incalcarilor in domeniul proprietatii intelectuale in cadrul CSI.

In cadrul intalnirii au fost abordate sarcinile privind asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala la etapa actuala de dezvoltare a comunitatii mondiale, in special pe teritoriile Republicii Moldova si Federatiei Ruse. In conditiile dezvoltarii ascendente a relatiilor de piata, cresterii concurentei si a globalizarii economice devine tot mai acuta necesitatea coordonarii actiunilor interguvernamentale in scopul consolidarii sistemului de proprietate intelectuala si prevenirii incalcarilor drepturilor de proprietate intelectuala, combaterii contrafacerii si pirateriei, stoparii importului si comercializarii marfurilor contrafacute.

Comisia mixta de lucru a statelor membre la Acordul de colaborare pentru combaterea incalcarilor in domeniul proprietatii intelectuale in cadrul CSI (semnat la 6 martie 1998 la Moscova si intrat in vigoare pentru Republica Moldova la 20 noiembrie 2001) si-a asumat sarcina de a contribui la contracararea fenomenelor nominalizate, ce au un impact negativ asupra economiilor ambelor tari.

Mecanismele legislative sunt cele mai eficiente modalitati de asigurare a respectarii drepturilor de PI, iar inlaturarea lacunelor juridice devine o prioritate atat in activitatea oficiilor nationale de resort, cat si a tuturor organelor cu forta de decizie in domeniul dat. Oficialul rus a apreciat evolutiile inregistrate de Republica Moldova in ultima perioada, remarcand rezultatele pozitive in perfectionarea legislatiei privind asigurarea protectiei proprietatii intelectuale, totodata subliniind necesitatea lichidarii unor lacune in legislatia privind protectia concurentei din Republica Moldova.

Prim-ministrul Zinaida Greceanii a mentionat ca „ultimii 2 ani au fost pentru Republica Moldova o perioada extrem de dificila, in care economia Moldovei a trecut prin mai multe probleme, iar acestea au demonstrat importanta cresterii competitivitatii produselor moldovenesti. In urmatorii ani mecanismul de protectie a proprietatii intelectuale va fi extrem de important in contextul dezvoltarii businessului si a tehnologiei, de aceea este nevoie de a consolida acest segment”, a incheiat Prim-ministrul.