2024

2023

2022

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Колл-центр:
(+373-22) 400500

Антикоррупционная линия:
(+373-22) 400500

Cele mai valoroase invenții și inovații, premiate în cadrul Expoziției „INFOINVENT”

22.11.2019

În perioada 20-23 noiembrie 2019, la „Moldexpo”, s-a desfăşurat cea de-a XVI-a ediție a Expoziției Internaționale Specializate (EIS) „INFOINVENT”. Evenimentul a fost organizat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și Centrul Internaţional de Expoziţii (C.I.E.) „Moldexpo” S.A., în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Agenția Națională pentru Cercetare şi Dezvoltare.

La expoziție au participat aproximativ 80 de instituții și întreprinderi, tineri creatori și inventatori din circa 10 ţări, care au prezentat la standurile expoziționale peste 450 de invenții, produse/servicii inovative și creative, proiecte de cercetare, de inovare și de transfer tehnologic etc.

În cadrul festivităţii de premiere, Comisia de experți și Juriul expoziției, în urma evaluării celor aproximativ 450 de lucrări expuse la standuri, a acordat următoarele distincții: medalii de aur – 140, medalii de argint – 80 și medalii de bronz – 80.

De asemenea, invențiile prezentate au fost distinse cu trofee, cupe, diplome și mențiuni speciale din partea Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI)  și a partenerilor naționali, dar și cu mențiuni speciale ale instituțiilor internaționale prezente la eveniment.

Directorul general interimar al AGEPI, Andrei Popa, a menţionat, în cadrul festivității de premiere, că prin intermediul acestei expoziţii, s-a reuşit oferirea cadrului necesar pentru promovarea rezultatelor muncii cercetătorilor și inventatorilor în atmosfera unui eveniment ce s-a bucurat de atenția reprezentanților mass-media, a publicului și a oamenilor de afaceri, interesați să-și dezvolte businessul pe o bază inovațională modernă. „Anume acesta a fost și scopul pe care și l-au propus organizatorii evenimentului – promovarea obiectelor de proprietate industrială, a produselor și tehnologiilor noi, stimularea activității inovaționale, schimbul de informații tehnico-științifice și normativ-legislative. Urez tuturor participanţilor să-și valorifice lucrările, să obțină finanțare și să contribuie la progresul Republicii Moldova.”, a subliniat Andrei Popa.

Cea mai importantă distincție care se acordă în cadrul EIS „INFOINVENT” este Premiul Guvernului Republicii Moldova „Inventator remarcabil”. În cadrul acestei ediții, marele premiu a revenit inventatorului Nicolae Eremia, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, pentru ciclul de invenții din domeniul medicinei veterinare.

Tradițional, în cadrul expoziției sunt înmânate distincțiile Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) pentru cei mai activi inventatori și instituții inovative.

Astfel, Medalia de Aur a OMPI pentru Inventatori a fost acordată lui Valeriu Cerempei, dr. habilitat, conferențiar universitar, inventator în domeniul tehnicii agricole.

Trofeul OMPI în domeniul proprietăţii intelectuale pentru întreprinderi a fost acordat Universităţii de Stat din Moldova.

Totodată, în cadrul ediţiei curente a Expoziţiei „INFOINVENT”, a fost decernată şi Medalia de Aur pentru Creativitate a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale. De această distincție s-a învrednicit Clubul Sportiv de Dans „Codreanca”,  fondator și director artistic, Petru Guzun, pentru promovarea dansului sportiv ca artă interpretativă cu valoare mondială a Republicii Moldova, precum și pentru calitățile universale pe care le implică sportul – excelența, respectul reciproc și competiția echitabilă, în contextul tematicii din anul 2019 a Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale: „Mai rapid, mai puternic, mai sus! Cucerește aurul: Proprietatea Intelectuală și Sportul!”.

În cadrul aceluiași eveniment de amploare, echipa de inventatori formată din Ion Bostan, Viorel Bostan, Valeriu Dulgheru, Marin Guţu, Oleg Ciobanu, Radu Ciobanu, Vitalie Gladîș, Maxim Vaculenco şi Alexandru Toacă, Universitatea Tehnică a Moldovei, a primit Premiul Mare al AGEPI „Cea mai bună invenţie”, pentru ciclul de invenții „Turbine eoliene cu ax vertical și orizontal”.

Premiul AGEPI „Cea mai bună invenţie creată de o femeie inventator”, la nivel național, i-a revenit Alinei Trofim, Universitatea de Stat din Moldova, pentru ciclul de invenții în domeniul microbiologiei şi biotehnologiei. La nivel internațional, premiul a fost acordat lui Henriette Szilagyi, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă URBAN-INCERC, România, pentru ciclul de invenții legate de ciment, beton armat, panouri termoizolante etc. AGEPI a acordat, de asemenea, premiul „Cea mai bună invenţie creată de un tânăr inventator din Republica Moldova” lui Roman Rusnac, Universitatea de Stat din Moldova, pentru invenția din domeniul chimiei şi medicinei. Premiul „Cea mai bună invenţie creată de un tânăr inventator din străinătate” a fost acordat lui Dimitrie-Cristian Fodor, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa din Iași, pentru dispozitivul pentru resuscitare cardiopulmonară.

Premiul AGEPI „Cel mai reușit design industrial” i-a revenit Arinei Popov, Universitatea Tehnică a Moldovei, pentru modelul vestimentar cultural „Metamorphosis”.

De asemenea, AGEPI a oferit Premiul „Cel mai de succes soi de plantă” lui Ion Comanici, Grădina Botanică Națională „Alexandru Ciubotaru".

Premiul AGEPI pentru „Cea mai reprezentativă participare la expoziţie” a fost acordat Universităţii de Stat din Moldova şi Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă URBAN-INCERC, România.

Expoziția Internațională Specializată „INFOINVENT” reprezintă un mediu ideal pentru întâlniri de afaceri între inventatori, cercetători și reprezentanții sectorului investițional. Este un eveniment major pentru întreaga comunitate științifică și inovațională din Republica Moldova.

 

Festivitatea de premiere poate fi urmărită aici: https://realitatealive.md/live-festivitatea-de-premiere-a-laurea-ilor-expozi-iei-interna-ionale-specializate-infoinvent---102797.html