2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Campanie de diseminare a informatiei din domeniul proprietatii intelectuale organizata de AGEPI

09.11.2012

Pe tot parcursul anului 2012, specialistii AGEPI desfasoara o ampla campanie de diseminare a informatiei privind rolul si importanta protectiei proprietatii intelectuale.

In aceasta ordine de idei, mentionam organizarea de catre specialistii din cadrul Departamentului Inventii, Soiuri de Plante si Departamentului Marci, Modele si Desene Industriale a unor seminare de informare a agentilor economici cu privire la aspectele practice de brevetare a inventiilor si de inregistrare a marcilor de produse si servicii, desenelor si modelelor industriale la Institutul de Tehnica Agricola (ITA) „MECAGRO” (16 octombrie) si Intreprinderea de Prelucrare a Laptelui „JLC” SA (01 noiembrie). Aceste seminare au avut un generic comun - „Proprietatea intelectuala – suport pentru cresterea competitivitatii intreprinderilor”.

Specialistii AGEPI au sensibilizat persoanele responsabile din cadrul intreprinderilor mentionate cu privire la importanta si valoarea economica a obiectelor de proprietate intelectuala, in calitate de bunuri intangibile, pentru dezvoltarea economica si sporirea competitivitatii pe piata interna si externa. Au fost prezentate comunicari cu tema: „Aspecte generale privind protectia inventiilor”, „Rolul marcii in promovarea succesului comercial”, „Designul – un instrument al reusitei in afaceri”.

Mentionam ca o serie de seminare de acest gen au fost organizate in lunile mai-iunie curent la Fabrica de inghetata „Sandriliona” SRL, Intreprinderea de panificatie „Franzeluta” SA, Compania „Basavin&Co” SA, Fabrica de cofetarie „Bucuria” SA s.a.

La randul lor, specialistii din Departamentul Drept de Autor si Drepturi Conexe, AGEPI, au desfasurat in cadrul institutiilor de invatamant superior si uniunilor de creatie diverse seminare si lectii privind protectia dreptului de autor si a drepturilor conexe in Republica Moldova, garantiile legale de respectare a acestor drepturi prin inregistrarea obiectelor protejate de dreptul de autor si drepturile conexe, limitele protectiei dreptului de autor, riscurile incalcarii acestor drepturi, impactul contrafacerii si pirateriei asupra dezvoltarii socio-economice a tarii noastre.

In ultima perioada, specialistii acestui departament au participat cu comunicari pe temele mentionate la Universitatea de Stat din Moldova (Facultatea Chimie si Tehnologie Chimica, Facultatea Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii), la Institutul de Relatii Internationale, Asociatia Bibliotecarilor din Moldova, Camera Nationala a Cartii, Colegiul „MondoStud Art”, Universitatea Agrara de Stat din Moldova, Institutul Stiintific al Educatiei, Uniunea Cineastilor din Moldova.

Si in perioada urmatoare va fi organizata o serie de intruniri de acest gen la institutii, organizatii sau intreprinderi, interesate de domeniul protectiei proprietatii industriale, a dreptului de autor si drepturilor conexe.