2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Au fost desemnaţi câştigătorii Concursului în domeniul proprietății intelectuale pentru tineri

29.10.2018

Pe 29 octombrie, la sediul Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), s-a desfășurat jurizarea lucrărilor pentru etapa finală și festivitatea de premiere a laureaților Concursului în domeniul proprietății intelectuale pentru tineri organizat de AGEPI, în parteneriat cu Ministerul Educației al Republicii Moldova, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci din România (OSIM) și Oficiul Român pentru Drepturile de autor (ORDA). La eveniment au fost prezenți participanții la concurs, conducerea și specialiști din cadrul AGEPI, precum și reprezentanți ai Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci din România.

Conform Regulamentului, 16 participanți, care au trecut în etapa finală a Concursului, au pregătit o comunicare în domeniul proprietății intelectuale pe care au prezentat-o într-o manieră cât mai interactivă în fața Comitetului organizatoric. După prezentarea lucrărilor, membrii juriului au decis cine sunt câștigătorii Concursului în domeniul proprietății intelectuale pentru tineri.

Astfel, Liviu Rotaru, a câștigat premiul mare al Concursului în valoare de 5000 de lei. În etapa finală, fiind la studii în Norvegia, Liviu a realizat prin skype prezentarea cu genericul “Dacă ați fi un actor, inventator, scriitor, designer etc., cum ați convinge prietenii să vă respecte drepturile de proprietate intelectuală? Care sunt avantajele respectării acestor drepturi?”.

Pe locul II s-a plasat Jubea Iuliana, elevă la Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din or. Bender, care a obținut un premiu în valoare de 3000 lei. Iuliana a realizat o prezentare, în versuri, cu genericul “Cum aș convinge pe cei din jur să îmi respecte drepturile de autor?”.

Pe locul III s-a clasat Daniela Grădinaru, elevă la Colegiul "Mihai Eminescu", din or. Soroca, câștigând un premiu în valoare de 2000 de lei. Daniela a ales o companie din Soroca, a identificat produsele acesteia și a elaborat versiunea mărcilor si desenelor industriale (ambalajului) pentru a crește volumul vânzărilor.

Toți participanții etapei finale a Concursului au primit diplome de participare și materiale promoționale din partea AGEPI.

În final, Directorul general AGEPI, Lilia Bolocan, a mulțumit participanților pentru implicare, apreciind lucrările prezentate ca fiind foarte creative și interesante. Cuvinte de încurajare pentru participanți au adresat și oaspeții prezenți în sală, urându-le mult succes în continuare.

La Concursul în domeniul proprietății intelectuale au participat tineri din Republica Moldova care studiază în instituțiile de învățământ general din clasele IX-XII-a, profesional tehnic, secundar și profesional tehnic post-secundar.

Concursul s-a desfăşurat în perioada aprilie – septembrie anul curent, în trei etape. În cadrul primei etape a Concursului, au fost admiși toți cei 62 de participanți din Republica Moldova, care s-au înregistrat online. În cadrul etapei a II-a, participanții au răspuns la o serie de întrebări din domeniul proprietății intelectuale, puse la dispoziție de organizatori. La etapa a III-a au fost admiși 16 participanți, care au pregătit o comunicare în domeniul proprietății intelectuale.

Scopul concursului constă în promovarea sistemului de proprietate intelectuală, sensibilizarea tinerilor asupra fenomenelor de contrafacere și piraterie, dezvoltării de aptitudini și spirit competitiv, formarea unui mediu de comunicare între tinerii pasionați de domeniul proprietății intelectuale şi favorizarea schimbului de opinii şi experienţă.