2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Au fost premiați cei mai buni scriitori din Republica Moldova

22.06.2018

Au fost alese cele mai bune cărți ale anului 2017, iar autorii acestora au fost premiați în cadrul Galei Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova, care s-a desfășurat pe 22 iunie, în incinta Casei Scriitorilor. La eveniment au participat scriitori, interpreţi, cineaşti, artişti plastici, lideri politici și personalităţi culturale.  

Premiile au fost acordate de către juriu și de către Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova. Astfel, de premiul pentru cea mai bună carte de poezie s-a învrednicit Eugenia Bulat pentru volumul ”Dialogurile străinei cu vechiul său prieten Alter”,  de premiul pentru roman – Doina Postolachi pentru volumul ”Ambroise” și de premiul pentru proză scurtă – Anatol Moraru pentru cartea ”Punct de vedere”.

La categoria cartea de eseu, critică și istorie literară Maria Pilchin a luat premiul pentru volumul ”Poezie, eros și putere”, iar la categoria cartea de literatură pentru copii și tineret premiul i-a revenit lui Petre Popa pentru volumul ”Blazonul veșniciei”.  La categoria cartea de traduceri,  Alexandru Vakulovski s-a ales cu premiul pentru volumul ”Elcin. Capul”,  iar la categoria cartea de publicistică, Valentin Guțu a luat premiul pentru volumul ”Duși cu Titanicu’”.  Elena Druță a fost distinsă cu premiul la categoria cartea de debut pentru volumul ”Fiind imagine”.

Premiul Opera Omnia, acordat de către Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova, i-a revenit scriitorului Paul Goma, iar premiul de excelență -  scriitorilor Vasile Gârneț și Nicolae Rusu. Scriitorul Iurie Colesnic a luat premiul ”Relații culturale”, iar Igor Volnițchi – premiul ”Nizami” pentru traducere. Andrei Țurcanu și Nina Corcinschi s-au învrednicit de premiul Consiliului Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru volumul ”Cartea din mâna lui Hamlet”, iar Irina Nechit – pentru cartea pentru copii ”Caruselul primăverii” și Serghei Evstratiev – pentru  volumul de satiră ”Un praznic la Cușmaria”.

În vederea susținerii activității creative și intelectuale ale scriitorilor din Republica Moldova, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a oferit un premiu bănesc scriitorului Vasile Gârneț. Premiul a fost înmânat de către Directorul general AGEPI, Lilia Bolocan.

De asemenea, de premiul Consiliului Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru promovarea activităților culturale s-a învrednicit jurnalista Lidia Popodneac. Artistul plastic Florentin Leancă a fost distincs cu premiul USM pentru ilustrarea revistei ”Danya” în limba azeră”.