2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Întrevedere bilaterală între Directorul general al AGEPI și Directorul general al OMPI

08.10.2021

Directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Eugeniu Rusu a avut o întâlnire bilaterală cu Directorul general al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), Daren Tang.

Întrevederea a avut loc în contextul participării delegației Republicii Moldova, condusă de Directorul general al AGEPI la cea de-a 62-a rundă de Adunări ale statelor membre ale OMPI, care se desfășoară în perioada 4-8 octombrie, la Geneva.

În cadrul reuniunii au fost abordate prioritățile de colaborare bilaterală dintre Republica Moldova și OMPI, fiind, totodată, realizat un schimb de opinii pe marginea ultimelor evoluții din domeniul proprietății intelectuale (PI) la nivel internațional dar și provocările cu care se confruntă omenirea la etapa actuală, precum pandemia COVID 19.

Directorul General al AGEPI a apreciat modul în care OMPI gestionează situația pandemică, asigurând totodată o activitate eficientă în cadrul organizației.

„Sunt profund impresionat de modul în care funcționează organizația și de deschiderea manifestată de către Dvs. și colegii Dvs. față de necesitățile statelor membre, inclusiv Republica Moldova. Profitând de aflarea noastră la Geneva, am avut o serie de întâlniri cu reprezentanții OMPI pentru a  stabili modalitatea de colaborare dintre Republica Moldova și OMPI pe subiectele de interes prioritar pentru țara noastră, printre care inteligența artificială, valorificarea inovațiilor și transferului tehnologic, promovarea produselor tradiționale și altele. Republica Moldova dispune de un semnificativ potențial de valorificare a noilor tehnologii precum inteligența artificială și ne dorim crearea unui centru național care ar promova acest concept inovativ la nivel național și regional, pentru a beneficia de toate oportunitățile oferite de această nouă tehnologie”, a relatat Eugeniu Rusu.

Daren Tang a salutat interesul Republicii Moldova pentru acest subiect și a asigurat delegația de tot suportul OMPI pentru realizarea acestor deziderate, într-un mod pragmatic și eficient și care să susțină, în primul rând, oficiul de PI din Republica Moldova prin îmbunătățirea procedurilor de examinare și acordare a protecției pentru obiectele de proprietatea intelectuală și, de asemenea, să servească îmbunătățirii comunicării dintre oficiu și solicitanții săi.

În cadrul discuțiilor, Directorul general AGEPI a informat conducerea OMPI despre prioritățile Guvernului de la Chișinău pe termen scurt și mediu și a reconfirmat angajamentul AGEPI de a depune și în continuare eforturi în vederea alinierii la standardele europene.

Prezentă la reuniune, Ambasadorul Tatiana Molcean, Reprezentantul Permanent al Republicii Moldova pe lângă Oficiul ONU de la Geneva şi alte Organizații Internaționale cu sediul la Geneva a informat conducerea OMPI despre prioritățile noului Guvern de la Chișinău și a menționat importanța pe care o atribuie Republica Moldova pentru dezbaterea subiectelor emergente pe diverse platforme multilaterale și a asigurat OMPI-ul de  implicarea Republicii Moldova în dezbaterile care au loc pe platforma OMPI dar și a altor organizații internaționale precum Organizația Internațională a Telecomunicațiilor, Organizația Mondială a Comerțului dar și Consiliul Europei pe subiecte ce țin de inteligența artificială și implicațiile ei asupra drepturilor omului, procesării datelor dar și aspectele legale și de etică implicite. 

„Având în vedere situația actuală, gestionarea eficientă a pandemiei este prima prioritate a noului guvern de la Chișinău și toate autoritățile, inclusiv AGEPI, fac tot posibilul pentru a sprijini eforturile guvernului în depășirea situației, inclusiv prin implementarea sistemului de licențe obligatorii în situații de urgențe în sănătate publică”, a mai menționat Tatiana Molcean.

În această ordine de idei, Eugeniu Rusu a informat conducerea OMPI despre acțiunile întreprinse de către AGEPI în depășirea situației pandemice și îmbunătățirea accesului oamenilor la medicină și asistență medicală prin implementarea unui regim de licență obligatoriu eficient.

În continuare, participanții la reuniune au avut un  schimb de opinii referitor la importanța sistemului indicațiilor geografice pentru Republica Moldova și acțiunile pe care AGEPI le întreprinde pentru dezvoltarea și valorificarea economică a potențialului pe care acesta le oferă.

Directorul general al OMPI a ținut să menționeze că, în condițiile în care Republica Moldova, fiind o țară relativ mică, nu poate concura cantitativ vorbind cu marii producători agricoli, șansele pentru cucerirea piețelor este prin promovarea unor produse de calitate înaltă, cu valoare adăugată, prin produse cu indicații geografice sau denumiri de origine protejate.  

În final, Directorul general al OMPI a ținut să felicite delegația moldovenească cu succesele înregistrate în promovarea sistemului de proprietatea intelectuală și a reiterat angajamentul OMPI de a susține Republica Moldova și Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală în toate inițiativele sale de a dezvolta și promova sistemul de proprietate intelectuală la nivel național și regional.

De asemenea, în contextul alegerii Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă Oficiul ONU de la Geneva şi alte Organizații Internaționale cu sediul la Geneva, Tatiana Molcean în calitate de președinte a Adunării Generale a OMPI pentru următoarea perioadă de doi ani, Daren Tang și-a exprimat încrederea că relațiile și colaborarea dintre OMPI și Republica Moldova va fi ranforsată.

Reamintim că, în 2020, Daren Tang din Singapore a fost ales noul Director general al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale. Aceasta a fost prima întâlnire bilaterală dintre Daren Tang în calitate de Director general al OMPI cu conducerea  Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală.