2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI a menționat cele mai creative lucrări ale studenților UTM

08.05.2015

Vineri, 8 mai 2015, în cadrul manifestărilor dedicate sărbătoririi ZILEI EUROPEI în Republica Moldova, la Universitatea Tehnică din Moldova s-a desfășurat Expoziția lucrărilor de creație ale studenților UTM și elevilor Colegiului Tehnic al UTM „Creația deschide Universul”, precum și Concursul mașinilor Rube Goldberg „UTM - RG 2015”.

Evenimentul a reunit studenți, cadre didactice, elevi din clasele liceale absolvente, precum și reprezentanți ai agenților economici, care au avut ocazia de a se familiariza cu elaborările studenților prezentate la expoziție.

La inaugurarea evenimentului au participat rectorul UTM, academicianul Ion Bostan; președintele Consiliului National pentru Acreditare si Atestare, academicianul Valeriu Canter; coordonatorul Secției Științe Agricole a Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Boris Gaina; directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI), doctorul Lilia Bolocan, alți reprezentanți ai instituțiilor publice din Republica Moldova.

În mesajele de salut adresate participanților la eveniment, oaspeții de onoare au remarcat meritele și realizările Universității Tehnice din Moldova, ingeniozitatea și creativitatea de care dau dovadă studenții acestei instituții de învățământ - un furnizor de ingineri moderni performanți, lucru confirmat și de elaborările expuse.

În adresarea sa către participanți, Lilia Bolocan, directorul general al AGEPI, a felicitat studenții pentru realizările lor meritorii, menționând că fiecare exponat este pasibil de protecție prin sistemul de proprietate intelectuală. De asemenea, dna Lilia Bolocan a amintit că studenții sunt așteptați să-și prezinte lucrările la Expoziția Internațională Specializată „Infoinvent”, organizată de AGEPI în scopul promovării și susținerii creativității și spiritului inovativ al cercetătorilor, inventatorilor, oamenilor de creație, inclusiv al tinerei generații din republică.

Programul manifestării a inclus mai multe activități, printre care: Concursul „Tânărul creator” în domeniile „Creativitatea tehnică” și „Creativitatea artistică: arhitectură, design, desen artistic, pictură, sculptură; vizita la Centrul Național de Tehnologii Spațiale al UTM; prezentarea infrastructurii terestre de monitorizare a zborului microsatelitului „Republica Moldova”; Concursul lucrărilor de creație ale studenților „Rube Goldberg-UTM 2015”.

Lucrările prezentate la expoziție au fost apreciate cu diverse diplome și premii de către Comisia de jurizare, în componența căreia au intrat reprezentanți ai cadrelor didactice de la UTM, experți din cadrul AGEPI și membri ai organizației studențești de creativitate BEST/UTM.

Totodată, în cadrul expoziției au fost înmânate Diplome ale UTM elevilor-învingători ai Olimpiadei Tehnice Naționale la matematică, fizică, chimie, informatică și desen artistic.

Tradițional, AGEPI a premiat 3 cele mai creative și inovative lucrări ale studenților UTM. Astfel, diploma și Cupa AGEPI, însoțite de un premiu bănesc, au fost înmânate doctorandului Gladîș Vitalii, Departamentul bazele proiectării mașinilor al UTM, pentru lucrarea „3-D printer”. De asemenea, cu diplome însoțite de premii bănești s-a ales echipa de autori a Centrului tehnologii spațiale (UTM) pentru lucrarea „EYSSAT – satelit pentru cercetări și testări”, precum și echipa de autori Cojocari Ion, Chicu Mihai, pentru lucrarea „Braț robotic electromecanic”. Distincțiile au fost înmânate de către dl Petru Grosu, directorul adjunct al Departamentului invenții și soiuri de plante AGEPI.

Cele mai bune elaborări prezentate în cadrul Expoziției lucrărilor de creație ale studenților UTM vor fi expuse la Expoziția Internațională Specializată „Infoinvent”, ediția a XIV-a, la compartimentul „Creația tinerilor”, care va avea loc în perioada 25-28 noiembrie 2015.