2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

26 aprilie - Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale

26.04.2014

Stimati Prieteni!

Cu prilejul Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale-2014,

AGEPI adreseaza sincere felicitari tuturor celor a caror activitate este legata direct sau tangential de crearea, protectia si valorificarea proprietatii intelectuale!

Instituita de OMPI in anul 2000, aceasta sarbatoare reflecta rolul cardinal al proprietatii intelectuale atat pentru economia nationala, cat si pentru viata de zi cu zi a fiecarui membru al societatii.

Creativitatea si inventivitatea puse in valoare de sistemul de proprietate intelectuala pot fi cheia obtinerii prosperitatii, a cresterii standardului de viata si a imbogatirii mosternirii noastre culturale. Brevetele, marcile, design-ul industrial, indicatiile geografice si denumirile de origine a produselor, operele literare si artistice - aceste si alte componente ale sistemului de proprietate intelectuala sunt instrumente puternice prin care putem promova dezvoltarea socio – economica si avansa pe calea progresului.

Genericul din acest an al sarbatorii este „Cinematografia - o pasiune globala”, o arta care produce emotii, fascineaza si da sperante. Cinematografia s-a nascut la sfirsitul secolului XIX, deoarece a fost nevoie de un drum lung sa se atinga nivelul de dezvoltare necasar al fizicii, chimiei, mecanicii, electronicii, opticii, ca abea dupa aceea sa inceapa sa se dezvolte tehnica cinematografica. Fie ca vorbim despre filmele alb -negru, filmele mute sau mai nou de cele 3D – toate implica folosirea mai multor tehnici pentru a atrage spectatorul sa traiasca alaturi de personajele participante la actiune, o aventura unica, plina de emotii. Deci, filmele contribuie la schimbarea mentalitatii oamenilor, fac viata mai bogata, mai interesanta, largindu-ne orizontul intelectual si emotional.

In aceasta zi de sarbatoare le doresc tutror oameilor de creatie, savantilor inventatorilor, scriitorilor, artistilor plastici, muzicienilor, interpretilor, scenaristilor, regizorilor, producatorilor de filme, intr-un cuvant, tuturor celor inzestrati cu harul creatiei, precum si oamenilor de afaceri din Republica Moldova, sa utilizeze cat mai eficient posibilitatile oferite de sistemul de proprietate intelectuala, sa faureasca noi valori, sa transforme resursele lor de creatie in active economice capabile sa genereze bunuri materiale si sa contribuie la faurirea unui viitor mai bun pentru toti cetatenii tarii.

Dr. Lilia BOLOCAN, 
Director general AGEPI