Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic (AITT), cu participarea Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AȘM), Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) şi altor instituţii publice a organizat, la 16 octombrie curent, audierea publică a proiectelor de transfer tehnologic, finanţate de stat în anul 2014, în proporţie de până la 50%.
Evenimentul a avut loc în incinta Bibliotecii Științifice Centrale ”Andrei Lupan” a AȘM.
La eveniment au participat preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, Directorul general al AITT, Roman Chirca, Directorul general al AGEPI ,dr. Lilia Bolocan, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie Moldo – Italiană, dl. Marco Papini,, coordonatori ai proiectelor de transfer tehnologic care beneficiază de finanțare bugetară, persoane interesate.
În mesajul adresat participanţilor la întrunire, președintele AȘM a subliniat importanţa cercetării ştiinţifice pentru dezvoltarea unei afaceri inovaţionale, reiterând importanța finanțării și susținerii proiectelor de transfer tehnologic, formării unei platforme funcționale de interacțiune dintre mediul de știință cu cel de afaceri, pentru dezvoltarea unei economii naționale competitive.
„Inovaţiile au atras dintotdeauna atenţia mondială. Toată lumea este ţintită asupra aspectului inovaţional care trebuie privit drept unul prioritar, iar focusarea să fie, în primul rând, pe calitate”, a specificat Lilia Bolocan, Directorul general AGEPI.
Directorul general al AITT a prezentat evoluția proiectelor de transfer tehnologic finanțate pe parcursul celor 10 ani de existență a agenției. Dl Roman Chirca a subliniat că în ultima perioadă s-a reușit atragerea unei cote mari de investiții în proiectele de transfer tehnologic în desfășurare. Numai în anul 2014, spre exemplu, au fost alocate din bugetul de stat aproximativ 8,4 milioane de lei pentru proiectele de transfer tehnologic, iar cota de cofinanțare a fost în jur de 11 milioane de lei.
Conform informației prezentate de AITT, în anul 2014 au fost finanțate 17 proiecte de transfer tehnologic din cadrul a 4 direcții strategice de cercetare cu un volum total de 19,96 milioane de lei, dintre care 8,62 milioane din bugetul de stat și 11,35 milioane din cofinanțare.
Reprezentantul Camerei de Comerț și Industrie Moldo – Italiene a prezentat audienței suportul comunității internaționale pentru dezvoltarea interacțiunii dintre mediul de cercetare cu cel de antreprenoriat, încurajând aplicarea și valorificarea fondurilor internaționale de finanțare disponibile, cum ar fi programul Orizont 2020 al Comisiei Europene.
În cadrul evenimentului au fost prezentate, de asemenea, unele istorii de succes din domeniul implementării proiectelor de transfer tehnologic.
O informație mai detaliata despre eveniment găsiți la : http://asm.md/?go=noutati_detalii&n=6406&new_language=0 și http://aitt.md/ro/
Sursa foto: www.asm.md