2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Au fost anunțați câștigătorii Concursului Național de Ştiințe și Inginerie pentru elevi „Mold SEF”

18.02.2019

În perioada 15-17 februarie curent, în incinta Liceului Teoretic cu Profil Real „Mihai Marinciuc” din capitală, s-a desfășurat cea de-a VII-a ediție a Concursului Național de Ştiințe și Inginerie pentru elevi „Mold SEF”.

Concursul este organizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, în colaborare cu Compania Intel și Asociația Companiilor Private în domeniul IT din Republica Moldova și alți parteneri. 

Evenimentul are drept scop identificarea și dezvoltarea inteligențelor multiple ale  elevilor, sporirea interesului pentru studiul matematicii, fizicii, informaticii, chimiei, biologiei, științelor naturale, științelor tehnice și de inginerie, cât și susținerea copiilor dotați din Republica Moldova. La festivitatea de deschidere a participat secretarul general de stat Igor Șarov care le-a urat mult succes participanților, încurajându-i să persevereze pe calea cercetării.

A devenit o tradiție pentru Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) să participe în calitate de partener la organizarea prestigiosului  concurs cu scopul de a susține și promova creativitatea și inovarea în rândul tinerei generații. În cadrul actualei ediții, AGEPI a susținut un seminar instructiv pentru cadrele didactice – profesori-coordonatori ai concurenților.

Pe an ce trece, competiția se extinde din punct de vedere geografic, crește numărul de participanți și de proiecte prezentate, ceea ce denotă o amplificare a interesului tinerilor pentru cercetare. Astfel, la „Mold SEF 2019” au participat 124 de elevi din 13 raioane și municipii, fiind înregistrate 72 de proiecte. De menționat că în anul 2018 la eveniment au fost prezenți 85 de concurenți din 10 raioane și municipii care au prezentat 53 de proiecte.

Comisia de jurizare a evaluat proiectele din perspectiva următoarelor criterii: aplicabilitate şi beneficiul economic; abordarea creativă; abordarea ştiinţifică; complexitatea studiului realizat; actualitatea temei, dar și claritatea prezentării.

Pentru cele mai bune lucrări s-au acordat mențiuni, premii, diplome de gradele I, II și III, conform celor 3 categorii de concurs, și premii speciale din partea partenerilor. AGEPI a oferit cadouri și produse informative tuturor participanților.

La festivitatea de premiere au fost prezenți reprezentanții instituțiilor implicate în organizarea evenimentului, partenerii și sponsorii acestui concurs. Invitații au felicitat laureații pentru performanțele de care au dat dovadă și și-au exprimat încrederea că viitorul Republicii Moldova este în mâinile unor tineri ambițioși și inventivi.

Proiectele care s-au plasat pe locul I, pentru fiecare categorie sunt:

Proiectul „Жизнь без отходов - вторая жизнь картофеля”, Proseanchina Olga și Adamco Alexei, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Bălţi – categoria Științe și Matematică;

Proiectul „Mecanism articulat al manipulatorului”, Salogub Dmitrii și Eremina Elizaveta, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Colegiul de Arte Plastice „Al. Plămădeală”, Chişinău – categoria Științe aplicate;

Proiectul „Skin Cancer Early Diagnosis using Transfer Learning”, Melnic Roman, Instituția Publică Liceul Teoretic „N. M. Spătarul”, Chişinău – categoria Tehnologia Informației.  

Prezentă la ceremonia de închidere  a evenimentului, reprezentantul AGEPI, dna Liliana Vieru, Șef Direcție  Promovare și Relații Externe, a felicitat participanții la concurs pentru rezultatele remarcabile obținute și a menționat că această competiție este o excelentă platformă de identificare și promovare a tinerelor talente din Republica Moldova, o inepuizabilă sursă de creativitate și inventivitate. Pentru promovarea celor mai inovative proiecte, AGEPI va acorda laureaților concursului „Mold SEF 2019” posibilitatea de a participa cu titlu gratuit la Expoziția Internațională Specializată INFOINVENT 2019, la „Compartimentul Creația Tinerilor”, care va avea loc în perioada 20-23 noiembrie, la CIE Moldexpo, mun. Chișinău, a anunțat reprezentantul Agenției.

Tradițional, două din proiectele premiante au fost propuse să reprezinte Republica Moldova la Concursul Internațional „Intel ISEF”, care se va desfăşura în luna mai, în Phoenix, Arizona, Statele Unite ale Americii, după ce proiectele nominalizate vor fi expertizate de către MECC și AGEPI.

Acestea sunt proiectele care au obținut locul I și II la categoria Științe și Matematică, și anume:  

  • Proiectul „Жизнь без отходов - вторая жизнь картофеля” elaborat de elevii Proseanchina Olga și Adamco Alexei, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Bălţi, conducător – Gorobeț Ludmila (locul I).
  • Proiectul „Natural alternative to synthetic drugs - Juglone-Sodium Alginate Binary Systems” elaborat de elevii Martin Catarina-Severina și Zdrobău Anastasia, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” din Chişinău, conducător – Özer Ilker (locul II).

De menționat, că unul dintre proiectele selectate în cadrul Concursului Național de Ştiințe și Inginerie pentru elevi „Mold SEF” pentru a participa la Concursul „Internațional Intel ISEF – 2018”  a obținut Premiul II  la prestigioasa competiție internațională.