2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI susține tinerii creativi

05.05.2017

Pe 5 mai curent, Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), a organizat Expoziția lucrărilor studențești „Creația deschide Universul”, ediția a VII-a. Evenimentul a avut loc în incinta Centrului de Instruire și Inovații TIC-TEKWILL.

Expoziția a cuprins exponate în domeniile: design interior, industrial, vestimentar și poligrafic, lucrări din arhitectură și energetică, construcția de mașini și mecanică, TIC, și bioenergetică, radioelectronică și telecomunicații, construcții civile și transporturi, tehnologii alimentare și protecția mediului etc.

La ceremonia de deschidere a expoziției au participat rectorul UTM, Viorel Bostan, Directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Octavian Apostol, precum și reprezentanți ai partenerilor Universității Tehnice din Moldova cum ar fi absolvenți, directori de instituții și întreprinderi etc. La expoziție au participat de asemenea elevii liceelor din municipiul Chișinău, care  s-au familiarizat cu creațiile și inovațiile studenților UTM.

În mesajele de salut adresate participanților, oaspeții au remarcat meritele și realizările studenților Universității Tehnice din Moldova. Directorul general AGEPI, Octavian Apostol, a felicitat studenții pentru realizările lor, precum și pentru ingeniozitatea și creativitatea de care dau dovadă. De asemenea, Octavian Apostol a îndemnat tinerii să dea dovadă de multă ambiție, să aibă curaj, să persevereze și să muncească mult, deoarece numai în acest mod se pot obține rezultate frumoase, inclusiv pot fi implementate ideile creative.

În continuare, agenda expoziției a inclus patru lecții publice și un master-class menite să motiveze liceenii și publicul larg să descopere creația inginerească și implicațiile ingineriei în viața de zi cu zi.

Expoziția a inclus și un master-class, în cadrul căruia Victor Bujoreanu, absolvent UTM, a prezentat un proces de imprimare 3D, cu o introducere în fabricarea digitală și imprimarea 3D.

De asemenea, Grupul local BEST Chisinau, cu suportul Universității Tehnice a Moldovei, a organizat Concursul Rube Goldberg, în cadrul căruia echipele au construit câte o mașină Rube Goldberg, care, trebuiau să îndeplinească funcția de a întoarce o foaie dintr-o carte. Criteriile de jurizare au fost: derularea mașinii fără intervențiiile participanților, complexitatea mașinii, dar și aspectul estetic al mașinii. Scopul competiției a fost să creeze un mediu competitive pentru student, precum și să-I provoace să-și manifeste creativitatea și inventivitatea.

Totodată, agenda expoziției a inclus și ceremoniile de înmânare a premiilor câștigătorilor Olimpiadei Tehnice  Naționale la matematică, fizică, chimie, informatică, arta plastică, Olimpiadei studențești de pictură în ulei „Mișcarea în timp și spațiu”, Concursului „Tânărul creator” (pentru elevii din şcoli, licee, colegii), Concursului EBEC Republica Moldova-România și Concursului studențesc de mașini Rube Goldberg „RG-UTM 2017”.

Tradițional, AGEPI a participat cu un stand, în cadrul căruia a organizat diseminarea informațiilor privind protecția proprietății intelectuale în rândul participanților. Totodată, experții AGEPI au participat la jurizarea lucrărilor prezentate la Concursul studențesc de mașini Rube Goldberg „RG-UTM 2017”și a menționat cu diplome și premii 3 dintre cele mai creative și inovative lucrări ale studenților Universității Tehnice din Moldova.