2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Delegatia Republicii Moldova participa la World Expo-2010

12.05.2010

Pe 1 mai 2010, la Shanghai, Republica Populara Chineza, s-a deschis editia 2010 a Expozitiei Mondiale (World Expo) care face parte dintre cele mai importante evenimente pe scara mondiala. Genericul Expozitiei Mondiale 2010 – „Better City – Better Life” („Un oras mai bun – o viata mai buna”) - se axeaza pe problemele urbanizarii in secolul XXI, supranumit ”Secolul noilor tehnologii”. Participantii la Expozitia Mondiala-2010 vor demonstra solutii optime si realizabile de ameliorare a infrastructurii urbane, in scopul imbunatatirii calitatii vietii in orase.

Cele mai interesante si originale idei ale oraselor viitorului si-au gasit reflectare in pavilioanele expozitionale, complexele moderne de afaceri si de locuit, construite pe o arie de 5,28 km. p., in centrul orasului Shanghai, pe ambele maluri ale raului Huangpu, intre podurile Nanpu si Lupu. Pe aceste spatii, inca acum 2 ani, se aflau cartiere locative si zone industriale, care au fost demolate in scopul edificarii teritoriului expozitiei. Acum pavilioanele nationale, construite de tarile participante intr-un stil specific fiecareia dintre ele, atrag vizitatori din intreaga lume. Dupa spatiile ocupate, numarul de participanti si cel de vizitatori prognozati, editia 2010 a Expozitiei Mondiale de la Shanghai reprezinta un record absolut. Cifrele oficiale estimeaza 243 de participanti, dintre care 192 de tari, 51 de orase si corporatii, si circa 80 milioane de vizitatori prognozati pe intreaga durata a expozitiei (pana la 31 octombrie 2010).

Deschiderea celei mai mari Expozitii Mondiale a fost precedata, in seara de 30 aprilie, de o festivitate de inaugurare grandioasa prin spectaculozitate, creativitate si grad de organizare. Printre multiplele delegatii prezente la ceremonie, a fost si cea a Republicii Moldova, condusa de Valeriu Lazar, Viceprim-ministru, ministru al Economiei, Comisarul general al Sectiunii Republicii Moldova.

Standul National al Moldovei, cu genericul „Orasul meu – orasul tau”, a fost inaugurat la 1 mai, ziua inceperii lucrarilor Expozitiei. La ceremonie au participat membrii delegatiei moldovenesti, inclusiv Veaceslav Ionita, presedinte al Comisiei parlamentare economie, buget si finante, Igor Corman, presedinte al Comisiei parlamentare politica externa si integrare europeana, Victor Bodiu, ministru de stat, Anatol Urechean, insarcinat cu afaceri al RM in Republica Populara Chineza, Gheorghe Cucu, presedinte al Camerei de Comert si Industrie, Natalia Ciocan, director general al CIE „Moldexpo”, operatorul desemnat de Guvern pentru prezentarea tarii la inaltul for expozitional mondial.

In adresarea sa catre audienta, Viceprim-ministrul Valeriu Lazar a accentuat ca pentru Moldova este o mare onoare de a participa la aceasta expozitie mondiala, supranumita Olimpiada economica. Schimburile de idei si experiente vor contribui la prosperarea oraselor, la noi cooperari intre tari. Exprimandu-si speranta ca Sectiunea Republicii Moldova va activa cu succes, Comisarul a estimat ca sloganul „Orasul meu – orasul tau” reflecta atat ospitalitatea si bunavointa poporului nostru, cat si deschiderea spre colaborare pe toate planurile – cultural, stiintific, economic. Desi Moldova este o tara mica, a subliniat Viceprim-ministrul, ea merita sa fie vazuta si apreciata pe plan mondial, iar participantii la expozitie sa se convinga de posibilitatile si avantajele unei afaceri in tara noastra, de mediul investitional favorabil, de perspectiva proiectelor comune. Activitatea delegatiei moldovenesti pune inca o piatra la temelia relatiilor de buna cooperare cu China, tara-gazda a Expozitiei Mondiale-2010, si cu tarile partenere traditionale.

Dupa inchiderea expozitiei, autoritatile locale vor transforma una din zonele World Expo-2010 intr-un Centru International de schimburi economice si culturale.

* Expozitiile mondiale, organizate sub egida Biroului International de Expozitii (BIE), reprezinta un vector important in promovarea valorilor nationale la nivel global si o oportunitate perfecta pentru schimburi culturale, economice, stiintifice si tehnice intre tarile lumii. Expozitiile mondiale se desfasoara o data la cinci ani si dureaza, de regula, sase luni. Istoria acestora a inceput in 1851, cand la Londra (Marea Britanie) a fost organizata ,,Marea Expozitie Industriala a Tuturor Natiunilor”. Expozitiile mondiale nu ofera spatii doar pentru demonstrarea realizarilor economice si stiintifice, ci si pentru desfasurarea unor Forumuri Culturale Internationale, care sunt o oportunitate pentru toate natiunile de a-si prezenta cultura si traditiile in cadrul unor evenimente de o mare anvergura.

Detalii: http://ro.moldexpo.md/worldexpo; http://en.expo2010.cn/