2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale

18.04.2008

La 26 aprilie, in statele-membre ale Organizatiei Mondiale de Proprietate Intelectuala (OMPI) se sarbatoreste Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale.

Din momentul lansarii acestui eveniment, care s-a produs acum 8 ani, tot mai multe guverne si organizatii se includ in activitatile desfasurate de OMPI cu ocazia marcarii zilei de 26 Aprilie. Genericul proclamat de OMPI pentru anul 2008 este: „Sa respectam inovatiile!”.

Publicul larg se va intreba, desigur, de ce se depun atatea eforturi in numele proprietatii intelectuale, ce legatura are sistemul dreptului de autor, al brevetelor, marcilor, desenelor si modelelor industriale cu problemele de importanta majora, cum este, de exemplu, stoparea incalzirii globale; or aceste lucruri mici nu fac decat sa ne diversifice viata, tot asa cum, bunaoara, ne aduce satisfactie evoluarea la Jocurile Olimpice a atletilor nostri preferati. Raspunsul este urmatorul: fara drepturile de proprietate intelectuala n-ar fi fost elaborat un mare numar de tehnologii noi, menite sa solutioneze problemele globale, inclusiv cele referitoare la difuzarea pe intreg mapamondul a marilor evenimente sportive, care ne destind si ne unesc. Cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale, in anul acesta vom celebra nu doar potentialul extraordinar al creativitatii umane, dar si, in egala masura, drepturile de proprietate intelectuala, care asigura si mobilizeaza acest potential pentru a deveni forta motrice a dezvoltarii economice, culturale si sociale”, se subliniaza in mesajul adresat de catre Directorul General OMPI.

Aceasta data nu a fost stabilita intamplator – anume la 26 aprilie 1970 a intrat in vigoare Conventia pentru instituirea OMPI, semnata in 1967. In octombrie 1999, la cea de-a XXIV-a Sesiune a Adunarii Generale a OMPI, Jiang Ying, presedintele Oficiului de Stat pentru Proprietatea Intelectuala din Republica Chineza, a lansat catre toate tarile membre ale OMPI propunerea de a institui anual, pe 26 aprilie, Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale. Propunerea a fost aprobata in unanimitate, fiind initiata o runda de consultari referitoare la continutul si activitatile propuse pentru ziua respectiva.

Activitatile legate de aceasta zi, derulate de OMPI si de oficiile nationale de PI, au un scop comun in intreaga lume: de a incuraja creativitatea umana, de a aprecia si mai mult capacitatea omului de a visa, de a concepe idei noi, utile si originale, de a-si imagina ziua de maine, de a inventa viitorul si, mai ales, de a intari si mai mult solidaritatea universala in domeniul creatiei, fie de natura tehnica sau artistica.

In Republica Moldova, Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale este sarbatorita al 8-lea an la rand prin diverse actiuni menite sa puna in valoare rolul deosebit al proprietatii intelectuale in dezvoltarea societatii. In acest sens, AGEPI a pregatit un program amplu de manifestari pentru a sensibiliza specialistii din diverse domenii asupra importantei proprietatii intelectuale in dezvoltarea economica, sociala si culturala a tarii.

Pe parcursul lunilor februarie-aprilie, AGEPI a contribuit la desfasurarea unor seminare de familiarizare a specialistilor si managerilor din intreprinderi si institutii, precum si a cadrelor didactice, doctoranzilor si studentilor, cu sistemul national si international de protectie a proprietatii intelectuale, la Universitatea Cooperatist-Comerciala din Chisinau, Universitatea Tehnica a Moldovei, la expozitiilor „Fabricat in Moldova”, „Consum Expo”, Balti si, „Micul Business”.

In aceeasi serie de actiuni se inscrie si organizarea intalnirilor elevilor din gimnazii si licee cu inventatorii remarcabili din republica, si anume la liceele „Mihai Viteazu”, „Socrate” si „Spiru Haret” din Chisinau. Scopul acestor actiuni a fost de a-i familiariza pe liceeni din cl. X-XII cu informatia privind protectia obiectelor de proprietate intelectuala in Republica Moldova. Reiesind din necesitatea sustinerii si stimularii ideilor de creativitate si inventica ale elevilor, ASM (Incubatorul „Inovatorul”), in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Tineretului si AGEPI, au lansat concursul republican „Cel mai bun elev inovator”, la care sunt invitati sa participe elevii institutiilor de invatamant preuniversitar din Republica Moldova. Nominalizarea laureatilor va avea loc pe 12 iunie 2008, de ziua Academiei de Stiinte a Moldovei.

Un alt aspect important al activitatii AGEPI il constituie sustinerea inventatorilor pentru a participa la cele mai prestigioase saloane internationale, oferindu-le astfel posibilitatea de a se afirma pe piata externa. Mentionam participarea inventatorilor moldoveni in perioada martie-aprilie curent la urmatoarele expozitii internationale:

  • Salonul International de Proprietate Industriala „ARHIMEDE”, de la Moscova, Federatia Rusa (editia a XI-a);
  • Salonul International de Inventii, Tehnologii si Produse Noi de la Geneva, Elvetia (editia a XXXVI);
  • Salonul International de Inventica „Pro-Invent”, de la Cluj Napoca, Romania.

Pe agenda manifestatiilor desfasurate cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale se inscrie si Simpozionul subregional cu genericul „Instruirea si perfectionarea in domeniul proprietatii intelectuale”, care s-a desfasurat in perioada 26-28 martie curent la Chisinau. Simpozionul a avut drept scop promovarea celor mai bune practici de instruire si educatie in domeniul proprietatii intelectuale, a metodologiei de elaborare a curriculei universitare si a programelor de studii in domeniu pentru diferite niveluri de invatamant. Participantii la Simpozion s-au familiarizat cu activitatea Academiei Internationale a Organizatiei Mondiale de Proprietate Intelectuala si au realizat un schimb de experienta cu lectori-practicieni din Belarus, Lituania, Romania, Rusia si Ucraina.

Pe 17-18 aprilie s-a desfasurat Simpozionul International „Lecturi AGEPI”, cu genericul „Probleme actuale ale protectiei si realizarii drepturilor asupra obiectelor de proprietate intelectuala”, editia a XI-a. La lucrarile Simpozionului au participat cercetatori si practicieni, specialisti in domeniul protectiei proprietatii intelectuale din Republica Moldova, Romania si Federatia Rusa preocupati de protectia juridica a obiectelor de proprietate intelectuala si implementarea inovatiilor, promovarea produselor noi, combaterea contrafacerii si pirateriei.

In programul manifestarilor consacrate Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale si Zilei Mondiale a Cartii si a Dreptului de Autor (marcata, la initiativa UNESCO, la 23 aprilie), se incadreaza masa rotunda „Exceptii si limitari ale drepturilor patrimoniale de autor”, care se va desfasura pe 22 aprilie la Academia de Studii Economice din Moldova. Tematica mesei rotunde este inspirata din cea de-a XVI-a sesiune a Comitetului permanent pentru dreptul de autor si drepturile conexe, organizata de OMPI. Un grup de state – Chile, Brazilia, Nicaragua si Uruguay – a prezentat si a recomandat o metodologie avand drept scop extinderea exceptiilor si limitarilor in sistemele de drept nationale. Evenimentul organizat de AGEPI este destinat titularilor de drepturi, reprezentantilor institutiilor de cercetare si de invatamant superior, organizatiilor de administrare pe principii colective a drepturilor patrimoniale, bibliotecarilor etc. De Ziua Mondiala a Cartii si a Dreptului de Autor, UNESCO se adreseaza comunitatii mondiale cu apelul de a contribui la sporirea interesului fata de lectura, la dezvoltarea activitatii editoriale, precum si la protejarea dreptului de autor. In contextul evenimentelor derulate se inscrie si anuntarea invingatorilor concursului republican „Biblioteca publica – partener in promovarea proprietatii intelectuale”, editia a III-a, organizat de AGEPI in comun cu Asociatia Bibliotecarilor din Moldova.

Momentul de varf al sarbatorii il va constitui sedinta festiva consacrata Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale, care va avea loc pe 24 aprilie cu incepere de la ora 14.00, in sala de conferinte a AGEPI. In cadrul manifestarii, celor mai activi reprezentanti in proprietatea industriala ai anului le vor fi inmanate diplome si mentiuni ale AGEPI. De asemenea, vor fi desemnati castigatorii Concursului republican „Inventia anului”, editia a IV-a (nominalizarile: „Inventia anului-2007”, „Modelul de utilitate al anului-2007”, „Inventia anului-2007 creata de un tanar inventator”). La sedinta vor fi inmanate distinctiile obtinute de inventatorii din Republica Moldova la Salonul International de la Geneva, la Salonul International „ARHIMEDE”, de la Moscova, si de la Salonul International „Pro-Invent”, de la Cluj Napoca.

Intre manifestarile din program este si anuntarea totalurilor editiei a VI-a a Concursului jurnalistilor care reflecta tematica proprietatii intelectuale, inclusiv aspectele legate de crearea, protectia juridica si utilizarea obiectelor de proprietate industriala si intelectuala.


Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (OMPI) este o institutie specializata a ONU, creata in 1967 cu scopul de a incuraja activitatea creatoare si promovarea proprietatii intelectuale oriunde in lume. OMPI are 187 de state membre, administreaza 23 de tratate internationale, avand sediul la Geneva, Elvetia. Republica Moldova este stat membru al Conventiei pentru instituirea Organizatiei Mondiale de Proprietate Intelectuala (OMPI) din 1991.