2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI a participat la cea de-a 43-a sesiune a Comitetului Permanent al OMPI pentru dreptul de autor și drepturile conexe

21.03.2023

În perioada 13-17 martie, la sediul Organizației Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (OMPI) din Geneva, Elveția, s-a desfăşurat cea de-a 43-a sesiune a Comitetului Permanent pentru dreptul de autor și drepturile conexe (SCCR). Evenimentul a avut loc în format hibrid (cu prezența fizică și în format on-line).

Republica Moldova a fost reprezentată de către Andrei Popa, Director general adjunct al AGEPI (cu prezența fizică) și Patricia Bondaresco, consultantă principală, Direcția drept de autor al AGEPI (în format on-line).

Ședința Comitetului SCCR a fost deschisă de Sylvie Forbin, Director general adjunct al OMPI. Sesiunea a fost moderată de președintele Comitetului, Owen Ripley.

Comitetul SCCR a activat în corespundere cu Agenda de lucru.

Pe agenda celei de-a 43-a sesiuni a Comitetului SCCR au fost abordate mai multe subiecte, aflate de foarte mulți ani în dezbatere, respectiv: proiectul de tratat privind protecția organizaţiilor de difuziune, limitări şi excepţii pentru biblioteci și arhive, limitări şi excepţii pentru instituții educaţionale şi de cercetare și pentru persoane cu alte dizabilități, precum și alte subiecte.

Conform practicii stabilite în cadrul Organizației de la invadarea Ucrainei de către Federația Rusă, reuniunea a debutat cu declarații ale grupurilor regionale de la OMPI prin care condamnă agresiunea rusă împotriva unui stat independent și suveran. În acest sens, Grupul regional al Statelor Central-Europene și al Țărilor Baltice (CEBS), din care face parte Republica Moldova, au solicitat Federației Ruse să înceteze imediat toate acțiunile militare, să își retragă forțele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

Cel mai important și de interes subiect pentru CEBS a fost reprezentat de proiectul de tratat privind protecția organizaţiilor de difuziune. În declarațiile sale, Grupul CEBS a reiterat pozițiile anterior adoptate, subliniind necesitatea apariției unui tratat în domeniu, adaptat pe deplin realităților și dezvoltării tehnologice în domeniu.

Negocierile asupra proiectului de tratat privind protecția organizaţiilor de difuziune s-au concentrat asupra celui de-al doilea proiect de text revizuit (document SCCR/43/3). Comitetul SCCR a convenit că documentul SCCR/43/3 va fi revizuit pe baza comentariilor delegațiilor, pentru a fi examinat în continuare la SCCR/44.

Referitor la limitările și excepțiile pentru biblioteci și arhive și pentru instituțiile educaţionale şi de cercetare, precum și pentru persoanele cu alte dizabilități, au fost prezentate seturile de instrumente pentru conservare. În plus, Secretariatul a indicat că vor fi pregătite în continuare seturi de instrumente privind accesul la opere protejate prin drept de autor pentru biblioteci, muzee și arhive și pentru accesul instituțiilor educaţionale și de cercetare.

După dezbateri intense, s-a convenit că discuţiile pe marginea acestui subiect vor continua şi în cadrul celei de-a 44 sesiuni a SCCR (SCCR/44).

Sesiunea a 43-a a SCCR a reprezentat o continuitate a eforturilor depuse de către OMPI, statele membre ale OMPI și alte organizații/instituții neguvernamentale, pe parcursul ultimilor ani, în domeniul dreptului de autor și a drepturilor conexe. Participarea Directorului general adjunct al AGEPI, a reprezentat un bun prilej pentru familiarizarea cu cele mai noi evoluții în domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe.         

Agenda integrală a Comitetului SCCR/43, precum şi lista documentelor de lucru pot fi accesate la adresa: https://www.wipo.int/meetings/en/details.jsp?meeting_id=75412 .

Următoarea sesiune a Comitetului va avea loc în luna noiembrie 2023.