In perioada 6-7 noiembrie curent, la Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova (AGEPI), se desfasoara lucrarile Atelierului de lucru national in domeniul proprietatii intelectuale pentru judecatorii din Republica Moldova.
Atelierul de lucru este organizat de catre Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (OMPI) in cooperare cu AGEPI si Institutul National al Justitiei (INJ) in scopul sporirii competentelor judecatorilor din Republica Moldova privind solutionarea litigiilor in domeniul proprietatii intelectuale.
In cadrul reuniunii participa judecatori de la Curtea Suprema de Justitie, Curtea de Apel Chisinau si Judecatoria sectorului Rascani a mun. Chisinau.
In deschiderea Atelierului de lucru, cuvinte de salut au rostit dna Lilia Bolocan, Director general AGEPI, dna Valeria Sterbet, doctor in drept, Formator, Institutul National al Justitiei, dna Vera Macinskaia, Judecator, Curtea Suprema de Justitie a Republicii Moldova si dl Xavier Vermandele, Consilier juridic principal, Sectia dezvoltarea respectului pentru proprietate intelectuala, OMPI, Geneva. Vorbitorii au mentionat importanta schimburilor de experienta si necesitatea realizarii acestora pentru informarea aprofundata si exercitarea efectiva a drepturilor de proprietate intelectuala. „Chiar daca Republica Moldova si-a armonizat legislatia nationala din domeniul proprietatii intelectuale (PI) cu standardele internationale si europene, actualmente, mai apar unele probleme cu privire la punerea in aplicare a legislatiei din domeniul PI, de aceea conlucrarea noastra este foarte importanta pentru protectia sistemului de PI din Republica Moldova”, a mentionat dna L. Bolocan, Director general AGEPI.
Dna Valeria Sterbet, a accentuat: „Dreptul proprietatii intelectuale este ramura de drept cu cea mai spectaculoasa dezvoltare in ultimele decenii, insa este evident ca problema exercitarii si respectarii drepturilor de proprietate intelectuala mai exista. Astfel, imbunatatirea aplicarii drepturilor de proprietate intelectuala prin intermediul instruirii va conduce la examinarea mai corecta a litigiilor in cauza”.
Dna Vera Macinskaia, avand deja o experienta bogata in domeniul solutionarii litigiilor din domeniul proprietatii intelectuale, a mentionat ca instruirea continua a judecatorilor constituie o premisa fundamentala pentru decizii judiciare de calitate, iar aprofundarea cunostintelor in domeniul proprietatii intelectuale, familiarizarea cu experienta acumulata de alte state, sunt actiuni deosebit de necesare.
Dl Xavier Vermandele, a vorbit despre suportul acordat de OMPI statelor membre in ceea ce priveste scolarizarea si instruirea cadrelor, inclusiv a judecatorilor, in domeniul proprietatii intelectuale, pentru asigurarea consolidarii sistemului national de solutionare a litigiilor in domeniul proprietatii intelectuale si sporirea competentelor judecatorilor din Republica Moldova in domeniul respectiv.
In conformitate cuprevederile programului Atelierului de lucru, expertii internationali vor familiariza judecatorii din Republica Moldova cu cele mai bune practici judiciare privind solutionarea litigiilor din domeniul proprietatii intelectuale.
Judecatorii vor examina multiple studii de caz privind solutionarea litigiilor din domeniul dreptului de autor si al marcilor. Alte teme pe ordinea de zi: respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in reteaua Internet; sistemul probatoriu privind incalcarile in domeniul proprietatii intelectuale; remediile civile: sanctiuni si penalitati; combaterea fenomenului de contrafacere a produselor; justificarea sanctiunilor penale si proportionalitatea acestora, conform Acordului privind drepturile de proprietate intelectuala legate de comert etc.
Atelierul de lucru national este organizat conform prevederilor Memorandumului de cooperare dintre Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala si Institutul National al Justitiei, semnat la 12 aprilie 2013, avand drept obiectiv major realizarea Planului de actiuni comune AGEPI-OMPI pentru anul 2014.