2024

2023

2022

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Колл-центр:
(+373-22) 400500

Антикоррупционная линия:
(+373-22) 400500

Încurajarea dezvoltării antreprenorialului inovativ în Republica Moldova – prin proiectul european SEETechnology

30.09.2014

In perioada 25-26 septembrie curent, in incinta JAZZ Hotel din mun. Chisinau, s-a derulat Conferinta de lansare a Proiectului European SEETechnology „Cooperarea parcurilor stiintifice din Sud-Estul Europei (SEE) pentru promovarea absorbtiei de catre IMM-uri a rezultatelor Cercetarii&Dezvoltarii si tehnologiilor pietelor transnationale”, organizata de Centrul de Studii in Integrare Europeana (CSIE) al Academiei de Studii Economice din Moldova.

Conferinta s-a axat pe prezentarea obiectivelor Proiectului SEETechnology in Republica Moldova, rezultatelor preconizate si partenerilor proiectului. Scopul proiectului consta in crearea unor instrumente, servicii si platforme transnationale comune, noi si durabile, destinate IMM-urilor. Obiectivele principale ale proiectului se refera la imbunatatirea potentialului pietei si introducerea produselor intreprinderilor mici si mijlocii inovative, cu valoare adaugata sporita si intensive din punct de vedere al cercetarii, prin dezvoltarea calitatii si portofoliului de servicii de suport in cadrul centrelor de IMM-uri, bazate in universitati.

In cadrul evenimentului a fost mentionata necesitatea crearii unei platforme nationale de tehnologii informationale pentru IMM-urile inovative si conectarea la reteaua europeana DEMOLA (detalii:www.demola.net).

La lucrarile conferintei au participat coordonatorul proiectului SEETechnology in Moldova, directorul Centrului CSIE al ASEM Olesea Sarbu, vicerectorul Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM) Corneliu Gutu, precum si reprezentantii Organizatiei pentru Dezvoltarea Sectorului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Agentiei pentru Inovare si Transfer Tehnologic, Retelei de Transfer Tehnologic din Moldova, mediului de afaceri, profesori ASEM.

Apreciind importanta evenimentului, la lucrarile Conferintei au participat si reprezentantii Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI). Astfel, dr. Iurie Badir, seful Directiei economie si finante AGEPI, a prezentat audientei comunicarea ”Facilitatile oferite de catre AGEPI intreprinderilor mici si mijlocii in procesul de acordare a protectiei proprietatii intelectuale”, relevand activitatile desfasurate de AGEPI in promovarea rolului si beneficiilor drepturilor de proprietate intelectuala pentru dezvoltarea si sporirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii din republica.

***

Centrul de Studii in Integrare Europeana (C.S.I.E.) este infiintat de Academia de Studii Economice din Moldova in cadrul proiectului TEMPUS JEP 27034 2006 ”Master Studies in European Integration and Neighbourhood Policy - MEINEPO”.

Obiectivele specifice ale C.S.I.E. constau in initierea si dezvoltarea educatiei in domeniul integrarii europene; extinderea si consolidarea disciplinelor de studii europene in institutiile de educatie preuniversitara si universitara; dezvoltarea cercetarii stiintifice in domeniul integrarii europene cu focalizare pe extinderea UE catre tarile Est Europene si ameliorarea perspectivelor de integrare a Republicii Moldova, in cadrul Politicii Europene de Vecinatate, prin dezvoltare regionala si consolidarea cooperarii transfrontaliere; facilitarea si promovarea informarii publicului larg privind procesul de aprofundare si extindere a integrarii europene; furnizarea de suport profesional pentru elaborarea si managementul proiectelor europene.

Detalii: http://csei.ase.md/