2024

2023

2022

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Колл-центр:
(+373-22) 400500

Антикоррупционная линия:
(+373-22) 400500

Ziua Inventatorului si Rationalizatorului – un prilej de impulsionare a creativitatii tehnice

22.06.2006

De acum al 11-lea an la rand, la sfarsitul lunii iunie, in Republica Moldova se marcheaza o frumoasa si semnificativa sarbatoare profesionala – Ziua Inventatorului si Rationalizatorului, instituita prin decretul Presedintelui Republicii Moldova nr. 193 din 19.06.1995.

In mod traditional, si in acest an sarbatorirea Zilei Inventatorului si Rationalizatorului este organizata de Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala si Uniunea Inventatorilor si Rationalizatorilor „Inovatorul” din Republica Moldova. Programul manifestarilor include organizarea unui sir de actiuni, inclusiv bilantul activitatii de brevetare si inregistrare a obiectelor de PI si al realizarilor inventatorilor din Republica Moldova, fiind evidentiate cele mai active intreprinderi si inventatori din punct de vedere inovativ.

Statisticile arata ca in anul 2005 a sporit cu 33 la suta numarul solicitarilor de brevetare a inventiilor, la AGEPI fiind depuse 401 cereri, un numar record pentru ultimii ani. Peste 97 la suta dintre cererile de brevet de inventie au parvenit de la solicitanti nationali.

Este necesar de mentionat ca in anul 2005 in Moldova au fost implementate 215 inventii si 99 propuneri de rationalizare. Aplicarea lor in industrie a facut posibila obtinerea unui venit in economia nationala in marime de peste 4 milioane de lei. Din aceasta suma, cota de 83 la suta revine propunerilor de rationalizare.

Tinand cont de faptul ca majoritatea titularilor brevetelor de inventii si ai modelelor de utilitate sunt inventatori particulari sau institutii de cercetare si de invatamant superior care, de regula, nu dispun de mijloace necesare si unitati de producere, s-a stabilit ca o modalitate eficienta de revigorare a procesului de utilizare a acestor obiecte in industrie sau in alte domenii de activitate este organizarea unui sistem integru de promovare a celor mai de perspectiva inventii, modele de utilitate, soiuri de plante s.a. si de initiere a tratativelor de transmitere a drepturilor asupra acestora prin contracte de cesiune sau licenta.

In aceasta directie se intreprind deja mai multe actiuni concrete, si anume: organizarea anuala a Expozitiei Internationale Specializate „Infoinvent”, editarea revistei „Intellectus”, a suplimentelor „Bursa inventiilor”, „AGEPI-Info” si „AGEPI-Expo”, a enciclopediei „Cercetatori si inventatori din RM”, participarea sistematica a inventatorilor nationali la saloane internationale de inventii, tehnologii si materiale noi, studierea necesitatilor reale ale inventatorilor, cercetatorilor si agentilor economici, extinderea spectrului, perfectionarea metodelor si formelor de prestare a serviciilor in domeniu s.a.

In contextul recentului jubileu de 60 de ani al ASM – principala institutie inovativa a tarii, in continuare relevam cele mai active institute academice in domeniul brevetarii inventiilor (situatia la 1 iunie 2006):

• Institutul de Fiziologie a Plantelor al ASM - 79 brevete de inventie acordate, 73 brevete eliberate;
• Institutul de Genetica al ASM – 74 brevete de inventie acordate, 69 brevete eliberate;
• Institutul de Chimie al ASM – 68 brevete de inventie acordate, 65 brevete eliberate;
• Institutul de Microbiologie al ASM – 65 brevete de inventie acordate, 60 brevete eliberate;
• Institutul de Fizica Aplicata al ASM – 60 brevete de inventie acordate, 51 brevete eliberate;
• Institutul de Zoologie al ASM – 20 brevete de inventie acordate, 15 brevete eliberate.

Este important de accentuat ca actualmente, de rand cu institutiile academice si cele de invatamant superior, multe alte institutii si intreprinderi elaboreaza tehnologii, procedee, instalatii, materiale noi si le utilizeaza eficient in producere. Printre acestea nominalizam:

• Institutul National pentru Viticultura si Vinificatie – 36 brevete de inventie acordate, 36 brevete eliberate;
• Institutul de Cercetari pentru Mecanizarea si Electrificarea Agriculturii „MECAGRO” – 24 brevete de inventie acordate, 23 brevete eliberate;
• Institutul de Cercetari Stiintifice si Proiectari Tehnologice in Industria Alimentara – 25 brevete de inventie acordate, 24 brevete eliberate;
• Intreprinderea tehnico-stiintifica „OENOLAB” SRL – 19 brevete de inventie acordate, 19 brevete eliberate.

Pe 23 iunie curent, cu incepere de la orele 13.00, la Confederatia Sindicatelor din Republica Moldova, va avea loc sedinta solemna consacrata Zilei Inventatorului si Rationalizatorului, la care sunt invitati sa participe cunoscuti cercetatori, inventatori si rationalizatori din republica, reprezentanti ai institutiilor academice si de invatamant superior, reprezentanti ai autoritatilor administratiei publice centrale, personalitati marcante din domeniul cercetare-inovare si implementare-productie.

Cu ocazia acestui eveniment AGEPI a editat si difuzat brosurile „Inventatori – medaliati OMPI din Republica Moldova” si „Proprietatea intelectuala – suport in dezvoltarea intreprinderii”. In cadrul sedintei solemne va fi desfasurata o expozitie cu cele mai relevante materiale informative din domeniul protectiei si promovarii PI.

Cei mai activi inventatori si rationalizatori ai anului inovativ 2005-2006 vor fi mentionati cu diplome si premii ale AGEPI si ale UIR „Inovatorul”.

Cu siguranta, sarbatorirea Zilei Inventatorului si Rationalizatorului si in acest an va constitui un bun prilej pentru promovarea realizarilor din sfera cercetare-dezvoltare, stimularea activitatii inovative, constientizarea produsului sau tehnologiei inovative in calitate de unic remediu care poate oferi o pozitie favorabila pe piata, un salt calitativ real in activitatea intreprinderilor mici si mijlocii.