Pe data de 28 noiembrie 2013, in Sala de conferinte a Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala(AGEPI) a avut loc Adunarea mandatarilor autorizati in proprietatea intelectuala.
In cadrul sedintei au fost abordate mai multe subiecte prioritare din domeniul protectiei obiectelor de proprietate intelectuala.
Astfel, in conformitate cu agenda intrunirii de lucru, Directorul Departamentului Inventii si Soiuri de Plante Ala Gusan a prezentat mandatarilor autorizati o informatie ampla despre prevederile Acordului intre Guvernul Republicii Moldova si Organizatia Europeana de Brevete (OEB) privind validarea brevetelor europene. Documentul a fost semnat la Munchen, Germania, la 16 octombrie 2013. Dupa intrarea in vigoare a Acordului de validare mentionat, cererile si brevetele europene vor avea efecte juridice si pe teritoriul Republicii Moldova. In conformitate cu Acordul semnat, Republica Moldova va beneficia, de asemenea, de asistenta tehnica si juridica necesara pentru implementarea sistemului de validare si consolidare a sistemului national de protectie a inventiilor.
In cadrul reuniunii, directorul-adjunct al Departamentului Marci, Modele si Desene Industriale Svetlana Sahan si seful Sectiei Modele si Desene Industriale Alexandru Saitan au informat mandatarii autorizati despre intrarea in vigoare, incepand cu 01 ianuarie 2014, a editiei a 10-a a Clasificarii internationale a produselor si serviciilor de la Nisa (Clasificarea Nisa), versiunea 2014 (NCL 10-2014), si, respectiv, a editiei a 10-a a Clasificarii Internationale a Desenelor si Modelelor Industriale (Clasificarea de la Locarno) (LOC).
Rezumatul claselor editiilor actualizate ale Clasificarii Nisa si Clasificarii Locarno au fost publicate in BOPI nr.11, 2013
O informatie detaliata referitor la modificarile propuse la textul legilor speciale in domeniul proprietatii intelectuale a prezentat sefa sectiei Legislatie Diana Stici. Modificarile propuse vin sa imbunatateasca cadrul legal existent si sa excluda divergentele aparute in procesul de examinare si inregistrare a obiectelor de proprietate intelectuala.
Proiectul modificarilor propuse a fost publicat pentru consultari publice pe pagina web AGEPI.
De asemenea, sefa Sectiei Marci Internationale Ludmila Cocieru a informat audienta despre modificarea interfetei site-ului Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI), precum si a demonstrat modalitatea de accesare a bazelor de date internationale (Sistemul de la Lisabona, 6ter, Sistemul de la Madrid), inclusiv a formularelor, calculatorului de taxe etc.
De asemenea, Ludmila Cocieru a prezentat noile instrumente on-line create de catre Biroul International al OMPI: Gestionarul de produse si servicii (MGS) si Madrid Real-time Statut (MRS).
MGS – are drept scop facilitarea de depunere a cererii de inregistrare internationala a marcilor prin Sistemul de la Madrid, ajutand solicitantii/reprezentatii acestora la elaborarea listei de produse si servicii, iar MRS - permite oricarei persoane interesate vizualizarea in timp real a documentelor emise pentru o anumita cerere internationala depusa.
Mandatarii autorizati au participat activ la dezbaterile pe marginea intrebarilor incluse in agenda de lucru, inclusiv au venit cu propuneri si recomandari la proiectul modificarilor care se propun in legile speciale in domeniul proprietatii intelectuale.