Numarul cererilor internationale de brevete, depuse in anul precedent conform Tratatului de Cooperare in domeniul Brevetelor (PCT) – acord de baza in sistemul international de brevetare, adoptat de Organizatia Mondiala de Proprietate Intelectuala, a depasit 150 mii. Tarile cu cel mai mare numar de depuneri sunt: SUA (locul I), Japonia (II), Germania (III), Republica Coreea (IV), Franta (V), Marea Britanie (VI), China (VII), Olanda (VIII), Elvetia (IX), Suedia (X). Conform datelor preliminare, in anul 2007 au fost depuse 156 100 de cereri, cu 4,7% mai multe decat in anul precedent. In ultimii 4 ani se atesta o dinamica pozitiva in tarile Asiei de Nord-Est, inventatorii carora solicita protectie internationala pentru brevete in proportie de 25,8% din totalitatea cererilor internationale.
„Majorarea numarului cererilor internationale depuse in tarile Asiei de Nord-Est si cota lor in sistemul international de brevete impresioneaza, fiind o confirmare a schimbarii tendintelor mondiale in domeniul inovativ”, a declarat dr. Kamil Idris, Directorul General OMPI. „Aceasta inspira incredere, fiind o dovada elocventa a faptului ca tarile regiunii nominalizate utilizeaza tot mai frecvent instrumentele sistemului international de brevete in scopul stimularii activitatii comerciale si cresterii economice”, a adaugat el, remarcand ca „PCT ramane o varianta atractiva pentru businessmeni, deoarece faciliteaza obtinerea drepturilor de brevet pentru companiile si inventatorii multor tari”. In continuare Directorul General OMPI a mentionat ca „pentru intreprinzatori utilizarea strategica a sistemului de brevete este o necesitate stringenta in conditiile economiei bazate pe cunoastere. Succesul de care se bucura PCT se explica, intr-o mare masura, prin utilizarea constanta a sistemului de catre companii internationale notorii, activitatea carora se bazeaza pe inovatii”.
Republica Coreea, in care s-a constatat o crestere cu 18,8% in comparatie cu anul 2006, a depasit Franta devenind cel de-al patrulea stat in topul celor cu mai multe cereri PCT, iar China, in care utilizarea Tratatului de Cooperare in domeniul Brevetelor a sporit cu 38,1%, a intrecut Olanda, ocupand locul VII.
In anul 2007 inventatorii si reprezentantii sferei industriale din SUA au depus peste 52 mii de cereri conform procedurii PCT, reprezentand o crestere cu 2,6% in comparatie cu anul 2006. Autorii din Japonia, care in anul 2003 disputau cu cei din Germania locul II, si-au pastrat pozitia, atestandu-se o crestere cu 2,6% in comparatie cu 2006. Inventatorii si reprezentantii sferei industriale din Germania se mentin pe locul III – in 2007 demonstrand un spor de 8,4%. Urmeaza solicitantii din Republica Coreea (4,5% din numarul total si spor de 18,8%) si Franta (4,1% din numarul total si un spor de 2,1%). Printre primele 15 tari cu activitate inovativa intensa, China a obtinut doua performante: este cea de-a VII in topul international si are o crestere de 38,1% in anul 2007. Printre alte tari care au obtinut asemenea performante se numara Brazilia (15,3%), Malayzia (71,7%), Singapoore (13,9%) si Turcia (10%).
Francis Gurry, Vicedirectorul OMPI, responsabil de activitatea PCT, a declarat: „OMPI continua sa intensifice activitatea in domeniul PCT in scopul asigurarii accesului la cele mai eficiente, economice si calitative servicii”, mentionand ca OMPI receptioneaza zilnic in medie peste 400 de cereri conform procedurii PCT. „Suntem martorii sporirii considerabile a eficientei serviciilor PCT in ultimii patru ani. OMPI prelucreaza un volum impresionant de cereri si demonstreaza receptivitate la marirea solicitarilor, ceea ce duce la sustinerea tendintelor in sfera inovationala. Este de necontestat faptul ca actualmente are loc fortificarea sistemului PCT care marcheaza 30 de ani de existenta, avand in prezent 138 de tari-membre”, a incheiat Vicedirectorul OMPI.
Deponentii – lideri. In 2007 au avut loc modificari in lista utilizatorilor sistemului PCT. Firma japoneza „Matsushita” a trecut pe locul intai (2 100 cereri publicate in 2007), lasand in urma concernul multinational olandez „Philips Electronics N.V.” (2 041 cereri publicate in 2007). „Siemens”, Germania (1 644 cereri), a ramas pe locul trei. Compania chineza „Huawei Technologies” a devenit cea de a patra in top cu 1 365 cereri. Urmeaza „Bosch”, (Germania, 1 146 cereri), „Toyota” (Japonia, 997 cereri), „Qualcomm” (SUA, 974 cereri), „Microsoft”, SUA (845 cereri), „Motorola”, SUA (824 cereri) si „Nokia”, Finlanda (822). Printre cele 20 de companii-lideri dupa numarul de cereri depuse 6 sunt din SUA, 6 – din Japonia, 3 – din Germania.
Domeniile tehnice. Cea mai mare parte a cererilor publicate in anul 2007 conform procedurii PCT se refera la telecomunicatii (10,5%), tehnologii informationale (10,1%) si farmaceutica (9,3%). O dinamica progresiva se atesta in asa domenii cum sunt tehnica nucleara (o crestere cu 24,5%) si telecomunicatii (o crestere cu 15,5%). Domeniile de baza ale tehnicii in care s-au publicat cereri depuse in conformitate cu procedura PCT sunt delimitate conform Clasificarii Internationale de Brevete.
Tarile in curs de dezvoltare. In 2007 OMPI a continuat sa receptioneze cereri pentru brevete internationale din tarile in curs de dezvoltare. Cel mai mare numar de cereri a fost primit din Republica Coreea (7 061) si China (5 456), dupa care urmeaza India (686), Africa de Sud (390), Brazilia (384), Mexic (173), Malayzia (103), Egipt (41), Arabia Saudita (35) si Columbia (31). Tarile in curs de dezvoltare formeaza 78% din numarul membrilor Tratatului de Cooperare in domeniul Brevetelor sau 108 din 138 de tari–semnatare.
Alte date. Solicitantii utilizeaza in masura tot mai mare mijloacele electronice pentru depunerea cererilor, in 2007 in acest mod fiind depuse 53% din totalitatea cererilor receptionate. Alte 15% au fost depuse utilizandu-se programul РСТ-EASY. Restul (32% de cereri), se depun, deocamdata, pe hartie. Circa 5,6% sau 8 700 de cereri internationale au fost depuse nemijlocit la OMPI, fiind prevazuta si modalitatea de depunere prin intermediul oficiului national sau regional.
Din istoria Tratatului de Cooperare in domeniul Brevetelor. РСТ propune inventatorilor si reprezentantilor sferei industriale o cale avantajoasa de obtinere a protectiei internationale pentru brevete. Prin intermediul depunerii unei singure cereri internationale pe calea PCT protectia inventiei poate fi solicitata in mai multe tari concomitent. Solicitantii si oficiile specializate ale tarilor-membre ale Tratatului utilizeaza cerinte de procedura identice si publicare internationala centralizata. Procedura de eliberare a brevetului national si cheltuielile respective se amana, in majoritatea cazurilor, pentru 18 luni. In acest rastimp solicitantii sunt informati privind posibilitatea primirii protectiei juridice, precum si potentialul interes comercial al inventiei. Numarul de cereri depuse conform procedurii PCT a sporit esential in ultimii 9 ani. Au fost necesari 18 ani de la intemeierea Tratatului de Cooperare in domeniul Brevetelor (din 1978) pentru a obtine 250 000 cereri, doar 4 ani – pentru dublarea acestei cifre (500 000), si alti 4 ani – pentru o alta dublare (1 000 000).
Detalii la adresa: www.wipo.org