Cea de-a 11-a editie a Expozitiei Internationale Specializate “Infoinvent” si-a incheiat cu succes lucrarile. 2009 este un an deosebit de greu pentru tara noastra in mai multe aspecte, inclusiv in planul organizarii unor evenimente de anvergura internationala. Cu toate acestea, cercetarea stiintifica si inventica nationala, care aduna pe an ce trece in palmaresul lor realizari tot mai importante, au cunoscut recent o noua stralucire in cadrul Expozitiei “Infoinvent”. Organizatorii acesteia – Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala, Academia de Stiinte a Moldovei si Centrul International de Expozitii “Moldexpo” – au reusit sa aduca fata in fata inventatorii si cercetatorii cu publicul interesat, cu reprezentantii unor firme producatoare si comerciale, sa creeze un mediu ideal pentru promovarea noilor solutii tehnice in competitia internationala. De la prima editie a EIS „Infoinvent”, care a avut loc in anul 1997, si pana in prezent circa 1000 de expozanti au prezentat spre aprecierea vizitatorilor si Juriului international peste 3500 de inventii, fiind initiate zeci de parteneriate al caror obiect il constituie realizarile din domeniul proprietatii intelectuale.
Pe perioada expozitiei, AGEPI a organizat cu sprijinul Oficiului European de Brevete si al Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale Seminarul national cu genericul “Ziua informatiei de brevet”, iar Agentia pentru Inovare si Transfer Tehnologic din cadrul ASM a organizat prezentarea „Bursa inventiilor si tehnologiilor” si Standul tinerilor elevi inventatori, toate acestea fiind gandite ca sa vina in ajutorul inventatorilor cu experienta, dar si al celor aflati la inceput de cale, ca ei sa poata beneficia pe deplin de resursele informationale oferite de institutiile nominalizate, sa isi faca cunoscute inventiile si sa realizeze contactele utile cu persoanele si firmele interesate.
Obiectivul major pe care si l-au propus organizatorii a fost realizat pe deplin - de a reitera rolul indispensabil al inventiilor si inovatiilor pentru intreprinderile autohtone, pentru crearea noilor locuri de munca, pentru promovarea produselor si tehnologiilor noi care vor relansa economia nationala si ne vor face viata noastra, a tuturor, mai buna si mai calitativa.
Interesul sustinut al expozantilor din Republica Moldova, Forumului Inventatorilor Romani de la Iasi, Universitatii din Suceava, Universitatii de Stat de Farmaceutica din Ucraina, Universitatii Pedagogice de Stat din or. Harcov, Academiei Militare-maritime din or. Sevastopol si Universitatii de Stat din Moscova care participa in permanenta la EIS „INFOINVENT” cu cele mai de valoare solutii tehnice, produse si tehnologii noi arata importanta si prestigiul de care se bucura acest for national specializat. Organizatorii au salutat, de asemenea, participarea in premiera a reprezentantilor Oficiului European de Brevete (OEB) cu sediul la München si ai Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI) cu sediul la Geneva, precum si prezenta traditionala la standuri a Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci din Romania (OSIM) si Oficiului Roman pentru Dreptul de Autor (ORDA).
Pe perioada forului, expozantii au beneficiat pe deplin de sprijinul profesional al AGEPI, iar evaluarea lucrarilor prezentate a fost facuta de o comisie de experti si un Juriu international obiectiv si competent, care a desemnat castigatorii premiilor pentru creatii inedite din 8 domenii diverse, la fel de importante ca impact socio-economic. Astfel, au fost acordate 118 medalii, inclusiv 31 de aur, 45 de argint si 42 de bronz.
Alaturi de panourile cu postere si machete, autorii si titularii au demonstrat si produse pe baza de inventii implementate. care dispun de titluri de protectie sau exista o hotarare de acordare a titlului de protectie, care au un nivel tehnic inalt, rezolva probleme actuale si au o importanta socio-economica sau tehnica semnificativa, corespund directiilor prioritare de dezvoltare a stiintei si economiei, solicitarilor ecologice si sociale ale tarii, sunt implementate in economia nationala sau exista contracte de implementare.
Diplome si premii au acordat participantilor la expozitie si Agentia pentru Inovare si Transfer Tehnologic a ASM (10 premii a cate 1000 lei fiecare), Camera de Comert si Industrie a Republici Moldova (1 premiu de 3000 lei - "Pentru crearea unui mediu favorabil de implementare a inventiilor"), Uniunea Inventatorilor si Rationalizatorilor „INOVATORUL”, Universitatea Tehnica a Moldovei, Forul Inventatorilor Romani, Salonul de inventii si tehnologii „Novoe Vremea” din Sevastopol, „Naucinaia Scola Pricinnosti” din Harcov.
Una din cele mai valoroase mentiuni ale EIS „INFOINVENT” este Premiul Guvernului Republicii Moldova „Cel mai dotat inventator al anului”, instituit prin Hotararea Guvernului nr. 291 din 28 martie 2000. Pana in prezent de acest premiu s-au invrednicit 7 inventatori cu renume din republica. La actuala editie Juriul international l-a desemnat pe dl Viorel Prisacari, prorectorul USMF „N. Testemitanu”, drept „Cel mai dotat inventator al anului 2009”, cu decernarea Premiului Guvernului Republicii Moldova (in valoare de 5000 lei) – pentru Ciclul de lucrari in domeniul sintezei complecsilor cuprului si cobaltului cu actiune antimicrobiana.
Premiul Mare al AGEPI (in valoare de 1500 lei) a fost acordat dlui Valerian Dorogan, prorector al UTM – pentru Ciclul de lucrari in domeniul elaborarii aparatelor pentru terapia cuantica, utilizate in medicina si in economia nationala.
La nominalizarea „Cea mai dotata femeie inventator a anului” a fost desemnata dna Svetlana Hadjiu de la USMF „N. Testemitanu” - pentru Metode de diagnostic si tratament al tulburarilor neurologice la copii.
„Cel mai dotat tanar inventator” a devenit elevul Adrian Vlas din satul Sarata-Galbena, raionul Hancesti - pentru designul unei Mototriciclete.
Conform deciziei Comisiei pentru decernarea Medaliilor de Aur OMPI „Inventator Remarcabil” si „Inventatoare Remarcabila”, instituita prin Hotararea Guvernului nr. 933 din 12.09.2000, laureatii anului curent au devenit dl Tudor Lupascu, directorul Institutului de Chimie al ASM - pentru ciclul de lucrari in domeniul chimiei ”Utilizarea materialelor secundare in elaborarea preparatelor cu proprietati antimicrobiene” si, respectiv, dna Svetlana Buraciova, profesor universitarde la USMF „N. Testemitanu” – pentru ciclul de lucrari in domeniul medicinii„Sinteza compusilor noi cu actiune antimicrobiana si antimicotica”. Trofeul OMPI „Intreprindere inovatoare” a fost acordat Institutului de cercetari „ELIRI”, selectat de catre Comisia in cauza in cadrul editiei precedente a EIS „Infoinvent”. In cadrul editiei actuale a concursului, pentru decernarea Trofeului OMPI „Intreprindere inovatoare” Comisia a desemnat candidatura intreprinderii „Fala Dental” SRL pentru tehnologiile inovative utilizate in tratamentul stomatologic. Trofeul va fi inmanat in cadrul editiei urmatoare a expozitiei.
Cupa „CEL MAI REUSIT DESIGN” a fost acordata pentru Automobil urban, autori: Mihail Stamati, Valeriu Podborschi.
Cupa AGEPI s-a acordat Centrului National Stiintifico-practic de Medicina Preventiva pentru Cea mai reprezentativa participare la EIS „Infoinvent-2009”, Institutului de Dezvoltare a Proprietatii Intelectuale „Indeprin” SRL – administratorul Parcului stiintifico-tehnologic „Academica” - pentru sprijinul acordat rezidentilor PST „Academica” in realizarea proiectelor inovationale si participarea activa la EIS „Infoinvent-2009” si expozantului „НАУЧНАЯ ШКОЛА ПРИЧИННОСТИ” (УКРАИНА–РОССИЯ–БЕЛЬГИЯ–ЭСТОНИЯ) - pentru Dispozitiv de concentrare a energiei care contribuie la crearea unor medii bioadecvate.
AGEPI a acordat si o diploma speciala rezidentului Parcului Stiintifico-tehnologic “Academica” “GHERION-SERV.” SRL. – pentru Proiectul inovational “Sortarea si prelucrarea deseurilor menajere si agroalimentare”.
Pentru activitate prodigioasa in promovarea protectiei proprietatii industriale si colaborarea bilaterala fructuoasa, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania (OSIM) a fost mentionat cu Medalia speciala AGEPI.
In baza datelor statistice ale activitatii de brevetare/inregistrare a obiectelor de proprietate intelectuala din perioada 1 septembrie 2008–31 august 2009, AGEPI a acordat, de asemenea, „Trofeul pentru inovare si creativitate”, pentru o institutie de invatamant superior – Universitatii de Stat din Moldova si pentru o intreprindere de productie-prestare servicii – „SUPRATEN” S.A.
Tot in cadrul festivitatii de bilant al EIS „Infoinvent” au fost premiati laureatii Concursului jurnalistilor „Sa faurim viitorul tarii cu proprietatea intelectuala”, care oglindesc problematica protectiei proprietatii intelectuale, dupa cum urmeaza:
- Premiul I in valoare de 1500 lei si Diploma de excelenta s-a acordat dnei Nadejda ROMANCIUC (RADIO Moldova „International”);
- Premiul II in valoare de 1000 lei si Diploma de excelenta s-a acordat dnei Cristina MOISEI (Radio Antena C „Tehnologii Moderne”);
- Premiul III in valoare de 750 lei si Diploma de excelenta s-a acordat dnei Aksinia Galchina (Saptamanalul „Независимая Молдова”)
Inclusiv 2 premii speciale ale Juriului a cate 500 lei si Diploma de mentiune s-a acordat:
- dnei Marina PRODIUS (Agentia de presa „INFOTAG”);
- dnei Tatiana MARCU (revista Magazin economic „ECOnomist”).
Dat fiind faptul ca AGEPI, in mod traditional, promoveaza cele mai valoroase elaborari autohtone – premiante ale expozitiei - la saloanele internationale de inventica de la Geneva, Bruxelles, Pittsburgh, Moscova, Bucuresti, Iasi, Sevastopol etc., cu siguranta, o buna parte din inventiile prezentate la EIS „Infoinvent-2009” vor ajunge sa fie expuse si la saloanele nominalizate, bucurandu-se de aceeasi apreciere inalta.