2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Au fost inmanate premiile invingatorilor Concursului pentru crearea simbolurilor nationale asociate indicatiilor geografice protejate, denumirilor de origine protejate si specialitatilor traditionale garantate

11.09.2012

Pe 10 septembrie curent, la Ministerul Economiei a avut loc festivitatea de inmanare a premiilor castigatorilor Concursului pentru crearea simbolurilor nationale asociate indicatiilor geografice protejate (IGP), denumirilor de origine protejate (DPO) si specialitatilor traditionale garantate (STG). Premiile au fost inmanate de catre dl Octavian CALMIC, Viceministru al Economiei al Republicii Moldova.

Ceremonia de inmanare a premiilor a avut loc in prezenta membrilor Comisiei nationale pentru organizarea si desfasurarea Concursului (in continuare Comisia nationala), din componenta careia au facut parte reprezentantii ministerelor Economiei, Agriculturii si Industriei Alimentare, Mediului, Sanatatii, Culturii, ai Academiei de Stiinte a Moldovei, Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala, Agentiei Nationale pentru Protectia Concurentei, Camerei de Comert si Industrie si Directiei generale dezvoltare economica, comert, sfera deservirii si relatii economice externe din UTA Gagauzia.

Prin Hotararea de Guvern nr. 362 din 06.06.2012, in baza deciziei Comisiei nationale, au fost decernate premiile urmatorilor invingatori:

1. pentru simbolul national asociat indicatiilor geografice protejate:

  • firma „AMBROS” SRLlocul I;
  • Vitalie CATARAGA – locul II;
  • Elena ZAVOROTNII – locul III.

2. pentru simbolul national asociat denumirilor de origine protejate:

  • firma „AMBROS” SRLlocul I;
  • Vitalie CATARAGA – locul II;
  • Elena ZAVOROTNII – locul III.

3. pentru simbolul national asociat specialitatilor traditionale garantate:

  • firma „AMBROS” SRL locul I;
  • Vitalie CATARAGA– locul II;
  • Elena ZAVOROTNII – locul III.

Castigatorilor Concursului le-au fost oferite premii banesti din fondul de rezerva al Guvernului pentru locurile I, II si III, pentru fiecare categorie de simbol national, in valoare de 5 mii de lei, 3 mii de lei si 2 mii de lei, respectiv. Totodata, luand in consideratie impactul deosebit al simbolurilor elaborate asupra dezvoltarii economiei, in general, si a agriculturii, in special, Ministerul Economiei a decis sa ofere un premiu special in valoare de 10 mii lei pentru fiecare categorie de simbol national.

Simbolurile castigatoare vor fi inaintate Guvernului spre aprobare in calitate de simboluri nationale asociate IGP, DOP si STG, pentru a fi utilizate pentru marcarea produselor comercializate sub o denumire de origine protejata, o indicatie geografica protejata ori a specialitatilor traditionale garantate.

Concursul pentru crearea simbolurilor nationale asociate IGP, DOP si STG a fost lansat la 1 noiembrie 2011, in temeiul Hotararii Guvernului nr. 485 din 05 iulie 2011.

(Serviciul de presa AGEPI)