2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Expozitie de pictura la AGEPI

16.07.2008

Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala gazduieste expozitia personala de pictura si grafica a artistului plastic Vasile Dohotaru, maestru al artelor, membru al Uniunii Artistilor Plastici din Republica Moldova. La deschidere au participat Dorian Chirosca, director general AGEPI, Ion Daniliuc, vicedirector general AGEPI, criticul de arta Elena Musteata, sef Catedra Design Vestimentar UTM, Ana Zavalistii, sef Sectie Redactia «Intellectus» si Mass-media, Ion Diviza, redactor principal al revistei «Intellectus», alti membri ai colectivului, care au vorbit pe marginea creatiei pictorului Vasile Dohotaru.

Maestrul Dohotaru s-a nascut in satul Curchi, Orhei, absolvind Facultatea de Grafica si Pictura a Universitatii Pedagogice „K.D. Usinski” din orasul Odesa, Ucraina. Prima sa expozitie a avut loc in anul 1981 in or. Odesa. Incepand cu anul 1988, participa la diverse expozitii, printre care Expozitiile-concurs: Saloanele Moldovei, (Chisinau) si Autumnala, saloanele Basarabiei (Bucuresti) etc. Pe parcursul activitatii sale, maestrul in arta Vasile Dohotaru a vernisat zeci de expozitii in mai multe tari ale Europei, lucrarile sale facand parte din colectii ale muzeelor de arta din Moldova si Romania. Din 1990 este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Moldova, din 1996 - membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, iar din 1997 - membru al Asociatiei Internationale a Artelor Plastice UNESCO. In 1990 i s-a conferit titlul de Maestru in Arte, iar in 2000 devine laureat al Premiului „Mihai Eminescu”.

Vasile Dohotaru este un artist plastic cu o personalitate creatoare originala. Tematica lucrarilor sale tine de genurile peisajului, portretului, nudului, compozitiei tematice din domeniul baletului etc. Tehnicile si materialele folosite sunt pictura in ulei, pastelul, acuarela si guasa, desenul cu pana in tus. Perfectionarea maiestriei profesionale si evolutia viziunii artistice a pictorului V. Dohotaru se bazeaza pe traditiile si specificul artei nationale, pe folclor, realizand lucrarile sale la un inalt nivel artistic. Printre picturile expuse la AGEPI mentionam: “Carmen”, “Dans spaniol”, “Solista din Don Quijote”, “Nud”, “Portret de tiganca”, “Motiv lautaresc”, “Carul cu flori”, ”Zborul”, “Peisaj de toamna”, “Orheiul Vechi” s.a.

Vorbind despre creatia pictorului, criticul de arta Negoita Laptoiu din Cluj Napoca semna intr-o publicatie de specialitate ca „ Pictorul basarabean Vasile Dohotaru apartine categoriei de spirite elevate, animate de fervoare lirica si predispozitie catre exprimarea metaforica. Pasionat de reverberatiile umanului, compune cu abilitate, eleganta si savoare forme, fizionomii si caractere a caror vibratie se rasfira catre eternitatea timpului. Modalitatile stilistice au limpezime, rafinament, nerv rezumativ si certa originalitate.” Creatiile lui Vasile Dohotaru sunt prezente si in colectiile particulare ale pasionatilor de pictura din Olanda, Danemarca, Elvetia, Marea Britanie, SUA, Franta, Suedia, Austria, Germania.

Colaboratorii Agentiei si vizitatorii sai au avut frumoasa ocazie sa vizioneze vernisajul amplasat in incinta oficiului, incluzand circa 50 de picturi ale maestrului. Mentionam ca este a doua expozitie a pictorului, desfasurata la AGEPI.