2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Expozitia internationala specializata „INFOINVENT-2005”

15.11.2005

In perioada 9-12 noiembrie curent la CIE „MOLDEXPO” s-a desfasurat cea de-a IX-a editie a Expozitiei Internationale Specializate „Infoinvent”, un adevarat for al inteligentei nationale si expo-targ de inventii, tehnologii, tehnica si materiale noi.

EIS „Infoinvent” a devenit o manifestare stiintifico-tehnica de o importanta majora, un for expozitional national si international, la care, pe parcursul a 9 ani au participat deja circa 650 de expozanti cu peste 2700 de inventii si cicluri de inventii in toate domeniile prioritare ale stiintei si economiei, industriei si agriculturii, protectiei mediului si biotehnologiei, medicinii si farmacologiei, tehnicii de calcul si informaticii etc. Ca si la editiile precedente, EIS „INFOINVENT-2005” a evidentiat cele mai actuale si de perspectiva realizari stiintifico-tehnice si i-a evidentiat pe autorii acestora prin diverse distinctii si premii instituite de organizatorii si co-organizatorii expozitiei.

Editia actuala a EIS „Infoinvent” s-a desfasurat pentru prima data in cadrul Expozitiei-forum „CSI: produse scientointensive si tehnologii avansate”, oferind posibilitatea comunitatii stiintifico-tehnice din republica sa demonstreze publicului larg si sa promoveze in mediul de afaceri 361 de inventii si cicluri de inventii, create in ultimii 5 ani. Aceasta a fost si o excelenta ocazie pentru cercetatorii si inventatorii din tara, care au initiat diverse contacte in scopul atragerii investitiilor pentru implementarea obiectelor de proprietate industriala in productie, transmiterea drepturilor asupra acestor obiecte, efectuand un util schimb de informatii stiintifico-tehnice si normativ-legislative in domeniul protectiei proprietatii intelectuale etc.

Responsabilitatea privind organizarea si desfasurarea editiei actuale a „Infoinvent-2005” a fost pusa in seama Academiei de Stiinte a Moldovei, AGEPI, Agentiei de Inovare si Transfer Tehnologic a ASM si CIE „Moldexpo”.
Activitatea de evaluare si premiere a obiectelor de proprietate industriala (inventii, modele de utilitate, soiuri de plante, si design industrial), expuse in cadrul expozitiei, a fost asigurata de catre Juriul International (presedinte – dl Ion Tighineanu, vicepresedintele ASM) si Comisia de experti a EIS „INFOINVENT” (presedinte – dl Boris Gaina, secretar stiintific general al ASM), aprobate prin hotararea Consiliul Suprem pentru Stiinta si Dezvoltare Tehnologica din 3 noiembrie curent, care au si desemnat laureatii editiei actuale a expozitiei.

Astfel, laureat al Premiului Guvernului RM „Cel mai bun inventator al anului”, care prevede un premiu banesc in suma de 5000 lei, a fost desemnat acad. Ion Bostan, rectorul UTM, pentru Sisteme de conversiune a energiei cinetice a apei, iar laureat al Marelui Premiu AGEPI in valoare de 1500 lei a devenit prof. Valerian Dorogan, prorector al UTM, pentru ciclul de inventii in domeniul optoelectronicii. La nominalizarea „Cea mai reprezentativa participare la expozitie” a iesit invingator Institutul de Genetica al ASM si Institutul pentru Culturile de camp „Selectia”, iar „Cea mai buna inventatoare a anului” a fost recunoscuta dna lidia Cerempei (Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie „N. Testemitanu”) pentru Noi metode de diagnostic al diverselor afectiuni la copii. Daniela Radu (Romania) in varsta de 16 ani a fost desemnata drept „Cea mai buna tanara inventatoare a anului” pentru inventia Sistemul de determinare a glicemiei si indicarea prescriptiilor medicale, prezentate in cadrul expozitiei.

Laureat al premiului AGEPI pentru „Cel mai bun design” a devenit dna Elena Postolachi, Institutul de Arheologie si Etnografie al ASM, pentru valorificarea, modernizarea si promovarea celor mai reprezentative traditii populare in designul textilelor.
Pentru desfasurarea activitatii de „Promovare a activitatii inovationale si transferului tehnologic”, AGEPI a mentionat Salonul international de inventii si tehnologii noi „Novoe vremea” de la Sevastopol, Ucraina, cu o diploma speciala, iar premiul pentru „Promovarea proprietatii intelectuale” a revenit Oficiului de Stat de Inventii si Marci din Romania (OSIM).

Juriul international si Comisia de experti ai expozitiei au apreciat cele 361 inventii si cicluri de inventii prezentate cu 17 medalii de aur, 37 - de argint, 30 - de bronz si 49 diplome de mentiune. Au fost, de asemenea, inmanate diplome si premii ale Camerei de Comert si Industrie a Republici Moldova (2 premii a cate 1500 lei pentru implementarea in practica a inventiilor elaborate fiind acordate Centrului national de medicina preventiva si Institutului de Microbiologie al ASM), ale companiei moldo-americane „Global Biomarketing Group Moldova”, ale Forumului inventatorilor romani si Asociatiei Inventatorilor din Romania, cat si ale oaspetilor din Ucraina.

Anul acesta, pentru prima data, au fost inmanate distinctii ale Salonului international de inventii si noi tehnologii „Brusells-EUREKA”, Belgia, si ale Salonului international de inventii, tehnici si produse noi de la Geneva, Elvetia. Pentru merite deosebite privind promovarea pe parcursul anilor a inventiilor si inventatorilor moldoveni la aceste saloane, acad. Valeriu Rudic, director al Institutului de Microbiologie al ASM, si, respectiv, prof. Aurelian Gulea, sef de catedra la Universitatea de Stat din Moldova, au devenit laureati ai distinctiilor nominalizate.

A devenit deja o traditie organizarea in cadrul expozitiei „INFOINVENT” a concursului pentru decernarea Medaliei de Aur a Organizatiei Mondiale de Proprietate Intelectuala (OMPI) „Inventator remarcabil” si Trofeului OMPI „Intreprindere inovatoare”. Comisia pentru decernarea acestor distinctii ale OMPI (aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 933 din 12 septembrie 2000 cu modificarile ulterioare) l-a desemnat laureat al Medaliei de Aur OMPI pe dl Stefan Odagiu, inventator si intreprinzator cunoscut in Republica Moldova, directorul companiei „Vinex Victoria”. Institutul de Chimie al ASM a devenit detinatorul Trofeului OMPI „Intreprindere inovatoare”.

De asemenea, in cadrul expozitiei au fost anuntate si totalurile concursului republican „Trofeul pentru inovare si creativitate”, editia a III-a, instituit de AGEPI. Laureati ai acestui concurs au devenit intreprinderea EURO-ALCO SRL - la capitolul antreprenoriat, productie, prestare servicii, si Universitatea de Stat din Moldova la capitolul cercetare-dezvoltare si invatamant superior. Aceste institutii detin cel mai impunator portofoliu de obiecte de proprietate industriala brevetate/inregistrate la AGEPI pe parcursul ultimelor 12 luni. In cadrul concursului in cauza au mai fost acordate alte diplome de mentiune, pentru locurile 1-5, respectiv.
Invingatorii Concursului jurnalistilor care au abordat pe parcursul anului cel mai activ tematica proprietatii intelectuale au devenit: Premiul I – 1500 lei: Valentina Malicova (saptamanalul Argumenti i Fakti), Premiul II – 1000 lei: Dimitrii Sidorov (revista Business Moldovi), Premiul III – 750 lei: Ana Mutu (Agentia de presa Flux). Alti 5 jurnalisti au fost mentionati cu diplome si premii de incurajare. Principalele criterii de apreciere a concurentilor au fost profesionalismul si modul de abordare a tematicii de protectie a proprietatii intelectuale; profunzimea si originalitatea expunerii informatiei; capacitatea de relatare a faptelor, precizia de documentare si citare a surselor, cunostintele in domeniu.

In vederea dezvoltarii aspectelor teoretice si practice ale proprietatii intelectuale, promovarii drepturilor asupra obiectelor de proprietate intelectuala si crearii unor conditii favorabile de colaborare a agentilor economici cu inventatorii si inovatorii, AGEPI a organizat in cadrul expozitiei „INFOINVENT–2005” un seminar pe tema: „Sistemul de protectie a obiectelor de proprietate intelectuala in Republica Moldova” la care au participat specialisti de la Agentie, expozanti, studenti, persoane fizice si juridice interesate.

Peste 80 de institutii de cercetare-dezvoltare si de invatamant superior, intreprinderi mici si mijlocii, companii din Republica Moldova, Romania si Ucraina au prezentat elaborarile lor de ultima ora. Dat fiind ca „Infoinvent” este o preselectie pentru participare la saloanele internationale de inventica de la Geneva, Bruxelles, Pittsburgh, Casablanca, Bucuresti, Iasi, Moscova, Kiev etc., cu cele mai valoroase elaborari autohtone, nu exista nici o indoiala ca o buna parte din ceea ce s-a prezentat la EIS „Infoinvent-2005” va ajunge sa fie apreciata pe merit si la saloanele nominalizate.

Serviciul de presa AGEPI,
tel. 400-588, 400-586