2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Asigurarea drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova – actiuni consolidate

14.12.2011

Pe parcursul ultimilor ani s-a inregistrat o serie de progrese semnificative in domeniul asigurarii drepturilor de proprietate intelectuala (PI), fapt atestat si de interesul crescand fata de aceasta sfera. Racordarea legislatiei Republicii Moldova la standardele si normele europene, uniformizarea practicii judiciare in domeniul proprietatii intelectuale, dar si intensificarea colaborarii dintre mediul public si cel privat contribuie la edificarea unei perceptii clare privind caracterul imperativ al protectiei si respectarii drepturilor de PI.

Acestea sunt concluziile formulate in cadrul Mesei rotunde „Aspecte practice privind asigurarea drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova” organizate pe 8 decembrie curent de Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova (AGEPI) in cooperare cu Asociatia Business Software Alliance (BSA) si Asociatia Nationala a Companiilor Private din Domeniul Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor (ATIC).

La eveniment au participat reprezentanti ai conducerii institutiilor si autoritatilor publice abilitate cu responsabilitati in domeniul protectiei drepturilor de PI: Ministerul Justitiei, Ministerul Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor, Ministerul Afacerilor Interne, Curtea Suprema de Justitie, Serviciul Vamal, Procuratura Generala, Cancelaria de Stat, Ambasada SUA in RM, AGEPI, precum si reprezentantii titularilor de drepturi - ATIC, BSA Moldova, REACT Romania.

Doamna Lilia Bolocan, Director general AGEPI, a subliniat ca, desi domeniul autohton al drepturilor de PI este la o varsta frageda, intregul sistem de protectie a proprietatii intelectuale a fost elaborat, fiind pe deplin functional. Dumneaei a apreciat inalt deschiderea sectorului privat fata de initiativele ce tin de realizarea drepturilor de PI si a mentionat ca este foarte important ca institutiile prezente in cazul mesei rotunde sa ramana in aceeasi abordare de colaborare si parteneriat privind asigurarea drepturilor de PI.

Prezent in cadrul sesiunii de deschidere a evenimentului, dl Oleg Efrim, Ministru al Justitiei, a mentionat ca in ultimii ani tara noastra a facut un salt semnificativ in ceea ce priveste cadrul legal care reglementeaza aspectele de PI, legislatia noastra fiind inalt apreciata de experti internationali in domeniu.

„Drepturile de proprietate intelectuala poseda o valoare economica din ce in ce mai mare. Statele dezvoltate din Vest, Statele Unite ale Americii, mai recent China, India, statele mari si cele in curs de dezvoltare investesc foarte mult in aceasta zona de creativitate si inovatie. Ca sa pastram stimulii necesari pentru aceasta activitate, trebuie sa protejam drepturile de proprietate intelectuala” a mentionat dl Dorin Recean, Viceministru al Tehnologiei Informationale si Comunicatiilor, participant la eveniment.

In opinia dlui Tudor Darie, Consilier al Prim-ministrului Republicii Moldova pe Politici de Tineret si Tehnologii Informationale, este foarte important ca raporturile dintre detinatorul de drepturi si consumatorul operei sa fie cat se poate de firesti, fiind mult mai convenabil ca opera sa fie procurata in mod legal si nu ilegal.

Cele trei sesiuni ale mesei rotunde au fost consacrate problemelor majore precum practica judiciara in domeniul proprietatii intelectuale, asigurarea drepturilor de proprietate intelectuala la frontiera, constatarea si urmarirea penala a incalcarilor in domeniul proprietatii intelectuale, fiecare dintre ele generand un fructuos schimb de opinii si dezbateri.

Conform opiniei participantilor, conjugarea eforturilor si actiunilor va permite identificarea si excluderea lacunelor si verigilor slabe ale cadrului normativ si va asigura protectia efectiva a drepturilor de PI. Integrarea activa a tuturor institutiile abilitate cu atributii in domeniul asigurarii drepturilor de PI intr-un amplu mecanism de colaborare, cu finalitati clare, obiective si responsabilitati bine determinate este cu atat mai importanta si fezabila, cu cat domeniul este unul foarte complex, dar si in permanenta schimbare.

Discutiile din cadrul mesei rotunde au purtat un caracter constructiv si au contribuit incontestabil la consolidarea platformei de comunicare interinstitutionala, constituind un pas important in atingerea obiectivelor de asigurare a drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova.