2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Congresul II al Camerei de Comert si Industrie a Republicii Moldova

27.08.2007

Pe 21 august curent in incinta Palatului Republicii din Chisinau s-a desfasurat Congresul II al Camerei de Comert si Industrie a Republicii Moldova (CCI). Cei 1444 de membri ai CCI au fost reprezentati la Congres de 163 de delegati. Presedintele tarii dl Vladimir Voronin, care a participat la lucrarile Congresului, a apreciat inalt activitatea institutiei, care este sustinatorul permanent al antreprenorilor din Republica Moldova si promotorul intereselor acestora peste hotarele tarii.

La Congresul II al CCI au participat reprezentanti ai Camerelor de Comert si Industrie din Romania, Ucraina, Rusia, Belarus, Italia, Germania, SUA, Slovacia, alti parteneri, reprezentanti ai institutiilor de profil internationale, ai ambasadelor acreditate in tara noastra.

Pe agenda de lucru a Congresului au figurat urmatoarele probleme: raportul privind activitatea CCI in perioada de dupa Congresul de constituire, aprobarea modificarilor la Statutul CCI, alegerea Consiliului si Presedintelui, stabilirea directiilor prioritare de activitate ale CCI pe perioada 2007-2012.

In Raportul sau privind activitatea Consiliului CCI in perioada 2002-2007, Presedintele CCI dl Gheorghe Cucu a expus detaliat directiile de activitate ale Camerei, ale subdiviziunilor si filialelor din teritoriu, activitati axate pe sustinerea multilaterala a sectorului privat.

In calitate de Presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Republicii Moldova a fost reales in unanimitate dl Gheorghe Cucu, iar vicepresedinti - dnii Tudor Olaru si Vladimir Didilica.

Dl Dorian Chirosca, Director General AGEPI, a adresat participantilor la Congresul II al Camerei de Comert si Industrie a Republicii Moldova un cuvant de salut in care a subliniat rolul acestei institutii neguvernamentale in dezvoltarea si promovarea produsului intelectual, in realizarea drepturilor titularilor obiectelor de proprietate intelectuala pe plan national si international. In adresare se spune:

„Am primit cu mare placere invitatia de a participa la lucrarile Congresului. Camera de Comert si Industrie a Republicii Moldova fiind “o organizatie nonguvernamentala care reprezinta interesele in ansamblu ale intreprinzatorilor”, este si un partener strategic al Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova. Este vorba, in primul rand, de colaborarea noastra traditionala in domeniul promovarii si protectiei juridice a obiectelor de proprietate intelectuala pe teritoriul tarii si in strainatate.

Dupa cum stim, moto-ul Congresului Mondial al Camerelor de Comert si Industrie, care a avut loc recent in Turcia, a fost „Formarea parteneriatului in numele prosperarii”, unul dintre cele 23 de seminare de lucru ale Congresului fiind consacrat proprietatii intelectuale. Anume in acest context vreau sa subliniez faptul ca in procesul integrarii accelerate a economiilor si comertului diferitor tari, al dezvoltarii intense a societatii bazate pe cunostinte, la care suntem martori cu totii, proprietatea intelectuala capata, mai mult ca oricand in istoria omenirii, o importanta definitorie.

Promovand comertul si interesele agentilor economici din Republica Moldova in relatiile lor cu autoritatile administratiei publice din tara, cu cercurile de afaceri si organizatiile specializate din strainatate, Camera de Comert si Industrie a Republicii Moldova este antrenata la modul cel mai direct in diseminarea informatiei privind rolul si locul proprietatii intelectuale in dezvoltarea economiei si desfasurarea comertului civilizat, privind avantajele pe care le ofera drepturile exclusive ale titularilor in promovarea pe piata interna si cea externa a produselor si serviciilor care contin obiecte de proprietate intelectuala.

Anume acesta este motivul ca inca din anul 2003 institutiile noastre realizeaza un acord de colaborare in domeniul promovarii si protectiei juridice a obiectelor de proprietate industriala, al extinderii serviciilor prestate, perfectionarii profesionale si instruirii, transferului de date, schimbului de informatie si publicati, de acte normative aflate in vigoare sau in curs de elaborare, formarii si realizarii unei politici unice in aceasta sfera.

Alaturi de CCI, in scopul realizarii Planului de actiuni privind Strategia de sustinere a dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii pentru anii 2006-2008 si in vederea acordarii unitatilor economice respective a unei asistente informationale la nivelul cerintelor zilei, AGEPI propune in ajutorul micului business o serie de materiale informationale de proprietate intelectuala prezente in colectiile documentare ale Bibliotecii noastre. Materialele in cauza sunt folosite cu succes la pregatirea si desfasurarea cursurilor specializate si seminarelor tematice pentru manageri, a conferintelor si simpozioanelor stiintifice, meselor rotunde etc. consacrate rolului proprietatii intelectuale in activitatea intreprinderilor inovationale mici si medii.

Beneficiarii au posibilitate sa efectueze documentari bibliografice suplimentare la tema “Rolul proprietatii intelectuale in dezvoltarea micului business” in bazele de date ale AGEPI, OMPI si altor organisme internationale indicate.

Remarcam si publicarea regulata a unor studii din domeniul proprietatii intelectuale in editiile periodice, fondate de Camera de Comert si Industrie a Republicii Moldova. Este vorba de revista analitica “InfoProBusiness” si saptamanalul “Dezvoltarea”.

Camera de Comert si Industrie este coorganizatorul celor mai importante actiuni desfasurate in cadrul Expozitiei Internationale Specializate „Infoinvent”, derulate sub egida AGEPI. Dar cea mai importanta actiune comuna pe care o realizam de mai multi ani este Concursul „Marca comerciala a anului”. Pe parcursul celor patru editii, concursul s-a bucurat de o sustinere activa din partea antreprenorilor. Astfel, la concurs au fost prezentate proiecte ale celor mai renumite marci din republica. Castigatorii concursului promoveaza cu mandrie marcile comerciale autohtone cu distinctia „Marca comerciala a anului”.

Putem afirma cu certitudine ca noi mai avem inca multe de realizat impreuna cu organizatia Dumneavoastra si alte organizatii similare in vederea aplicarii prevederilor Strategiei de dezvoltare si aplicare a obiectelor de proprietate intelectuala pana in anul 2010.

In primul rand, e vorba de imbunatatirea aplicarii legislatiei in domeniu, care poate fi realizata prin studierea de catre agentii economici a deciziilor definitive ale instantelor judecatoresti pronuntate in procesele de proprietate intelectuala, prin intensificarea contactelor vamale pentru depistarea marfurilor susceptibile a fi piratate sau contrafacute, prin realizarea unor module informatice si baze de date in domeniul combaterii traficului de marfuri pirat si contrafacute etc.

Strategia prevede si masuri de protectie a consumatorilor impotriva riscului de a achizitiona produse sau de a li se presta servicii care ar putea sa le afecteze viata, sanatatea, securitatea sau interesele economice. Aceasta se poate realiza prin actiuni comune precum controalele tematice la nivel national pe grupe de produse, in scopul depistarii produselor pirat si contrafacute si informarea tuturor institutiilor implicate in procesul de supraveghere a pietei, eliminarea de pe piata a produselor pirat si contrafacute, informarea adecvata a consumatorilor asupra celor constatate.

Strategia mai presupune organizarea impreuna cu Camera de Comert si Industrie, cu alte institutii interesate a unor cursuri de instruire a agentilor economici pe probleme privind proprietatea intelectuala, introducerea in invatamantul liceal si universitar in cadrul disciplinei privind cultura antreprenoriala a unui modul destinat educarii in domeniul utilizarii eficiente a sistemului proprietatii intelectuale.

Alt moment important este promovarea si aplicarea in raioanele republicii a politicii inovationale statale si a serviciilor oferite in domeniul de referinta prin intermediul filialelor Camerei, seminare si treninguri pe teme de protectie a obiectelor proprietatii intelectuale, astfel incat participantii sa fie informati privind noutatile din domeniu si stadiul alinierii si integrarii la legislatia si organismele europene.

Suntem ferm convinsi ca relatiile noastre de colaborare se vor dezvolta si in continuare in linie ascendenta si se vor incununa cu rezultate si mai semnificative.

Din partea Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala urez Congresului II al Camerei de Comert si Industrie a Republicii Moldova o activitate cat mai fructuoasa, dezbateri aprinse si decizii programatice”.