2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI a participat la Conferința anuală „Biblioteca Municipală «B.P. Hașdeu» – de la text la biți”

19.10.2021

Pe 19 octombrie, specialiștii Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) au participat la Conferința anuală „Biblioteca Municipală «B.P. Hașdeu»  – de la text la biți”. Evenimentul s-a desfășurat în format online în contextul marcării Zilelor Bibliotecii Municipale (BM) „B.P. Hașdeu”, dedicate aniversării a 144 de ani ai instituției.

Conferința anuală a reunit specialiști biblioteconomi, cercetători științifici, manageri de biblioteci din România și Republica Moldova și experți în domeniul drepturilor de autor, cu scopul de a discuta cele mai actuale tendințe în crearea platformelor cu conținut digital.

Evenimentul din acest an a mobilizat specialiștii să pună în aplicare soluțiile tehnologice inteligente deja elaborate, dar și să își canalizeze eforturile pe investirea de resurse și forțe pentru crearea și dezvoltarea patrimoniului informațional și a conținutului electronic, ce va susține îmbunătățirea calității în domeniul competențelor digitale ale chișinăuienilor și prezența bibliotecii în mediul virtual. Astfel, ediția 2021 a Conferinței s-a axat pe următoarele subiecte:

  • Explorarea experiențelor bibliotecilor publice privind crearea și utilizarea conținutului digital;
  • Extinderea și valorificarea Bibliotecii digitale la Biblioteca Municipală.

Despre dreptul de autor și cadrul juridic pentru biblioteci, excepțiile și limitările în domeniul dreptului de autor pentru biblioteci, impactul dreptului de autor asupra practicilor de digitizare a colecțiilor de carte deținute de către biblioteci, dar și despre modalitățile de obținere a drepturilor patrimoniale, de la titular, asupra edițiilor aflate în termenul de protecție a drepturilor de autor, a vorbit Andrei Moisei, consultant principal, Secția comunicare şi instruire a AGEPI. De asemenea, specialistul AGEPI a abordat subiectul privind limitele protecției dreptului de autor în activitățile bibliotecilor digitale, problemele cu care se poate confrunta biblioteca în procesul digitizării și gestionării bazelor de date ale colecțiilor electronice, inclusiv soluțiile pentru prevenirea și depășirea acestor probleme.

Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu” sprijină dezvoltarea produselor, serviciilor informaționale cu suportul tehnologiei informației și comunicațiilor, stimulează extinderea accesului și conectivității cu utilizatorii, susține crearea și dezvoltarea conținutului digital și serviciilor electronice, contribuind  la creșterea potențialului cetățenilor de a utiliza avantajele oferite de sfera TIC.

În cea de-a doua zi a Zilelor Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, pe 20 octombrie, va fi organizat Maratonul „Biblioteca digitală”, care va reuni cele 27 de filiale, timp de 8 ore, pentru a dezvolta și valorifica conținutul digital al BM prin digitizarea selectivă a colecției Hașdeuiana (cărți, reviste, manuscrise) și publicarea cărților electronice create în Biblioteca digitală a BM (opac.hasdeu.md).